Nyheter

Nödvändigt med experthjälp vid företagsköp

4.11.2020
-

Den första delen i webbinarserien som Ett planerat ägarskifte-projektet arrangerar behandlade avtalsärenden i ägar- och generationsskiften. EY:s experter Kjell Renlund och Ilkka Puikkonen påminde att överlag alltid börja förberedelserna inför ett ägarskifte i tid, men också att anlita en expert i processen i ett tillräckligt tidigt skede.

pexels fauxels 3184465Den första delen i webbinarserien som Ett planerat ägarskifte-projektet arrangerar behandlade avtalsärenden i ägar- och generationsskiften. EY:s experter Kjell Renlund och Ilkka Puikkonen påminde att överlag alltid börja förberedelserna inför ett ägarskifte i tid, men också att anlita en expert i processen i ett tillräckligt tidigt skede.

– Rådgivarna ska väljas redan i början av processen. Ifall någondera parten tar med en expert först i det skedet när köpebrevet ska undertecknas, är det i praktiken mycket svårt att mera göra ändringar så att transaktionen kan slutföras framgångsrikt och på ett sätt som tillfredsställer båda parterna, påminner Puikkonen.

Ett ägarskifte inleds med förberedande diskussioner där man fastställer värderingsmetod och prismekanism. Samtidigt ingår man oftast ett sekretessavtal och intentionsavtal.

 – Sekretessavtalet garanterar att förhandlingarna är konfidentiella och skyddar mot missbruk av information. Detta är speciellt viktigt när information lämnas ut till en konkurrent, berättar Renlund och fortsätter:

– Intentionsavtalet i sin tur säkerställer att båda parterna är ”på samma karta” och att man vågar påbörja de omfattande förberedelserna. Intentionsavtalet innehåller tidtabell och utgångspunkter för framtida förhandlingar. Intentionsavtalet ger köparen ensamrätt att inleda förhandlingar med säljaren och ger förhandlingsro.

Köpebrevet är naturligtvis det viktigaste dokumentet i ett företagsköp.

– Köpebrevet definierar villkoren i köpet och man ska alltid ta hjälp av en expert när man upprättar ett köpebrev. I köpebrevet tar man ställning till kontinuiteten av avtal och finansiering ur köparens synvinkel samt till säljarens ansvar över eventuella missförhållanden och ifall ansvaret begränsas tids- eller euromässigt. Även säljarens konkurrensförbud tas upp, berättar Renlund.

Företagsköpet avslutas dock inte bara med undertecknandet av köpebrevet, utan samtidigt måste man se till att andra nödvändiga avtal som aktieägaravtal, arbetsavtal, direktörs- och konsultavtal eller hyres- och finansieringsavtal är i sin ordning.

– Ett aktieägaravtal ska alltid ingås när endast en del av aktierna överförs till en ny ägare, Puikkonen betonar.

Välkommen att delta i Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets följande delar:

 

Taggar: