Nyheter

Ändring av bolagsform som tema på Malins Mathantverk

8.8.2014
-

Det är tydligt att företagets ägare Malin Båtmästar har ambitioner och många järn i elden. Hon har ett café, en nätbutik och ett förlag, genom vilket hon gett ett ut en kokbok. Hon grundade företaget med sin syster år 2012, då Malin var 22 år. Idag äger hon företaget själv.

Det är tydligt att företagets ägare Malin Båtmästar har ambitioner och många järn i elden. Hon har ett café, en nätbutik och ett förlag, genom vilket hon gett ett ut en kokbok. Hon grundade företaget med sin syster år 2012, då Malin var 22 år. Idag äger hon företaget själv.

Under bilresan från VASEKs kontor mot caféet berättar företagsrådgivaren Mikael Hallbäck bakgrunden till varför vi ska träffa caféets ägare. För tillfället är Malins företag ett kommanditbolag, där hon själv är ansvarig bolagsman. Ett kommanditbolag består av minst en ansvarig bolagsman och en så kallad tyst bolagsman, som ansvarar för ett begränsat antal kapital. För kommanditbolag gäller annars samma beskattnings- och ansvarsregler som för enskilda näringsidkare.

- Jag föreslog att Malin skulle byta bolagsform till aktiebolag. I ett kommanditbolag beskattas bolagets resultat som personlig inkomst. För ett aktiebolag är skatteprocenten alltid 20 %, förklarar Mikael.

Också ansvarsfrågorna är en stor orsak till varför Mikael föreslagit byte av bolagsform.
- Malin har två anställda. Om det exempelvis blir tvister mellan henne och de anställda, eller mellan en kund eller en leverantör, är hon personligen ansvarig för allt. Om hon skulle ha ett aktiebolag och ett liknande scenario uppstod skulle aktiebolaget fungera som motpart i en eventuell rättegång, inte hon själv.

Malin berättar att alla bakverk som säljs i caféet är bakade på plats.

Genomgång av siffror

Malin och Mikael sätter sig på caféets terrass med varsin kaffekopp för att gå igenom företagets bokföring. Malin tycker att Mikaels förslag om ett aktiebolag låter bra.
- Jag valde att starta ett kommanditbolag, för jag ville inte satsa för mycket i början. Verksamheten har kommit igång bra. Efter Mikaels förslag har jag sett mig runt och märkt att aktiebolag inte endast är en bolagsform för stora företag, konstaterar Malin.

Enligt Malin, som är utbildad restonomkock, hade hon inte från början planerat att hennes företagsverksamhet skulle dela sig i tre delar. Nu vill hon sälja caféverksamheten och förstås hjälper VASEKs företagsrådgivare henne gärna då ägarskiftet blir aktuellt.

Malin vill koncentrera sig på att skriva och att utveckla sin nätbutik. Hon tror att nätbutiken har potential att växa då där bland annat säljs en del matvaror som inte fås annanstans i Finland. Dessutom har Malin en till kokbok på gång.

Mikael och Malin passar på att diskutera
företagets bokföring ute i solen.

- Maten är den röda tråden i all min verksamhet. Nu hoppas jag att caféet hittar en ny entusiastisk ägare. Själv har jag börjat på min andra kokbok. Då skrivprocessen redan var i full gång upptäckte jag att jag är överkänslig mot gluten. Jag måste göra om hela boken, men troligen blir den en bra hjälp för andra med samma överkänslighet eller till och med allergi, menar hon.

Efter att ha gått igenom Malins bokföring föreslår Mikael att hon ska kontakta sin bokföringsbyrå för att förvarna dem om att hon tänkt sälja caféverksamheten och att hon ska byta bolagsform. Ett aktiebolag kräver en insättning på 2 500 euro som alltid måste finnas kvar i bolaget. Om företagets kapital blir negativt måste bolaget anmäla detta till handelsregistret. För att kunna byta bolagsform måste Malin alltså spara ihop summan, alternativt värdera företagets egendom för att se om de kunde fungera som aktiekapital i det nya bolaget.

De varor som kan köpas via Malins nätbutik kan också handlas i caféet.

Sväng via kommungården

Då vi åker iväg från Malins Mathantverk passar Mikael på att fara via Malax Kommungård. Han lämnar av några broschyrer han fått av sin kollega. Vi stannar ännu för att tanka bilen innan vi åker tillbaka till Vasa.
- I jobbet kör jag i genomsnitt 800–900 km i månaden. Det blir så mycket eftersom jag ansvarar för företagarna i Malax och Vörå, säger Mikael och fortsätter:
- Jag besöker gärna företagen för att få en helhetsbild över deras verksamhet och lokaler. Dessutom har företagarna sällan tid att själva köra in till Vasa för att träffa mig.

Då Mikael lämnat av mig vid VASEKs kontor fortsätter han till ett möte som hålls i Vörå.

Informatör Kia följde med Mikael på företagsbesöket.

 

 

 

 

 

Mikael kör mellan Malax, Vasa och Vörå varje vecka.