Nyheter

Även kommunerna drar nytta av vindkraftsbyggandet

17.2.2011
-

I Finland finns för tillfället ungefär hundra olika vindkraftsprojekt under planering. Projektens effekt är sammanlagt 10 000 MW. Av dessa planeras en tredjedel att byggas i landskapet Österbotten, där det finns utmärkta vindförhållanden.

I Finland finns för tillfället ungefär hundra olika vindkraftsprojekt under planering. Projektens effekt är sammanlagt 10 000 MW. Av dessa planeras en tredjedel att byggas i landskapet Österbotten, där det finns utmärkta vindförhållanden.

Trots att man länge planerat och diskuterat vindkraftsbyggandet, har det fattats få slutliga beslut. Det finns mycket att förbättra i förfarandet för planläggning och beviljande av tillstånd, och vindkraftsbolagen väntar på att vindkraftens inmatningstariff ska träda i kraft, för att det skulle bli ekonomiskt lönsamt att bygga vindkraftverk.

Kommunerna lockas att planlägga

Planläggningen av vindkraftsparker har inte framskridit så väldigt snabbt i alla kommuner. Vindkraftsbyggarna har lockat kommuner att påskynda planläggningen genom att hänvisa till exempel tillskatteinkomster och arbetsplatser som byggandet skulle medföra.

Genom att bevilja kommuner och landskapens förbund stöd till planläggningen av vindkraft vill miljöministeriet främja byggandet av vindkraftverk. I den närmaste framtiden kommer det också att vara möjligt att i vissa fall bevilja byggnadstillstånd till ett vindkraftsverk endast på grund av generalplan.

I Malax två projekt på gång

I Malax finns två projekt för vindkraftspark på gång. Fortum söker tillstånd till att bygga vindkraftsverk till Bergö och EPV Vindkraft till Sidlandet. Av dessa är Fortums projekt med i landskapsplanen och har redan framskridit till slutskedet i utvärderingen av miljöpåverkningar. EPV Vindkraft väntar på riksdagens beslut om ändringen i markanvändnings- och bygglagen, med hjälp av vilken planläggningen kommer att bli enklare. .

- Vindkraftsbolagen är intresserade av Malax, eftersom vi har goda vindförhållanden här, säger kommundirektör Mats Brandt. - Fast vi har positiv ställning till förnybar energi och nya arbetsplatser, påverkas planläggningen och beslutsfattandet även av andra saker. Sådana är till exempel inställningen av fastboende och sommarboende samt havsörnens öde. Det har också uppstått diskussion angående till vem och på vilka grunder ersättningar för markanvändning beviljas. När man fattar beslut om vindkraft, måste man ta olika synpunkter i beaktande.
Enligt Brandt borde tillståndsförfarandet angående byggandet vara mera koordinerat. Det har pratats så länge om behovet att bygga vindkraft att man redan borde ha kunnat förenkla miljöutvärderingsförfarandet.

Brandt tycker att Vaasa Wind Exchange, som ordnas i mars, är en väldigt bra idé. Under tillställningen kan beslutsfattare, vindkraftsbyggare och utrustningsleverantörer samt markägare samlas och diskutera vindkraftsbyggande. Den är också ett bra tillfälle för företagen i branschen att träffas. - I Malax och även i andra kommuner i Vasaregionen finns företag som i framtiden skulle kunna jobba med förnybar energi, säger Brandt.

Text: Johanna Haveri