Nyheter

Fröet har grott

13.10.2011
-

Mycket har hänt inom vindkraft i Vasaregionen efter det första Vaasa Wind Exchange i mars 2011. För alla framsteg har man naturligtvis inte endast detta evenemang att tack för, men det har passligt satt fart på saker och ting.

Mycket har hänt inom vindkraft i Vasaregionen efter det första Vaasa Wind Exchange i mars 2011. För alla framsteg har man naturligtvis inte endast detta evenemang att tack för, men det har passligt satt fart på saker och ting.

- Tajmningen för Vaasa Wind Exchange var optimal, eftersom endast några dagar efter tillställningen notifierade EU beslutet om inmatningstariffen för vindkraftverken i Finland, och det var slutligen den som satte fart på vindkraftsaktörerna, berättar mannen bakom idéen till Vaasa Wind Exchange, företagsrådgivare Raine Vasanoja som ansvarar för VASEKs Invest In-verksamhet.

Enligt Vasanoja föregicks förra vårens Vaasa Wind Exchange av mångårigt bakgrundsarbete, då man skapade kontakter med europeiska vindkraftsbolag och nätverk samt delade ut information om Vasaregionens energikluster. Det var mycket prat men ingenting konkret.

- Nu är vi i den situationen att sju utländska vindkraftsbolag håller på att rekrytera folk i Finland, och största delen av dem kommer att etablera sig i Vasaregionen. Dessutom kommer ett företag att inom några veckor offentliggöra en betydande samarbetsplan i Finland, säger Vasanoja hemlighetsfullt.

Vasaregionen drar till sig

De nordeuropeiska vindkraftsföretagen känner till Vasaregionens och Finlands möjligheter. På Wind 2011-mässan i Stockholm i början av september ställde man inte längre allmänna frågor om vindförhållandena eller företagsstrukturen till Vasanoja. Denna gång var frågorna betydligt mer konkreta. Vindkraftsutvecklarna ville till exempel veta i vilka områden det är möjligt att bygga vindkraft eller var de kan hitta bra projektledare.

- Många ville också veta när Vaasa Wind Exchange kommer att ordnas nästa gång och när man ska anmäla sig. Det verkar vara betydligt flera intresserade jämfört med förra året, konstaterar han.

VASEK har haft som mål att locka utländska vindkraftsutvecklare till regionen, sådana som skulle komplettera det kunnande som redan finns i regionen. - Vindkraftsutvecklarna har en nyckelposition i vindkraftsbyggandet. Med dem börjar vindkraftsbyggandet i regionen utvecklas och ett genuint vindkraftskluster bildas, tror Vasanoja.

Många bäckar små blir en stor å

Nästa år är det Expo Österbotten som tar hand om arrangemangen kring Vaasa Wind Exchange. Även andra stora ändringar är på kommande, för vindkraftsevenemanget kommer att vara en del av Vaasa Energy Week som ordnas 19-23.3.2012. Övriga evenemang som ordnas samma vecka är Energi- och miljöseminariet, som arrangeras som traditionellt av Teknologicentrum Merinova, Österbottens handelskammare, ELY-centralerna samt Österbottens förbund, och Renewable Efficient Energy-konferensen som arrangeras av Vasa energiinstitut.

- Genom att koncentrera dessa evenemang till en och samma vecka vill vi få mera synlighet för dem och på det viset göra regionens energiteknologikoncentration mera känd, säger EnergyVaasas marknadsföringsdirektör Robert Olander.
 

Text: Johanna Haveri / Viestintä Oy Prowomedia