Nyheter

Restaurering av gamla hus fascinerar

8.4.2014
-

Både nybyggen och sanering av gamla hus sysselsätter Ingenjörsbyrån Mathias Smeds tre planerare och tio timmermän. Byråns pågående byggprojekt är egnahemshus, parhus och radhus i exempelvis Vasa centrum, Solf och Kristinestad. Verkställande direktören Mathias Smeds har drivit ingenjörsbyrån i nästan 14 år.

Både nybyggen och sanering av gamla hus sysselsätter Ingenjörsbyrån Mathias Smeds tre planerare och tio timmermän. Byråns pågående byggprojekt är egnahemshus, parhus och radhus i exempelvis Vasa centrum, Solf och Kristinestad. Verkställande direktören Mathias Smeds har drivit ingenjörsbyrån i nästan 14 år. Han brinner speciellt för renovering av gamla hus, eftersom projekten erbjuder utmaningar.
- Visst är det roligt att vara med och förverkliga kundernas drömmar genom att bygga nya hus åt dem, men jag kommer alltid att vara fascinerad över gamla hus. Det är nästan magiskt att renovera ett gammalt hus, då byggprocessen ofta kräver en hel del kreativa lösningar. Då man sedan stiger in i det färdiga huset finns där alltid en mysighet man nästan kan ta på, beskriver han.

På Stationsgatan i Vasa centrum står en bageribyggnad från 1871, vars fasad skyddats av Museiverket. Enligt Smeds slutade bageriverksamheten där för över 70 år sedan och sedan dess har huset använts som bostadshus. Då Ingenjörsbyrån Mathias Smeds tog sig an saneringen av bageriet och en annan byggnad från år 1900 på samma tomt, fick Smeds ett projekt i hans smak.

Mathias Smeds och Mauritz Knuts utanför bageribyggnaden från 1871, vars fasad skyddats av Museiverket.

- Vi måste fundera kring byggnadernas energiåtgång, men samtidigt kan vi isolera de gamla stockväggarna endast så mycket som är vettigt. Som värmesystem valde vi fjärrvärme. Väggarna isoleras invändigt med cellulosaisolering, vilket är en lösning som passar bra exempelvis för gamla stockväggar, förklarar Smeds.

Samarbete är a och o inom alla branscher

Smeds är glad över att byggbranschen uppmärksammas via projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen”. Han är av åsikten att samarbete är a och o inom alla branscher, och enligt honom främjar projektet just samarbete.
- Man kan inte konstant hålla på med bara sitt för då utvecklas man inte. Det är bra att träffa andra inom branschen och växla tankar med dem. Det är fint att det ordnas olika kurser och tillfällen för vår bransch, även om vi inte har möjlighet att delta i alla, vet Smeds.

Han och byråns planerare Torsten Svahn deltog i Energicertifikat -kursen som ordnades via Energieffektivt byggande -projektet i september. Smeds berättar att kursen gav en helhetsbild över vad kursdeltagarna bör läsa på innan de skriver Energicertifikat -tentamen. Nu får både Smeds och Svahn göra upp energicertifikat för byggnader.


Timmermannen Rolf Thors är expert på att restaurera gamla kakelugnar.

På önskelistan inför framtiden har Smeds två kursförslag: saneringskurs och en kurs för bedömning av byggnaders energieffektivitet. Knuts lovar att lägga önskemålen bakom örat och berättar att en kurs som bland annat behandlar brandbestämmelser är på kommande i april.
- Vad bra, det behöver vi! gläds Smeds.

Mathias Smeds berättar att bageribyggnadens gamla stockar är i sämre skick än han trott, men de går att rädda.