Myös kunnat hyötyvät tuulivoimarakentamisesta
Suomessa on tällä hetkellä vireillä satakunta tuulivoimahanketta, joiden suunniteltu teho on yhteensä 10 000 MW. Näistä hankkeista noin kolmannes on suunnitteilla Pohjanmaan maakunnan alueelle, jossa on erinomaiset tuuliolosuhteet.
Suomessa on tällä hetkellä vireillä satakunta tuulivoimahanketta, joiden suunniteltu teho on yhteensä 10 000 MW. Näistä hankkeista noin kolmannes on suunnitteilla Pohjanmaan maakunnan alueelle, jossa on erinomaiset tuuliolosuhteet.
Vaikka tuulivoimarakentamista on suunniteltu pitkään ja siitä on puhuttu paljon, lopullisia rakentamispäätöksiä ei juuri ole tehty. Kaavoitus- ja luvituskäytännöissä on parantamisen varaa ja tuulivoimayhtiöt odottavat tuulivoiman syöttötariffin voimaantuloa, jotta tuulivoimaloiden rakentaminen olisi taloudellisesti kannattavaa.
Kuntia houkutellaan kaavoittamaan
Tuulivoimapuistojen kaavoitus ei ole kaikissa kunnissa edennyt kovin nopeasti. Tuulivoiman rakentajat ovat houkutelleet kuntia kiirehtimään kaavoitusta vedoten esimerkiksi voimaloista saataviin verotuloihin ja työpaikkoihin.
Ympäristöministeriö haluaa edistää tuulivoimaloiden rakentamista myöntämällä kunnille ja maakuntien liitoille tukea tuulivoiman kaavoitukseen. Lähitulevaisuudessa on myös mahdollista tietyissä tapauksissa myöntää rakennuslupa tuulivoimalalle pelkän yleiskaavan perusteella.
Maalahdessa kaksi hanketta käynnissä
Maalahdessa on vireillä kaksi hanketta tuulivoimapuistojen rakentamiseksi. Fortum hakee lupaa tuulivoimaloiden pystyttämiseksi Bergöhön ja EPV Tuulivoima Sidlandetiin. Näistä Fortumin hanke on maakuntakaavassa ja edennyt jo ympäristövaikutusten arviointimenettelyn loppuvaiheeseen. EPV Tuulivoiman osalta odotetaan eduskunnan päätöstä maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta, jonka avulla kaavoitusta helpotetaan.
- Tuulivoimayhtiöt ovat kiinnostuneita Maalahdesta, koska täällä on hyvät tuuliolosuhteet, sanoo kunnanjohtaja Mats Brandt. - Vaikka suhtaudumme uusiutuvaan energiaan ja tuleviin työpaikkoihin positiivisesti, kaavoitukseen ja päätöksentekoon vaikuttavat myös muut asiat. Tällaisia ovat esimerkiksi vakinaisten asukkaiden ja kesäasukkaiden suhtautuminen ja merikotkien kohtalo. Keskustelua on myös syntynyt siitä, kenelle ja millä perustein myönnetään korvauksia maankäytöstä. Tuulivoimapäätöksiä tehdessä täytyy ottaa eri näkökohdat huomioon.
Brandtin mielestä tuulivoimaloiden rakentamiseen liittyvän lupakäytännön pitäisi olla koordinoidumpaa kuin se on. Tuulivoiman rakentamistarpeesta on ollut puhetta jo niin kauan, että kaavoitus- ja ympäristöarviointimenettelyjä olisi hyvin ehditty yksinkertaistaa.
Maaliskuussa järjestettävää Vaasa Wind Exchange -tapahtumaa Brandt pitää erittäin hyvänä ajatuksena. Siellä päätöksentekijät, tuulivoiman rakentajat ja laitetoimittajat sekä maanomistajat voivat kokoontua keskustelemaan tuulivoiman rakentamisesta. Se on myös hyvä alan yritysten kohtaamispaikka. - Maalahdessa ja myös muissa Vaasanseudun kunnissa on yrityksiä, jotka voisivat tulevaisuudessa työskennellä uusiutuvan energian parissa, Brandt sanoo.
Teksti: Johanna Haveri