Yritysneuvojalta kysyttyä: Miksi pitää olla ennakkoperintärekisterissä?
Mikäli palveluja – kuten esimerkiksi siivousta tai remontointia – tarjoava yrittäjä ei ole rekisteröitynyt ennakkoperintärekisteriin, joutuu hänen asiakkaansa pidättämään työstä suorittamastaan maksusta verojen osuuden sivukuluineen ja tilittämään sen verottajalle. Luonnollisesti tämä on asiakkaalle hankalaa.
Mikäli palveluja – kuten esimerkiksi siivousta tai remontointia – tarjoava yrittäjä ei ole rekisteröitynyt ennakkoperintärekisteriin, joutuu hänen asiakkaansa pidättämään työstä suorittamastaan maksusta verojen osuuden sivukuluineen ja tilittämään sen verottajalle. Luonnollisesti tämä on asiakkaalle hankalaa. Julkiset toimijat eivät yleensä osta lainkaan palveluita yrittäjältä, joka ei ole ennakkoperintärekisterissä.
Työn tilaajan eli asiakkaan olisi aina hyvä tarkistaa palveluita hankkiessaan, että palveluntarjoaja todella on ennakkoperintärekisterissä.
– Jos rekisteristä ei tätä palveluntarjoajaa löydy, on se melko usein merkki siitä, että yrittäjällä on jotain häikkää verojen maksun kanssa. Voit tarkistaa asian osoitteesta www.ytj.fi yrityksen nimen tai y-tunnuksen avulla, neuvoo yritysneuvoja Antti Alasaari palveluita hankkivia asiakkaita. – Ja tietysti olisi hyvää palvelua yrittäjältä esittää nämä tiedot automaattisesti asiakkaalleen.
Ennakkoperintärekisteriin rekisteröityminen on voimassa toistaiseksi, mutta verohallinto voi poistaa toimijan ennakkoperintärekisteristä laiminlyöntien vuoksi. Laiminlyönnit voivat koskea maksamista, verotusta koskevaa ilmoittamisvelvollisuutta tai kirjanpitovelvollisuutta.
Kun työn suorittaja on merkitty ennakkoperintärekisteriin, suorituksen maksajan eli asiakkaan ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä maksamastaan työkorvauksesta tai käyttökorvauksesta.
Alasaari muistuttaa myös, että yrityksissään niin sanottuja vuokratuolipaikkoja tarjoavien yrittäjien (esimerkiksi kampaamot, kosmetologit, tatuoijat ja muut henkilökohtaisia palveluita tarjoavat yritykset) on muistettava tarkistaa myös, että vuokratuolipaikoilla toimivien yrittäjien ennakkoperintärekisteröinti on kunnossa:
– Voi käydä niin, että mikäli vuokratuolilla toimiva yrittäjä ei ole ennakkoperintärekisterissä, tulkitaan lakia siten, että päämies on vuokratuolilaisen työnantaja ja joutuu maksamaan kaikki työnantajan sivukulut. Tästä tulee melkoinen summa, jos vaikkapa vuoden töistä kertyvät sivukulut joutuukin kerralla maksamaan, Alasaari varoittelee.
Ennakkoperintärekisteri
Ennakkoperintärekisteriä ylläpitää Verohallinto. Verohallinto merkitsee toimijat ennakkoperintärekisteriin heidän oman hakemuksensa perusteella. Ennakkoperintärekisteriin voidaan merkitä jokainen, joka harjoittaa tai todennäköisesti ryhtyy harjoittamaan elinkeinotoimintaa, maataloutta tai muuta tulonhankkimistoimintaa muutoin kuin työsuhteessa.
Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen vaikuttaa verojen ennakkoperintään. Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen tarkoitus on osoittaa, ettei suorituksen maksajan (eli asiakkaan) tarvitse tehdä maksusta ennakonpidätystä vaan rekisteriin merkitty toimija (eli yrittäjä) huolehtii ennakkoverojen maksamisesta itse.
Lue lisää:
Ennakkoperintärekisteri
Ennakkoperintärekisteröinnin tarkistaminen
[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]