Jarla-Plast Ay: Lasikuitutuotteita tuulivoimaloihin
Maalahtelainen Jarla-Plast Ay on valmistanut erilaisia lasikuitutuotteita vuodesta 1969 lähtien. Vuonna 2005 yrittäjäveljekset Jan-Erik ja Krister Kronkvist perustivat Jarla-Plastin rinnalle Ab Jarla-Products Oy:n. Omistajien lisäksi perheen yhtiöissä työskentelee 10 työntekijää.
Maalahtelainen Jarla-Plast Ay on valmistanut erilaisia lasikuitutuotteita vuodesta 1969 lähtien. Vuonna 2005 yrittäjäveljekset Jan-Erik ja Krister Kronkvist perustivat Jarla-Plastin rinnalle Ab Jarla-Products Oy:n. Omistajien lisäksi perheen yhtiöissä työskentelee 10 työntekijää.
Jarla-Products on alihankkija, joka tekee erilaisia laminointeja ja lasikuitutuotteita moneen tarkoitukseen. Yhtiö toimittaa tuotteitaan koko Suomeen, mutta pääosa asiakkaista on Pohjanmaalla.
Aiempina vuosina suurin osa tuotannosta meni turkiselinkeinolle, mutta turkistarhauksen supistumisen myötä muut teollisuusalat ovat kasvattaneet osuuttaan. Tällä hetkellä yksi yhtiön suurimpia asiakasryhmiä on kemianteollisuus, joka käyttää prosesseissaan yhtiön valmistamia kemikaalinkestäviä lasikuitutuotteita ja -elementtejä.
Uutta liiketoimintaa tuulivoimasta
Uusia liiketoimintamahdollisuuksia Jarla-Productsille on tuonut tuulivoimarakentaminen. Parhaillaan yhtiö valmistaa Mervento Oy:n tuulivoimalan prototyypin konehuoneen, nasellin, seiniä. Seinät valmistetaan useasta eri osasta, jotka sitten yhdistetään pulteilla ja teräsrakenteilla yhteen.
Prototyyppiä valmistettaessa ensin tehdään lesti, jonka avulla tehdään muotti. Tämän muotin avulla valmistetaan lasikuituosat, jotka sitten yhdistetään kokonaiseksi tuotteeksi. Osat alkavat olla nyt valmiina ja ne lähtevät ensi viikolla Loviisaan koottavaksi.
Tuulivoimalan konehuoneen eli nasellin seinät kootaan useasta eri kappaleesta. 14 metriä pitkän nasellin yksittäiset seinäelementit ovat usean metrin levyisiä.
Jan-Erik Kronkvist uskoo, että prototyypin muuttuessa tuotannoksi, riittää yrityksessä töitä ainakin 3-4 vuodeksi. Kun tuulivoimatuotanto lähtee käyntiin, Jarla-Plast voi tehdä ehkä 15 nasellia vuodessa. Tulevien kolmen tai neljän vuoden aikana yritys saattaa palkata kymmenisen uutta työntekijää.
Uusi varasto valmis
Yleisestä talouden notkahduksesta huolimatta Kronkvistit investoivat uuteen varastohalliin. Uuden varaston rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, sillä vanha varastohalli - vuonna 1900 rakennettu meijeri - alkoi olla liian vanha ja epäkäytännöllinen yhtiön nykyisiin tarpeisiin. Esimerkiksi juuri Merventon tuulivoimalaosat ovat suuria ja vaativat isoja varastointitiloja sekä isoja oviaukkoja.
Varastohalli valmistui syksyllä, ja Jan-Erik Kronkvist myöntää, että hänellä on jo uusiakin investointisuunnitelmia, mutta niistä on liian aikaista puhua tässä vaiheessa.
- Suunnitelmien toteutuminen riippuu paljon asiakasyritystemme tulevaisuuden tarpeista.
Vaasan seudulla on paljon huippuluokan alihankintayrityksiä, joilla on valmiudet jatkuvaan uudistumiseen ja kilpailukyvyn säilyttämiseen.
Teksti ja kuva: Johanna Haveri