Uutiset

Valmentaja kysyy oikeat kysymykset

22.12.2011
-

Viime vuoden lopussa yrittäjäksi ryhtyneen Kari Salomaan yritystoiminta on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Uusyrityskeskus Startian avulla perustettu PathMaker on asiantuntijayritys, joka keskittyy työyhteisöjen ja yksilöiden suorituskyvyn, tuloksellisuuden ja hyvinvoinnin kehittämiseen yksilöllisen konsultoinnin, coachingin ja mentoroinnin keinoin.

Viime vuoden lopussa yrittäjäksi ryhtyneen Kari Salomaan yritystoiminta on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Uusyrityskeskus Startian avulla perustettu PathMaker on asiantuntijayritys, joka keskittyy työyhteisöjen ja yksilöiden suorituskyvyn, tuloksellisuuden ja hyvinvoinnin kehittämiseen yksilöllisen konsultoinnin, coachingin ja mentoroinnin keinoin.

Aiemman työhistoriansa aikana esimies- ja tiimitoiminnassa sekä prosessien johtamisessa jalostunut Salomaa tunnustaa, että PathMakerin palveluista tällä hetkellä coaching on lähinnä hänen sydäntään.

- Olen vähän hurahtanut siihen samaan tapaan kuin aikoinaan tiimityöskentelyyn ja prosessien johtamiseen, Salomaa naurahtaa.

Salomaalla on tähän mennessä ollut kymmenkunta coaching-asiakasta, joita hän on henkilökohtaisten valmennuskeskustelujen aikana auttanut tärkeimpien tavoitteiden löytymisessä ja niihin pyrkimisessä.

Kari Salomaa, Rauno Leskinen ja Anne Nymark ovat kokoontuneet maanantaiaamuisin keskustelemaan SuklaaParatiisin tulevaisuudesta ja markkinoinnin tehostamisesta.

Apua erinomaisen tuotteen markkinointiin

Vaasalaisen SuklaaParatiisi Oy:n yrittäjät, sisarukset  Anne Nymark ja Rauno Leskinen, ovat käyneet Kari Salomaan valmennuksessa kesäkuun lopusta lähtien joka maanantaiaamu. Alkusysäyksen viikoittaisiin coaching-istuntoihin he saivat Startian Tommi Virkamalta, joka vieraili yrityksessä tehdäkseen siitä lausunnon starttirahan jatkoanomuksen liitteeksi.

- Annen ja Raunon valmistamat suklaaherkut ovat erinomaisia, mutta he tarvitsivat ohjausta etenkin markkinoinnissa. Ajattelin, että coachingista on heille apua tulevaisuuden suunnittelussa, ja tutustutin heidät Kariin, Virkama muistelee.

Nymark ja Leskinen tapasivat Salomaan toukokuussa ja sopivat aloittavansa valmennuksen kesäkuussa, kun alkukesän juhlasesonki on rauhoittunut

Oikeita oivalluksia

Coachingissa valmentaja ei välttämättä ole kyseisen toimialan asiantuntija. Hänen tehtävänään ei ole kertoa valmennettavalle, mitä tämän tulee tehdä, vaan hän toimii eräänlaisena peilinä.

- Aluksi määritellään asiakkaan tärkeimmät tavoitteet prosessille ja sen jälkeen valmentaja ajattelukysymyksiä tekemällä saa asiakkaan itse tekemään oikeita oivalluksia ja päätelmiä ja sitä kautta kulkemaan kohti valittuja päämääriä, Salomaa selventää.

Nymark ja Leskinen ovat tyytyväisiä 12 istunnon kokonaisuuteen, jonka he ovat juuri käyneet läpi. Se on herättänyt paljon ajatuksia ja osa niistä näkyy jo jokapäiväisessä työssä.

- On ollut tärkeää pysähtyä miettimään sitä, mihin päin olemme menossa, Leskinen sanoo. - Nämä hetket on rauhoitettu asioiden pohtimiseen ja tärkeät huomiot on kirjattu ylös.

SuklaaParatiisi on saanut paljon markkinoinnin kehittämiseen liittyviä eväitä reppuunsa yhteisten istuntojen aikana.

- Keskustelut ovat laajentaneet omaa näkökulmaa ja saaneet ajattelemaan asioita uudella tavalla. On kuitenkin ollut jännää huomata, ettei alkuistunnossa tehty tavoitteiden prioriteettijärjestys ole keskustelujen aikana muuttunut, Nymark miettii.

Coaching on uusi valmennusmuoto

Coaching on Vaasan seudulla vielä melko tuntematon yritysvalmennusmuoto. Salomaankin yritystoiminnasta se muodostaa vain murto-osan.

Parhaillaan hän neuvottelee Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa coaching-palveluiden ottamisesta mukaan ELY-keskuksen uusiin tuotteistettuihin palveluihin.

- SuklaaParatiisin coaching-istunnot olivat ELY-keskuksen pilotti, jonka perusteella he tekevät päätöksen coachingin sisällyttämisestä tuotteistettuihin palveluihin. Toivotaan parasta, virnistää raporttia kirjoittava Salomaa.

 

Teksti ja kuva: Johanna Haveri

 

Coachingin erityispiirteitä

  • Omien tavoitteiden saavuttamiseen tähtäävä yksilöllinen valmennus
  • Ratkaisukeskeiset kysymykset ohjaavat valmennettavaa oivaltaviin ajatuksiin, jotka saavat aikaan pysyvää muutosta
  • Luottamuksellinen, vuorovaikutteinen, inspiroiva, haastava ja tavoitteellinen valmennusprosessi
  • Ensimmäisessä istunnossa määritellään valmennuksen päätavoitteet ja istuntojen määrä.
  • Seuraavissa istunnoissa käsitellään nykytilaa, mietitään keinoja ja tehdään etenemissuunnitelmia sekä määritellään välitavoitteita tarkoituksena edetä kohti päätavoitteita.
  • Viimeisessä istunnossa arvioidaan coaching-prosessia sekä tehdään loppuyhteenveto.

Coachingin hyötyjä:

  • Vahvuudet selkeytyvät ja voimistuvat.
  • Ajattelu ja ongelmanratkaisutaidot kehittyvät.
  • Oivallusten kautta löytyy uusia toimintamalleja.
  • Löydetään voimavaroja ja keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi.
  • Tekemisen mielekkyys ja jaksaminen paranee.

 

Lähde: PathMaker

Lue myös artikkeli siitä, miten Kari Salomaa perusti yrityksensä: Startia auttoi alkuun