Uutiset

Yhtiömuodon muutos aiheena Malins Mathantverkillä

8.8.2014
-

Malins Mathantverkin perustajalta, Malin Båtmästarilta ei selvästikään puutu kunnianhimoa, sillä hän pyörittää kahvilan lisäksi nettikauppaa sekä omaa kustantamoa, jonka kautta hän on julkaissut keittokirjan. Yrityksen hän perusti 22-vuotiaana yhdessä kaksoissiskonsa kanssa vuonna 2012. Nykyään Malin omistaa yrityksen yksin.

Malins Mathantverkin perustajalta, Malin Båtmästarilta ei selvästikään puutu kunnianhimoa, sillä hän pyörittää kahvilan lisäksi nettikauppaa sekä omaa kustantamoa, jonka kautta hän on julkaissut keittokirjan. Yrityksen hän perusti 22-vuotiaana yhdessä kaksoissiskonsa kanssa vuonna 2012. Nykyään Malin omistaa yrityksen yksin.

Autossa yritysneuvoja Mikael Hallbäck kertoo miksi matkaamme tapaamaan kahvilayrittäjää. Malinin yritys on kommandiittiyhtiö, jossa Malin toimii vastuunalaisena yhtiömiehenä. Kommandiittiyhtiössä on aina oltava vähintään yksi vastuunalainen yhtiömies sekä yksi niin kutsuttu hiljainen yhtiömies, joka vastaa rajallisesta määrästä pääomaa. Muuten kommandiittiyhtiöitä koskee samat verotus- ja vastuusäännöt kuin yksityisiä elinkeinonharjoittajiakin.

- Ehdotin, että Malin muuttaisi yrityksensä osakeyhtiöksi. Kommandiittiyhtiön tekemää tulosta verotetaan samalla lailla kuin henkilökohtaista tulosta. Osakeyhtiöllä veroprosentti on aina 20, Mikael selittää.

Vastuukysymykset on toinen seikka, miksi Mikael suosittelee Malinille yhtiömuodon muutosta.
- Malin on palkannut kaksi työntekijää. Jos esimerkiksi hänen ja työntekijöiden, tai vaikka hänen ja asiakkaan tai tavarantoimittajan välille syntyy ristiriitoja, on Malin kaikesta henkilökohtaisessa vastuussa. Jos hänellä olisi osakeyhtiö, toimisi osakeyhtiö vastapuolena mahdollisessa oikeudenkäynnissä, ei Malin itse.


Malin kertoo, että kaikki kahvilan leivonnaiset leivotaan paikan päällä.

Lukujen pyörittelyä

Kahvikuppien kera on mukava istua terassille tutkimaan yrityksen kirjanpitopapereita. Malin pitää Mikaelin ehdotusta hyvänä.
- Perustin kommandiittiyhtiön, sillä en aluksi halunnut panostaa yritykseen niin paljon. Yrityksen toiminta on kuitenkin käynnistynyt hyvin. Mikaelin ehdotettua yhtiömuodon muutosta, olen katsellut ympärilleni ja huomannut että pienetkin yritykset voivat olla osakeyhtiöitä, Malin toteaa.

Restonomin tutkinnon suorittanut Malin ei aluksi suunnitellut, että yrityksen toiminta jakautuisi kolmeen osaan. Nyt hän haluaa myydä kahvilatoiminnan ja VASEKin yritysneuvojat auttavat häntä mielellään tässäkin asiassa.

Malin haluaa keskittyä nettikaupan kehittämiseen sekä kirjoittamiseen. Nettikaupassa on potentiaalia, sillä se myy ruoanlaittovälineitä ja sellaista ruokaa jota ei muualta Suomesta saa. Malinilla on myös toisen keittokirjan kirjoittaminen työn alla.
- Ruoka on koko yritystoimintani punaisena lankana. Nyt vain toivon että kahvila löytää uuden innokkaan omistajan. Itse kirjoitan toista kirjaani. Aloitettuani kirjoittamisen minulle selvisi että olen yliherkkä gluteenille. Jouduin aloittamaan kirjan alusta, mutta nyt se toimiikin hyvänä käsikirjana myös muille, joilla on sama yliherkkyys tai jopa allergia, hän naurahtaa.

Aurinkoinen terassi on oiva paikka keskustella yrityksen kirjanpidosta.

Kun kirjanpidon luvut on tarkistettu, Mikael ehdottaa Malinille, että tämä ottaisi ajoissa yhteyttä myös kirjanpitäjäänsä kertoakseen kahvilatoiminnan myymisestä ja tulevasta yhtiömuodon muutoksesta. Osakeyhtiön perustaminen vaatii 2 500 euron sijoituksen alkupääomaan, joka jää yhtiöön. Jos osakeyhtiön pääoma jostain syystä käy miinuksella, on asiasta tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin. Ennen yhtiömuodon muutosta Malinin on siis säästettävä tarvittava summa rahaa tai määritettävä keittiökoneidensa arvo, jos ne vaikka voisivat toimia uuden yrityksen pääomana.

Malinin nettikaupassa myytäviä tuotteita voi ostaa myös kahvilasta.

Kunnantalon kautta

Lähdettyämme kahvilan pihasta Mikael kurvaa Maalahden kunnantalolle jättääkseen sinne kollegalta saamiaan esitteitä. Käytyämme tankkaamassa olemme valmiita palaamaan Vaasaan.
- Työni vuoksi ajan noin 800–900 km kuukaudessa. Kilometrejä kertyy paljon, koska vastaan sekä Maalahden että Vöyrin alueen yrittäjistä, Mikael sanoo ja lisää:
- Käyn mielelläni yritysvierailuilla, sillä silloin saan luotua yrityksen toiminnasta ja tiloista hyvän kokonaiskuvan. Yrittäjillä itsellään on sitä paitsi harvemmin aikaa ajella Vaasaan minua tapaamaan.

 

VASEKin toimiston edessä Mikael jättää minut kyydistä ja jatkaa matkaa Vöyrillä pidettävään kokoukseen.

Yritysneuvojan matkassa oli tiedottaja Kia.

 

 

Mikael ajaa useasti viikossa Maalahden, Vaasan ja Vöyrin välillä.