Uutiset

Yrittäjän riskienhallinta - Varaudu odottamattomaan ennen kuin on liian myöhäistä

30.9.2024

Startia järjesti syyskuussa yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien, Näsman & Båskin ja Fennian kanssa teema-illat (suomeksi ja ruotsiksi), joissa keskityttiin yrittäjän riskienhallintaan.

IMG20240919194950

 

Illan aikana sekä alkavat että jo yrittäjänä toimivat saivat asiantuntijoiden neuvoja sopimuksista, valtakirjoista, testamenteista ja vakuutuksista, jotka on huolehdittava kuntoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yrittäjänä sinulla on oltava valmis suunnitelma, joka voidaan ottaa esille ja käytäntöön sitten, kun odottamattomat elämänmuutokset tai kriisit horjuttavat normaalia arkea.

Turvaa yrityksen tulevaisuus ennakoivilla sopimuksilla

Määrittelemällä etukäteen kenellä on valtuudet hoitaa yrityksen asioita tai kuka ottaa yrityksen haltuunsa, jos sinulle tapahtuu jotain, säilytät hallinnan yrityksen tulevaisuudesta. Jos et ole tehnyt sopimuksia, noudatetaan lain määräyksiä, mikä voi tarkoittaa sitä, että yrityksen suunta muuttuu toisenlaiseksi kuin mitä yrittäjänä olisit toivonut.

– Aivan ensimmäiseksi sinun on varmistettava, että sinulla on edunvalvontavaltakirja, jolla etukäteen päätät, kuka vastaa yrityksestäsi, jos sinulle tapahtuu jotain, korostaa asianajaja ja osakas Oskar Sundback Näsman & Båskilta (oikealla kuvassa).

Hän suosittelee myös tekemään testamentin, josta käy ilmi, kuka perii yrityksen, koska muutoin perinnönjaossa voi helposti syntyä riitoja, jotka pahimmillaan voivat haitata yrityksen toimintaa vuosia eteenpäin. Sundback korostaa myös osakassopimusten ja exit-suunnitelman tärkeyttä, jos yrityksellä on useita omistajia.

– On tärkeää, että on olemassa sääntö siitä, miten yritys myydään ja lopetetaan sekä miten omaisuus jaetaan, Sundback painottaa ja jatkaa:

– Tulee vaihe, jolloin yrittäjä haluaa jäädä eläkkeelle tai tehdä jotain muuta. Silloin on oltava suunnitelma siitä, miten yrityksestä luovutaan.

 

Vakuutukset ovat yrittäjän taloudellinen turvaverkko

Omat säästöt luovat tietyn taloudellisen turvan, mutta kysy itseltäsi, riittävätkö ne takaamaan kohtuullisen tulon myös pitkällä aikavälillä? YEL-vakuutus, eli yrittäjän eläkevakuutus, on ensimmäinen vakuutus, jota sinun on harkittava, koska se toimii yrittäjän sosiaaliturvana esimerkiksi sairauden tai äitiysloman aikana.

Fennia Vaasan yrityspalveluiden asiakaspäällikkö Rasmus Petell (kuvassa vasemmalla) korostaa, että on tarkasteltava omaa tilannetta ja sitä, mikä toimii parhaiten sinulle. Odottamattomien elämänmuutosten suojan lisäksi hän nostaa esiin tarpeen suojautua ulkoisilta tekijöiltä. Tietojenkalastelu ja tietomurrot ovat nykyään merkittävä riski yrittäjille. Erillisen tietoturvavakuutuksen avulla saat käyttöösi IT-asiantuntijoiden avun ja siten mahdollisuuden nopeampaan toipumiseen hyökkäyksestä.

– Tavalliset vakuutustuotteet eivät yleensä huomioi digitalisaation tuomia riskejä, Petell korostaa ja jatkaa:

– Tietomurto voi johtaa liiketoiminnan keskeytymiseen. Kun näin tapahtuu, tietoturvavakuutus voi korvata menetetyn liikevaihdon, joka on aiheutunut tietokoneiden toimimattomuudesta.