Uutiset

Vaasa EnergyWeek ylitti tavoitteensa

28.3.2012
-

19.–22.3. ensimmäistä kertaa vietetty Vaasa EnergyWeek saa varmasti jatkoa, sillä sekä osallistujat että järjestäjät olivat tyytyväisiä viikon antiin. Saman viikon aikana järjestetyt kolme tapahtumaa, valtakunnallinen Energia- ja ympäristöseminaari, Vaasa Wind Exchange -tuulivoimatapahtuma ja Vaasan energiainstituutin Renewable Efficient Energy II -konferenssi, keräsivät yhteensä lähes 1400 tyytyväistä kävijää Vaasan seudulta, muualta Suomesta...

19.–22.3. ensimmäistä kertaa vietetty Vaasa EnergyWeek saa varmasti jatkoa, sillä sekä osallistujat että järjestäjät olivat tyytyväisiä viikon antiin. Saman viikon aikana järjestetyt kolme tapahtumaa, valtakunnallinen Energia- ja ympäristöseminaari, Vaasa Wind Exchange -tuulivoimatapahtuma ja Vaasan energiainstituutin Renewable Efficient Energy II -konferenssi, keräsivät yhteensä lähes 1400 tyytyväistä kävijää Vaasan seudulta, muualta Suomesta sekä ulkomailta.

Jokainen yksittäinen tilaisuus teki kävijäennätyksensä ja ylitimme kävijätavoitteemme lähes 40 prosentilla. Se osoittaa selvästi eri tilaisuuksien keskittämisen samalle viikolle olleen onnistunut päätös, iloitsee viikon pääjärjestäjä Robert Olander, EnergyVaasan markkinointijohtaja.

Eri tilaisuudet, eri näkökulmat

Kaikissa Vaasa EnergyWeekin eri tilaisuuksissa pääasiana oli energia, vaikka sitä käsiteltiin hieman eri näkökulmista. Maanantain Energia- ja ympäristöseminaarin pääpaino oli energiatehokkuudessa, joka on päivän toisen pääpuhujan, TEM:n ylijohtaja Esa Härmälän mukaan saanut vähiten huomiota, kun on puhuttu EU:n vuoden 2020 energiastrategiasta. Härmälän mukaan tämä vuosikymmen tulee olemaan leimallisesti energiatehokkuuteen paneutumisen aikaa ja Suomen kaltainen energian suurkäyttäjä tulee hyötymään energiatehokkuuden lisäämisestä. Härmälä oli mielissään siitä, että suomalainen energiateknologiateollisuus – Vaasan seutu etunenässä – on jo kehittänyt useita energiatehokkuuteen liittyviä ratkaisuja, joita voidaan myös viedä ulkomaille.

Energia- ja ympäristöseminaarin esityksellään avannut ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi tulevansa mielellään Vaasaan, jossa energiateknologian johtavana keskuksena ymmärretään lähitulevaisuuden energia-asia kokonaisuutena. Täältä löytyy osaamista niin hajautettuun energiantuotantoon, älykkäisiin sähköverkkoihin kuin energiatehokkuuden lisäämiseenkin. Niinistön mukaan erittäin positiivista on se, että Vaasassa sekä teollisuus että tiedeyhteisö ovat mukana energiaratkaisujen suunnittelussa.

Tiistaina järjestetty Vaasa Wind Exchange -tuulivoimatapahtuma keräsi yhteen tuulivoimasta kiinnostuneita osapuolia. Sekä näyttelytilana toiminut Ravintola Central että tietoiskujen pitopaikka O’Malley’s ruuhkautuivat ajoittain melko pahasti. – Pääasia on kuitenkin, että eri osapuolet pääsivät tapaamaan toinen toisiaan ja tuulivoiman hyödyntäminen etenee myös Pohjanmaalla, Olander sanoo.

Yritysväriä tiedekonferenssissa

Vaasan energiainstituutin keskiviikkona ja torstaina järjestämä Renewable Efficient Energy II -konferenssi oli tuhti tietopaketti viiteen eri osa-alueeseen – tuulienergia, älykkäät verkot, bioenergia, energiaomavaraisuus ja geoenergia – jaetuista esityksistä. Paikalla oli runsaasti myös yritysten edustajia sekä alustajina että kuulijoina.

– Järjestämällä tiedekonferenssin samassa yhteydessä pääosin yrityksille suunnatun tapahtuman kanssa saimme lisää yritysten edustajia mukaan tapahtumaan. Se edistää yritysten ja tiedeyhteisöjen kanssakäymistä entisestään, myhäilee Vaasan energiainstituutin johtaja Erkki Hiltunen.

Hyvä yhdistelmä

Vaikka kaikki kolme energiaviikon tapahtumaa ovat luonteeltaan erilaisia, niiden ajallinen yhdistäminen synnytti synergiaa. Moni vieraista osallistui useampaan kuin yhteen tapahtumaan, koska ne olivat sopivasti samaan aikaan.

– Tiistainen tuulivoimatapahtuma ja tuulivoimaan keskittynyt uusiutuvan energian konferenssipäivä olivat kätevästi peräkkäin, mikä oli ainakin minulle henkilökohtaisesti hyvä syy osallistua molempiin, Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen kertoo.

– Oli ilo huomata, että tuulivoima kiinnostaa näin paljon. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty tuulivoimapäivä keräsi nyt selvästi enemmän näytteilleasettajia ja vierailijoita. Ensi vuonna järjestäjät saavat varmaan etsiä tapahtumalle jonkin toisen paikan, sillä tämän enempää näihin tiloihin ei mahdu väkeä, Mikkonen jatkaa.

Tämänvuotisen menestyksen siivittämänä Vaasa EnergyWeek 2013:ta suunnitellaan jo täyttä päätä. Kerättyä palautetta hyväksikäyttäen ensi vuoden tapahtumasta tehdään entistä parempi.

Ne, jotka eivät tänä vuonna ehtineet Vaasa EnergyWeekin tilaisuuksiin, voivat käydä katsomassa seminaariaineistot ja osan esityksistä tapahtumaviikon sivuilta www.energyweek.fi. Sieltä voi myös ilmoittautua sähköpostilistalle ja saada ensimmäisten joukossa tietoa ensi vuoden tapahtumasta.

 

Vaasa EnergyWeek kokosi noin 1 400 energia-alasta kiinnostunutta kävijää 19.–22.3.2012 Vaasaan. Vaasan seudulla sijaitsee Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä, EnergyVaasa, joka järjesti tapahtuman yhdessä yhteistyökumppaneidensa Pohjanmaan Expon, Pohjanmaan kauppakamarin, Pohjanmaan liiton, Teknologiakeskus Oy Merinova Ab:n/Energiateknologian klusteriohjelman (OSKE), Vaasan Energiainstituutti VEI:n ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin sekä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten kanssa. Viikon pääsponsoreita olivat ABB, Wärtsilä ja EPV.

WWW.ENERGYWEEK.FI

 

Teksti: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Kuvat: Pekka Mäkynen