Nyheter

Coachen frågar de rätta frågorna

22.12.2011
-

Kari Salomaa inledde sin företagarkarriär i slutet av förra året och starten för företagsverksamheten har varit bra. Hans företag PathMaker, som grundades med hjälp av Nyföretagscentret Startia, är ett expertföretag som arbetar med att utveckla prestandan, resultaten och välmåendet på arbetsplatserna och hos individerna med hjälp av individuell konsultering, coaching...

Kari Salomaa inledde sin företagarkarriär i slutet av förra året och starten för företagsverksamheten har varit bra. Hans företag PathMaker, som grundades med hjälp av Nyföretagscentret Startia, är ett expertföretag som arbetar med att utveckla prestandan, resultaten och välmåendet på arbetsplatserna och hos individerna med hjälp av individuell konsultering, coaching och mentorskap.

Salomaa, som i sin arbetshistoria har gedigen erfarenhet av förmans- och teamarbete och processledning, erkänner att av PathMakers tjänster ligger coaching just nu närmast hjärtat.

- Jag har blivit helt förtjust i det på samma sätt som i teamarbete och processledning en gång i tiden, säger Salomaa och skrattar.

Hittills har Salomaa haft ett tiotal coaching-kunder som han under personliga coachingdiskussioner har hjälpt med att hitta målen och sträva efter dem.

Varje måndagsmorgon har Kari Salomaa, Rauno Leskinen och Anne Nymark samlats för att diskutera SuklaaParatiisis framtid och hur marknadsföringen kunde effektiviseras.

 

Hjälp för marknadsföring av en utmärkt produkt

Företagarna bakom Vasaföretaget SuklaaParatiisi Oy, syskonen Anne Nymark och Rauno Leskinen, har besökt Kari Salomaa för coaching varje måndagsmorgon ända sedan slutet av juni. En inledande impuls för coachingsessionerna fick de av Startias Tommi Virkama, som hade besökt deras företag för att ge ett utlåtande för ansökan om fortsatt startpeng.

- Annes och Raunos delikatesser är läckra, men de behövde hjälp framför allt med marknadsföringen. Jag tänkte att coaching skulle hjälpa dem att planera för framtiden, och presenterade dem för Kari, berättar Virkama.

Nymark och Leskinen träffades med Salomaa i maj och kom överens om att de börjar med coachingen i juni, när försommarens festsäsong har lugnat ner sig.

Ger nya insikter

I coaching är coachen inte nödvändigtvis expert inom branschen i fråga. Hans uppgift är inte att säga för dem som "coachas" vad de ska göra, utan han fungerar som en slags spegel.

- Vi börjar med att definiera de viktigaste målen som kunden har för processen. Efter det ställer coachen frågor som hjälper kunden att få aha-upplevelser själv och att komma till slutsatser, och på det sättet att gå mot valda mål, förklarar Salomaa.

Nymark och Leskinen är nöjda med de 12 sessioner som de just har avslutat. Helheten har väckt många tankar, varav en del redan syns i det dagliga arbetet.

- Det har varit viktigt att stanna upp och fundera på vart vi är på väg, säger Leskinen. - Sessionerna har varit avsatta för tankearbetet och vi har antecknat viktiga iakttagelser.

SuklaaParatiisi har fått mycket vägledning för utveckling av marknadsföring under coachingsessionerna.

- Diskussionerna har gett en större synvinkel och fått oss att tänka på saker på ett nytt sätt. Det har varit intressant att se att den prioriteringsordning för målen som gjordes i den första sessionen inte har ändrats under diskussionerna, funderar Nymark.

Coaching ny träningsform

I Vasaregionen är coaching ännu en ganska okänd form av företagsträning. Den utgör endast en bråkdel också av Salomaas företagsverksamhet.

Just nu förhandlar han med Österbottens ELY-central om att hans coachingtjänster ska ingå i ELY-centralens nya produktifierade tjänster.

- SuklaaParatiisis coachingsessioner var ELY-centralens pilotförsök och utifrån det kommer de att fatta ett beslut om coaching ska ingå i de produktifierade sakkunnigtjänsterna. Vi hoppas på det bästa, säger Salomaa med ett grin och fortsätter att skriva sin rapport.

 

Text och bild: Johanna Haveri

 

Coachingens specialdrag

  • Individuell coaching med målet att nå de egna målsättningarna
  • Med lösningsorienterade frågor leds den som coachas till insikter som åstadkommer en bestående förändring
  • Konfidentiell, interaktiv, inspirerande, utmanande och målinriktad coachingprocess
  • I den första sessionen fastställs huvudmålen och antalet sessioner
  • I de följande sessionerna analyseras nuläget samt reflekteras över olika metoder och görs planer för hur coachingen ska framskrida. Också mellanetapperna definieras som hjälp på vägen mot huvudmålen.
  • I den sista sessionen utvärderas hela coachingprocessen och görs en slutsammanfattning

Nyttor med coachingen:

  • Styrkorna kristalliseras och förstärks
  • Tankearbetet och färdigheterna i problemlösning utvecklas
  • Med hjälp av insikter hittar man nya handlingsmönster
  • Resurser och metoder för att kunna uppnå målen hittas
  • Meningsfullheten och orken ökar

 

Källa: PathMaker

Läs också hur Kari Salomaa startade sitt företag: Startia hjälpte med starten