Uutiset

Vanhojen talojen haasteet kiehtovat

8.4.2014
-

Uudisrakentaminen ja erilaisten rakennusten kunnostaminen pitää Insinööritoimisto Mathias Smedsin kolme suunnittelijaa sekä kymmenen kirvesmiestä kiireisinä. Tällä hetkellä käynnissä olevia rakennusprojekteja on omakotitalosta paritaloon ja rivitaloon, ja rakennustyömaita Vaasan keskustasta, Sulvalle ja Kristiinankaupunkiin. Yrityksen 14 vuotta sitten perustaneella Mathias Smedsillä on innostunut erityisesti vanhojen puutalojen kunnostamisesta, koska talot tarjoavat paljon haasteita.-...

Uudisrakentaminen ja erilaisten rakennusten kunnostaminen pitää Insinööritoimisto Mathias Smedsin kolme suunnittelijaa sekä kymmenen kirvesmiestä kiireisinä. Tällä hetkellä käynnissä olevia rakennusprojekteja on omakotitalosta paritaloon ja rivitaloon, ja rakennustyömaita Vaasan keskustasta, Sulvalle ja Kristiinankaupunkiin. Yrityksen 14 vuotta sitten perustaneella Mathias Smedsillä on innostunut erityisesti vanhojen puutalojen kunnostamisesta, koska talot tarjoavat paljon haasteita.

- Toki on hienoa toteuttaa asiakkaiden unelmat rakentamalla heille uusi koti, mutta vanhat talot ovat aina kiehtoneet minua. Vanhan talon kunnostaminen on miltei taianomaista, sillä rakennusprosessi vaatii usein luovia ratkaisuja, ja kunnostettujen talojen viihtyisän tunnelman todella huomaa, hän kuvailee.

Asemakadulla Vaasan keskustassa on vuonna 1871 rakennettu leipomorakennus, jonka julkisivun Museovirasto on suojellut. Smedsin mukaan leipomotoiminta lakkautettiin rakennuksessa jo 70 vuotta sitten, minkä jälkeen rakennus on toiminut asuintalona. Kun insinööritoimisto aloitti leipomon sekä samalla tontilla sijaitsevan vuonna 1900 rakennetun rakennuksen peruskorjauksen, sai Smeds juuri makunsa mukaisen rakennusprojektin.


Mathias Smeds ja Mauritz Knuts Museoviraston suojeleman vuonna 1871 rakennetun leipomorakennuksen edustalla.

- Rakennusten energiakulutusta täytyi pohtia, sillä emme voi eristää vanhoja hirsiseiniä liikaa. Lämmitysjärjestelmäksi valitsimme kaukolämmön. Seinät eristetään sisältä päin selluloosaliuoksella, mikä sopii hyvin vanhoihin hirsiseiniin, Smeds selittää.

Yhteistyö tärkeää joka alalla

Se että rakennusala huomioidaan Kestävä rakentaminen -hankkeen kautta, on Smedsin mielestä hienoa. Hän näkee että jokaisella alalla tulisi tehdä yhteistyötä, ja hanke edistää muun muassa verkostojen rakentamista.
- Yrittäjät eivät voi keskittyä ainoastaan omaan tekemiseensä, koska silloin ei kehity. Muiden alalla työskentelevien tapaaminen ja keskinäinen ajatustenvaihto on tärkeää. Hyvä että alallemme järjestetään erilaisia kursseja ja tapahtumia, vaikka emme ehdikään kaikkiin osallistua, Smeds tietää.

Smeds ja insinööritoimistossa suunnittelijana toimiva Torsten Svahn osallistuivat syyskuussa Kestävä rakentaminen -hankkeen, järjestämälle Energiatodistus -kurssille. Smedsin mukaan kurssin aikana sai hyvän käsityksen siitä, mitä Energiatodistus -kokeeseen tulisi opiskella. Kokeen läpäisseet Smeds ja Svahn voivat nyt laatia energiatodistuksia rakennuksille.


Kirvesmies Rolf Thors osaa kunnostaa vanhoja kaakeliuuneja.

Smedsillä on myös kaksi toivomusta tulevaisuuden koulutusaiheista: saneeraus ja rakennusten energiatehokkuuden arviointi. Knuts kirjaa toivomukset muistiin ja kertoo samalla, että huhtikuussa järjestetään kurssi palomääräyksistä.
- Mainiota. Sitä me tarvitsemmekin! Smeds iloitsee.

Mathias Smedsin mukaan rakennuksen hirret ovat huonommassa kunnossa kuin mitä hän ensin osasi odottaa, mutta onneksi ne ovat pelastettavissa.