Nyheter

Företagare på deltid

9.11.2015
-

Hur ofta har du i vardagen stött på någon produkt, som skulle fungera mycket bättre med en liten förbättring? De flesta rycker på axlarna och fortsätter vidare, utan att tänka desto mer på saken.

Hur ofta har du i vardagen stött på någon produkt, som skulle fungera mycket bättre med en liten förbättring? De flesta rycker på axlarna och fortsätter vidare, utan att tänka desto mer på saken.

Johanna Virtanens företag uppkom genom upptäckten av en brist. Under sin mammaledighet stördes hon av att det inte gick att sittandes i en stol få en ordentlig amningsställning utan fotstöd. När hon pratade med andra mammor förvånades hon över att så många hade svårigheter att hitta en ergonomisk ställning, eftersom knät inte kom tillräckligt högt upp. Det fanns alltså ett klart behov av en stol som var anpassad för amning.

– Allt började med bristen på fotstöd. Jag funderade på hur bekvämt det skulle vara att sitta med barnet i en gungstol, om den hade ett justerbart fotstöd. Då skulle det vara bekvämt att både amma och läsa för barnet, fortsätter Virtanen.Johanna Virtanen500px

Johanna Virtanen utvecklar sin företagsverksamhet i lugn takt, på familjens och arbetets villkor.

Efter en tids funderingar på olika stollösningar följde Virtanen sin brors råd och kontaktade Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. Där diskuterade hon sin affärsidé med företagsrådgivare Sari Saarikoski.

– Sari var uppmuntrande och förstod genast problemlösningen som min produktidé grundade sig på. Hon stärkte min tro på att mina funderingar inte hade varit helt onödiga, berättar Virtanen.

 

Företagare vid sidan av lönearbetet

Virtanens föräldraledighet tog slut innan hon hann ta beslutet om att starta ett företag. Hon ville försäkra sig om att deltidsföretagandet inte skulle förstöra hennes ekonomi om hon skulle bli arbetslös eller arbetsoförmögen.

Seesteliving Oy såg dagens ljus ifjol på sommaren. Det var det egentliga startskottet för Virtanens arbete med att få ut gungstolen Syli på marknaden.

– Eftersom vi har två små barn i familjen och båda arbetar utanför hemmet, är tiden för företagsverksamheten begränsad, säger Virtanen.

Tidsbristen och att hitta de rätta kontakterna har varit en utmaning i det inledande skedet av företagsverksamheten. Det tog så lång tid att hitta en planerare och en tillverkare för stolen att Virtanen var nära att ge upp. Efter de inledande svårigheterna hittade Seesteliving tack vare sin företagsmentor de rätta inhemska samarbetspartnerna, som trodde på idén med Syli-stolen.

– Jag har märkt att det är väldigt viktigt med kontakter i affärsverksamhet. Lyckligtvis har jag hittat rätt kontakter och fått stöd av sådana personer som steg för steg har hjälpt mig att komma vidare.Seesteliving 500pxDet justerbara fotstödet gör Syli-stolen stadig att sitta i.
Den passar lika bra i barnkammaren som på kontoret.

Drömmen blev sann

Seesteliving tar nu sina första steg inom företagsverksamheten. Förutom gungstolen Syli säljer företaget via sin webbshop amningsdynor och en sittdyna som passar stolen – båda med inhemsk lammull som råmaterial.

Trots att stolen ursprungligen utvecklades för babyfamiljens behov, har den visat sig fungera utmärkt även till exempel för kontorsarbete och handarbete. Syli kräver mindre utrymme än en traditionell gungstol och har varit i testanvändning i ett företag i IT-branschen samt på en förlossningsavdelning och en intensivavdelning för barn. Just nu är ett par stolar i provanvändning i barnkulturhuset Rulla i Tammerfors.

Inledandet av affärsverksamheten har hittills mest medfört utgifter. Virtanen är ändå nöjd att hon började förverkliga sin idé.

– Under de här två åren har jag lärt mig mycket om möbelbranschen och om företagande. Jag är tacksam för all hjälp och uppmuntran som jag har fått. – Jag har redan nya idéer och marknadsföringsplaner i anknytning till samma produktfamilj, men jag vill gå framåt i lugn takt och först vänta på intäkter från företagets första produkter.

 

Mjuk start på företagandet

Ungefär en tredjedel av kunderna hos företagsrådgivare Sari Saarikoski vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEK är eller planerar att bli företagare på deltid. Deltidsföretagande är enligt henne ett bra sätt att känna sig för i företagarbranschen eller att använda sitt specialkunnande som företagare i bisyssla.

Den som är företagare på deltid måste räkna sina euron noggrant, eftersom när arbetsinkomsten överstiger den nedre gränsen (7 502,14 euro/år) för den lagstadgade pensionsförsäkringen för företagare (FöPL) är deltidsföretagarna skyldiga att betala företagarpension, även om de omfattas av lagen om pension för arbetstagare. Deltidsföretagaren svarar själv för alla utgifter i anknytning till företagandet, eftersom det inte är möjligt att få företagsstöd för företagande på deltid.SariSaarikoski 420px2

Saarikoski önskar att det också för deltidsföretagare skulle finnas något forum, där de kunde utbyta erfarenheter.

– Många deltidsföretagare arbetar mycket för kunna driva sin företagsverksamhet vid sidan av det egna arbetet. Johanna på Seesteliving är ett bra exempel på en deltidsföretagare som enträget har arbetat för att få sin idé till en färdig produkt och förverkligat sin dröm.

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Seesteliving Oy/Esa Siltaloppi, Johanna Haveri, VASEK
Översättning: Eva Klemets