Uutiset

Siemen on itänyt

13.10.2011
-

Viime maaliskuussa järjestetyn ensimmäisen Vaasa Wind Exchange -tapahtuman jälkeen on Vaasan seudulla tapahtunut paljon tuulivoiman saralla. Kaikki edistysaskeleet eivät tietenkään ole tämän tapahtuman ansiota, mutta se on sopivasti vauhdittanut asioita.

Viime maaliskuussa järjestetyn ensimmäisen Vaasa Wind Exchange -tapahtuman jälkeen on Vaasan seudulla tapahtunut paljon tuulivoiman saralla. Kaikki edistysaskeleet eivät tietenkään ole tämän tapahtuman ansiota, mutta se on sopivasti vauhdittanut asioita.

- Vaasa Wind Exchange -tapahtuman ajoitus oli optimaalinen, sillä vain pari päivää tapahtuman jälkeen Suomen tuulivoimaloiden syöttötariffipäätös notifioitiin EU:ssa, ja viimeistään se sai tuulivoimatoimijat liikkeelle, kertoo tapahtumaidean isä ja VASEKin Invest In -toiminnasta vastaava yritysneuvoja Raine Vasanoja.

Vasanojan mukaan viime kevään Vaasa Wind Exchangea edelsi monivuotinen taustatyö, jossa luotiin suhteita eurooppalaisiin tuulivoima-alan yrityksiin ja verkostoihin ja jaettiin tietoa Vaasan seudun energiaklusterista. Puhuttiin paljon, mutta konkretia vielä puuttui.

- Nyt ollaan siinä tilanteessa, että seitsemän ulkomaista alan yritystä on rekrytoimassa väkeä Suomeen, ja tästä väestä suurin osa tulee Vaasan seudulle. Lisäksi muutaman viikon sisällä yksi yritys julkaisee merkittävän yhteistyökuvion Suomessa, Vasanoja myhäilee.

Vaasan seutu vetää

Pohjoiseurooppalaiset tuulivoimayritykset tuntevat Vaasan seudun ja Suomen mahdollisuudet. Syyskuun alussa Wind 2011 -messuilla Tukholmassa Vasanojalta ei enää tultu kysymään yleistietoa alueen tuuliolosuhteista tai yritysrakenteesta. Tällä kertaa kysymykset olivat huomattavasti konkreettisempia. Tuulivoimakehittäjät haluisivat tietää esimerkiksi, minne alueille tuulivoimaa saa rakentaa tai mistä löytyy heille hyvä projektin vetäjä.

- Monet kyselivät myös seuraavan Vaasa Wind Exchangen ajankohtaa ja ilmoittautumisaikataulua. Tulijoita tuntuu olevan huomattavasti viime vuotta enemmän, hän toteaa.

VASEK on pyrkinyt saamaan seudulle ulkomaalaisia tuulivoimakehittäjiä, jotka täydentävät seudulla jo olemassa olevaa osaamista. - Tuulivoimakehittäjät ovat tuulivoimarakentamisessa avainasemassa. Niiden myötä alueen tuulivoimarakentaminen lähtee kehittymään ja tänne syntyy aito tuulivoimaklusteri, uskoo Vasanoja.

Pienistä puroista suuri virta

Ensi keväänä Vaasa Wind Exchangen järjestämisestä vastaa messujärjestäjä Pohjanmaan Expo. Myös muita merkittäviä muutoksia on tiedossa, sillä tuulivoimatapahtuma tulee olemaan osa 19.-23.3.2012 järjestettävää Vaasa Energy Week -tapahtumaa. Muut samalle viikolle ajoittuvat tapahtumat ovat teknologiakeskus Merinovan, Pohjanmaan kauppakamarin, alueella toimivien ELY-keskusten sekä Pohjanmaan liiton perinteisesti järjestämä Energia- ja ympäristöseminaari sekä Vaasan energiainstituutin Renewable Efficient Energy -konferenssi.

- Keräämällä nämä tapahtumat samalle viikolle pyrimme saamaan niille enemmän näkyvyyttä ja sitä kautta saamaan lisää tunnettuutta seudun koko energiakeskittymälle, sanoo Energy Vaasan markkinointijohtaja Robert Olander.

 

Teksti: Johanna Haveri / Viestintä Oy Prowomedia