Yrittää voi myös osa-aikaisesti
Kuinka usein olet törmännyt arkisessa elämässäsi johonkin tuotteeseen, joka pikkuisen paranneltuna toimisi paljon paremmin? Suurin osa kohauttaa hartioitaan ja jatkaa eteenpäin sen enempää asiaa miettimättä.
Kuinka usein olet törmännyt arkisessa elämässäsi johonkin tuotteeseen, joka pikkuisen paranneltuna toimisi paljon paremmin? Suurin osa kohauttaa hartioitaan ja jatkaa eteenpäin sen enempää asiaa miettimättä.
Johanna Virtasen yritys syntyi havaitun puutteen pohjalle. Virtasta vaivasi äitiysvapaalla ollessa se, ettei tuolissa istuessa saanut kunnollista imetysasentoa ilman jalkatukea. Keskustellessaan muiden äitien kanssa hän yllättyi siitä, kuinka moni koki ergonomisen asennon löytymisen vaikeaksi, koska polvet eivät nousseet riittävän korkealle. Hyvälle, imetykseen sopivalle tuolille oli siis selvästi tarvetta.
– Jalkatuen puutteesta se kaikki lähti. Mietin, kuinka miellyttävä lapsen hoivapaikka keinutuoli olisi, jos siinä olisi säädettävä jalkatuki. Siinä onnistuisi niin imettäminen kuin lapselle lukeminenkin, Virtanen muistelee.
Johanna Virtanen kehittää yritystoimintaansa maltillisesti perheen ja työn ehdoilla.
Pyöritettyään aikansa erilaisia tuoliratkaisuja Virtanen päätyi veljensä suosituksesta Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan. Siellä hän keskusteli liikeideastaan yritysneuvoja Sari Saarikosken kanssa.
– Sari oli kannustava ja ymmärsi heti, minkälaisesta ongelmanratkaisusta tuoteideani lähti liikkeelle. Se valoi uskoa siihen, etteivät ajatukseni olleet aivan turhia, Virtanen kertoo.
Yrittäjäksi palkkatyön ohessa
Virtasen vanhempainvapaa ehti päättyä ennen kuin hän teki päätöksen yrityksen perustamisesta. Hän halusi varmistaa, ettei osa-aikaiseksi yrittäjäksi ryhtyminen romahduta hänen talouttaan, jos hän sattuisi jäämään työttömäksi tai tulemaan työkyvyttömäksi.
Seesteliving Oy näki päivänvalon viime vuoden kesällä. Se oli varsinainen lähtölaukaus Virtasen ponnisteluille saada Syli-keinutuoli markkinoille.
– Koska perheessämme on kaksi pientä lasta ja käymme molemmat mieheni kanssa töissä kodin ulkopuolella, aikaa yritystoiminnalle on rajallisesti, Virtanen sanoo.
Juuri ajanpuute ja oikeiden kontaktien löytyminen on ollut haastavaa yritystoiminnan aloittamisessa. Suunnittelijan ja tuolin valmistajan löytyminen kesti niin kauan, että Virtanen meinasi jo luovuttaa. Alun hankaluuksien jälkeen Seestelivingille löytyi yrityskummin kautta sopivat kotimaiset yhteistyökumppanit, jotka ovat uskoneet, että Syli-tuolissa on ideaa.
– Olen huomannut, että kontaktit ovat yritystoiminnassa todella tärkeitä. Onneksi olen osannut avata suuni oikeaan aikaan ja saanut apua ihmisiltä, jotka ovat pala palalta osanneet neuvoa minua eteenpäin, Virtanen kiittelee.
Säädettävän jalkatukensa ansiosta Syli-tuolissa on tukeva istua.
Se sopii yhtä hyvin lastenhuoneeseen kuin toimistoon.
Unelmista totta
Tällä hetkellä Seesteliving ottaa ensiaskeleitaan yritystoiminnan saralla. Syli-keinutuolin lisäksi yritys myy verkkokauppansa kautta imetystyynyä ja tuoliin sopivaa istuinpehmustetta – molemmissa niissä raaka-aineena on kotimainen lampaanvilla.
Vaikka tuolin kehittely lähti liikkeelle vauvaperheen tarpeista, tuoli on osoittautunut mainioksi myös esimerkiksi toimistotyöskentelyyn ja käsitöiden tekemiseen. Perinteistä keinutuolia vähemmän tilaa vaativa Syli on ollut koekäytössä IT-alan yrityksessä sekä sairaalan synnytysosastolla ja lasten teho-osastolla. Parhaillaan pari tuolia on koeistuttavana Tampereella lasten kulttuurikeskus Rullassa.
Yritystoiminnan aloittamisesta on tähän mennessä ollut pääosin kuluja. Silti Virtanen on tyytyväinen siihen, että lähti toteuttamaan ideaansa.
– Olen oppinut näiden parin vuoden aikana paljon huonekalualasta ja yrittämisestä. Olen kiitollinen kaikesta saamastani avusta ja kannustuksesta, Virtanen sanoo. – Minun päässäni pyörii jo uusia samaan tuoteperheeseen liittyviä ideoita ja markkinointisuunnitelmia, mutta haluan edetä maltilla ja odota ensin tuottoja yrityksen ensimmäisistä tuotteista.
Pehmeä lasku yrittäjyyteen
Noin kolmannes Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla yritysneuvojana työskentelevän Sari Saarikosken asiakkaista on osa-aikaisia yrittäjiä tai sellaiseksi aikovia. Osa-aikayrittäjyys on hänen mielestään sopiva tapa lähteä tunnustellen yrittäjän uralle tai hyödyntää erikoisosaamistaan sivutoimisena yrittäjänä.
Osa-aikaisen yrittäjän on laskettava euronsa tarkkaan, sillä työtulon ylittäessä lakisääteisen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) alarajan (7 502,14 euroa/vuosi) osa-aikayrittäjä on velvollinen maksamaan myös yrittäjäeläkettä, vaikka kuuluisi työeläkelain piiriin. Osa-aikayrittäjä vastaa yrittämiseen liittyvistä kaikista kuluista itse, sillä osa-aikaiseen yritystoimintaan ei ole mahdollista saada yritystukia.
Saarikoski toivoisi, että myös osa-aikaisille yrittäjille olisi olemassa jokin foorumi, jossa he voisivat vaihtaa ajatuksia.
– Monet osa-aikaiset yrittäjät tekevät paljon työtä voidakseen pyörittää yritystoimintaansa oman työnsä ohessa. Seestelivingin Johanna on hyvä esimerkki osa-aikayrittäjästä, joka on tehnyt sitkeästi työtä saadakseen oman ideansa valmiiksi tuotteeksi ja tehnyt unelmastaan totta.
Teksti: Johanna Haveri
Kuvat: Seesteliving Oy/Esa Siltaloppi, Johanna Haveri, VASEK