Nyheter

Jarla-Plast Ay: Glasfiberprodukter för vindkraftverk

10.3.2011
-

Malaxföretaget Jarla-Plast Öb har tillverkat olika glasfiberprodukter sedan år 1969. År 2005 grundade företagarbröderna Jan-Erik och Krister Kronkvist Ab Jarla-Products Oy vid sidan av Jarla-Plast. Familjens bolag sysselsätter förutom ägarna tio arbetstagare.

Malaxföretaget Jarla-Plast Öb har tillverkat olika glasfiberprodukter sedan år 1969. År 2005 grundade företagarbröderna Jan-Erik och Krister Kronkvist Ab Jarla-Products Oy vid sidan av Jarla-Plast. Familjens bolag sysselsätter förutom ägarna tio arbetstagare.

Jarla-Products är en underleverantör som tillverkar lamineringar och glasfiberprodukter för många olika ändamål. Bolaget levererar sina produkter i hela landet, men huvuddelen av kunderna finns i Österbotten.

Tidigare gick största delen av produktionen till pälsnäringen, men i takt med att pälsdjursuppfödningen har minskat har övriga industrisektorer ökat i andel. En av bolagets största kundgrupper för närvarande är den kemiska industrin, som i sina processer använder kemikalieresistenta glasfiberprodukter och glasfiberelement som bolaget tillverkar.

Ny affärsverksamhet inom vindkraft

Vindkraftsbyggandet har medfört nya affärsverksamhetsmöjligheter för Jarla-Products. För närvarande tillverkar bolaget väggar till turbinhuset, nasellen, i prototypen för Mervento Oy:s vindkraftverk. Väggarna tillverkas av flera olika element, som sedan monteras ihop med bultar och stålkonstruktioner.

Vid tillverkning av en prototyp tillverkas först en läst, utgående från vilken formen görs. Med hjälp av formen tillverkas glasfiberdelarna, som sedan monteras ihop till en hel produkt. Delarna börjar nu vara färdiga och de transporteras nästa vecka till Lovisa för montering.

Väggarna i vindkraftverkets turbinhus, nasell, monteras av flera olika stycken. Den 14 meter långa nasellens enskilda väggelement är flera meter breda.

Jan-Erik Kronkvist tror att när prototyperna blir en riktig tillverkning, finns det arbete för åtminstone 3-4 års tid. När vindkraftsproduktion startar på riktigt, kan Jarla-Plast tillverka kanske 15 naseller per år. Inom kommande tre eller fyra år kan företaget möjligen anställa ungefär tio nya arbetstagare.

Ett nytt lager

Bröderna Kronkvist investerade i en ny byggnad trots den allmänna svackan i ekonomin. Det blev aktuellt att bygga ett nytt lager eftersom den gamla lagerhallen - ett mejeri som är byggt år 1900 - började bli för gammal och opraktisk för bolagets behov. Till exempel Merventos vindkraftverksdelar är stora och kräver både stora lagringslokaler och stora dörröppningar.

Lagerhallen färdigställdes under hösten 2010. Jan-Erik Kronkvist medger att han redan har nya investeringsplaner, men det är för tidigt att tala om dem i det här skedet. - Verkställandet av planerna beror till stor del på framtida behov hos våra kundföretag.

I Vasaregionen finns flera underleverantörsföretag av toppkvalitet. Företagen har beredskap för ständig förnyelse för att upprätthålla sin konkurrenskraft.

Text och bild: Johanna Haveri