Uutiset

Yrityskaupasta sovittaessa asiantuntija-apu on välttämätöntä

4.11.2020
-

Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen webinaarisarjan ensimmäinen osa keskittyi omistajan- ja sukupolvenvaihdosten sopimusasioihin. EY:n asiantuntijat Kjell Renlund ja Ilkka Puikkonen muistuttivat ylipäänsä aina aloittamaan omistajanvaihdoksen valmistelun ajoissa, mutta myös ottamaan asiantuntijan mukaan valmisteluun riittävän varhaisessa vaiheessa.

pexels fauxels 3184465Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen webinaarisarjan ensimmäinen osa keskittyi omistajan- ja sukupolvenvaihdosten sopimusasioihin. EY:n asiantuntijat Kjell Renlund ja Ilkka Puikkonen muistuttivat ylipäänsä aina aloittamaan omistajanvaihdoksen valmistelun ajoissa, mutta myös ottamaan asiantuntijan mukaan valmisteluun riittävän varhaisessa vaiheessa.

– Neuvonantajat on valittava jo prosessin aikaisessa vaiheessa. Jos vasta kauppakirjan allekirjoittamisvaiheessa mukaan tulee jommankumman puolen asiantuntija, on käytännössä hyvin vaikeaa enää tehdä muutoksia, niin että kauppa saataisiin onnistuneesti ja osapuolia tyydyttävästi päätökseen, Puikkonen muistuttaa.

Omistajanvaihdoksessa lähdetään arvonmäärityksestä ja kauppahintamekanismista sopimisesta eli käydään alustavia keskusteluja. Samassa yhteydessä myös solmitaan yleensä salassapitosopimus ja aiesopimus.

– Salassapitosopimus takaa neuvottelujen luottamuksellisuuden ja suojaa tietojen väärinkäytöltä. Erityisesti tämä on tärkeää silloin, kun tietoja luovutetaan kilpailijalle, Renlund kertoo ja jatkaa:

– Aiesopimus puolestaan takaa, että kaupan molemmat osapuolet ovat ”samalla kartalla” ja mittavaan valmistelutyöhön uskalletaan ryhtyä. Aiesopimukseen kirjataan aikataulutus sekä lähtökohdat tuleville neuvotteluille. Aiesopimus antaa ostajalle yksinoikeuden käydä myyjän kanssa neuvotteluja ja takaa neuvottelurauhan.

Kauppakirja on luonnollisesti yrityskaupan keskeisin dokumentti.

– Kauppakirjassa määritellään kaupan ehdot ja sen laatimisessa tulee aina käyttää asiantuntijaa. Siinä otetaan kantaa ostajan kannalta sopimusten ja rahoituksen jatkuvuuteen ja siihen kirjataan myyjän vastuusta mahdollisista epäkohdissa, niiden rajaamisesta ajallisesti ja euromääräisesti sekä myyjän kilpailukiellosta, Renlund kertoo.

Yrityskauppa ei kuitenkaan pääty vain kauppakirjan allekirjoitukseen, vaan samalla on myös huolehdittava, että muut tarvittavat sopimukset kuten osakassopimus, työsopimukset, johtaja- ja konsulttisopimukset tai vuokra- ja rahoitussopimukset ovat kunnossa.

– Osakassopimus on solmittava aina silloin, kun vain osa osakkeista siirtyy uudelle omistajalle, Puikkonen painottaa.

Tervetuloa mukaan myös Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan seuraaviin osiin:

 

Tagit: