Nyheter

Frågat av företagsrådgivaren: Varför ska man finnas i förskottsuppbördsregistret?

2.11.2016
-

Om en företagare som erbjuder tjänster, såsom exempelvis städning eller renovering, inte har registrerat sig i förskottsuppbördsregistret måste kunderna innehålla skatteandelen inklusive bikostnaderna från betalningen av arbetet och redovisa dessa för skattemyndigheten. Det här är självklart svårt för kunden.

ennakkoperintarekister 600pxFragatLogowww2.jpgOm en företagare som erbjuder tjänster, såsom exempelvis städning eller renovering, inte har registrerat sig i förskottsuppbördsregistret måste kunderna innehålla skatteandelen inklusive bikostnaderna från betalningen av arbetet och redovisa dessa för skattemyndigheten. Det här är självklart svårt för kunden. Offentliga aktörer köper oftast inte alls tjänster från företag som inte är införda i förskottsuppbördsregistret.

Vid anskaffning av tjänster skulle det vara bra om den som beställer arbetet, dvs. kunden, alltid kontrollerar att tjänsteproducenten faktiskt finns i förskottsuppbördsregistret.

– Om tjänsteproducenten inte finns i registret är det ganska ofta ett tecken på något skumt med företagarens skattebetalningar. Kunder som ska köpa tjänster kan kontrollera detta på adressen www.ytj.fi med hjälp av företagets namn eller fo-nummer, berättar företagsrådgivaren Antti Alasaari. – Och självklart skulle det vara god service från företagarens sida att automatiskt lägga fram denna information till sina kunder.

Registreringen i förskottsuppbördsregistret är i kraft tillsvidare men skatteförvaltningen kan även avföra aktören ur förskottsuppbördsregistret på grund av försummelse. Försummelser kan avse betalning, rapporteringsskyldighet gällande beskattning eller bokföringsskyldighet.

Då den som utför arbete har införts i förskottsuppbördsregistret behöver inte den som betalar för arbetet, dvs. kunden, verkställa förskottsinnehållning på den erlagda arbetsersättningen eller bruksersättningen.

Alasaari påminner även om att de företagare som erbjuder så kallade hyrstolar i sitt företag (exempelvis frisörsalonger, kosmetologer, tatuerare och andra företag som erbjuder personliga tjänster) också ska komma ihåg att kontrollera att hyrstolsföretagarnas förskottsuppbördsregistrering är i skick:

– Ifall hyrstolsföretagaren inte införts i förskottsuppbördsregistret tolkas lagen så att huvudmannen är hyrstolsföretagarens arbetsgivare och således skyldig att betala arbetsgivarens alla bikostnader. Det här kan bli en ganska stor summa om man till exempel blir tvungen att betala hela årets bikostnader på en gång, varnar Alasaari.

 

 
ennakkoperintarekisteri2 600px
 
Förskottuppbördsregistret

Förskottsuppbördsregistret upprätthålls av Skatteförvaltningen. Skatteförvaltningen inför aktörer i förskottsuppbördsregistret på basis av deras egen ansökan. I förskottsuppbördsregistret kan alla de införas som bedriver eller sannolikt kommer att börja bedriva näringsverksamhet, jordbruk eller annan förvärvsverksamhet på annat sätt än i anställningsförhållande.

Förskottsuppbördsregistreringen påverkar förskottsuppbörden av skatter. Syftet med förskottsuppbördsregistreringen är att visa att den som betalar för ett utförande (dvs. kunden) inte behöver verkställa förskottsinnehållning på betalningen utan att det är den i registret införda aktören (dvs. företagaren) som själv betalar förskottsskatterna.

 

Läs mer:
Förskottsuppbördsregister        
Kontroll av förskottsuppbörds-registreringens giltighet       

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

 

Översättning: Milla Eriksson