Nyheter

Vaasa EnergyWeek överträffade sitt mål

28.3.2012
-

Vaasa EnergyWeek, som den 19–22 mars arrangerades för första gången, får säkert en fortsättning eftersom både deltagare och arrangörer var nöjda med utbytet av veckan. De tre evenemang som ordnades under samma vecka, dvs. det riksomfattande Energi- och miljöseminariet, vindkraftsevenemanget Vaasa Wind Exchange och Vasa energiinstituts konferens Renewable Efficient Energy...

Vaasa EnergyWeek, som den 19–22 mars arrangerades för första gången, får säkert en fortsättning eftersom både deltagare och arrangörer var nöjda med utbytet av veckan. De tre evenemang som ordnades under samma vecka, dvs. det riksomfattande Energi- och miljöseminariet, vindkraftsevenemanget Vaasa Wind Exchange och Vasa energiinstituts konferens Renewable Efficient Energy II, samlade totalt närmare 1 400 nöjda besökare från Vasaregionen, övriga Finland och från utlandet.

– Varje enskilt evenemang slog sitt eget besökarrekord och vi överträffade vårt mål för antal besökare med närmare 40 procent. Det visar tydligt att det var ett lyckat beslut att koncentrera olika evenemang till samma vecka, säger veckans huvudarrangör marknadsföringsdirektör Robert Olander, som representerar EnergyVaasa.

Olika evenemang, olika synvinklar

På samtliga evenemang under Vaasa EnergyWeek var energi det centrala ämnet, trots att det behandlades från aningen olika synvinklar. På måndagens Energi- och miljöseminarium låg tyngdpunkten på energieffektivitet, som enligt dagens andra huvudtalare, överdirektör Esa Härmälä på ANM, har fått minst uppmärksamhet då det har varit tal om EU:s energistrategi för år 2020. Enligt Härmälä kommer det här årtiondet att karakteriseras av satsningar på energieffektivitet, och en sådan storförbrukare av energi som Finland kommer att dra nytta av den ökade energieffektiviteten. Härmälä var nöjd över att den finländska energiteknologin – med Vasaregionen i spetsen – redan har utvecklat flera lösningar i anslutning till energieffektivitet, vilka också kan exporteras till utlandet.

Miljöminister Ville Niinistö, som med sitt framförande inledde Energi- och miljöseminariet, sade att han gärna kommer till Vasa, där man i egenskap av ledande centrum för energiteknologi förstår energifrågan för den närmaste framtiden som en helhet. Här finns kunnande för decentraliserad energiproduktion, smarta elnät och ökad energieffektivitet. Enligt Niinistö är det en väldigt positiv sak att i Vasa både industrin och vetenskapsvärlden deltar i planeringen av energilösningar.

Vindkraftsevenemanget Vaasa Wind Exchange som arrangerades på tisdagen sammanförde parter med intresse för vindkraft. Det blev tidvis väldigt fullsatt i både Restaurang Central, som fungerade som utställningslokal, och O’Malley’s, där expertanförandena hölls. – Det viktigaste är ändå att de olika parterna fick möjlighet att träffa varandra och att utnyttjandet av vindkraften framskrider även i Österbotten, säger Olander.

Företagsfärg på vetenskapskonferensen

Konferensen Renewable Efficient Energy II som arrangerades av Vasa energiinstitut på onsdagen och torsdagen erbjöd ett faktaspäckat program med anföranden inom fem olika delområden – vindenergi, smarta nät, bioenergi, energisjälvförsörjning och geoenergi. Ett stort antal representanter från olika företag var också på plats, som inledare såväl som åhörare.

– Genom att arrangera en vetenskapskonferens i samband med ett evenemang som huvudsakligen riktar sig till företag fick vi med flera representanter från företag på evenemanget. Det främjar samverkan mellan företagen och vetenskapsvärlden ytterligare, ler direktör Erkki Hiltunen från Vasa energiinstitut.

En bra kombination

Trots att alla tre evenemang under energiveckan är olika till sin natur, skapade den tidsmässiga samordningen synergi. Många gäster deltog i mera än ett evenemang, eftersom de inföll lämpligt vid ungefär samma tidpunkt.

– Tisdagens vindkraftsevenemang och konferensdagen för förnybar energi med fokus på  vindkraft inföll behändigt efter varandra, vilket åtminstone för mig personligen var en bra orsak att delta i båda, berättar verksamhetsledare Anni Mikkonen från Finlands vindkraftsförening.

– Det var en glädje att se att vindkraft intresserar i så här hög grad. Vindkraftsdagen som i fjol arrangerades för första gången lockade nu ett klart större antal utställare och besökare. Nästa år får arrangörerna säkert hitta en annan plats för evenemanget, eftersom det inte ryms mera än så här i de här lokalerna, fortsätter Mikkonen.

Sporrade av årets framgång är arrangörerna redan i full gång med planerna för Vaasa EnergyWeek 2013. Med hjälp av insamlad respons ska nästa års evenemang göras ännu bättre.

De som inte hann delta i evenemangen under Vaasa EnergyWeek i år, kan gå in och se material från seminariet och en del av framförandena på sidorna www.energyweek.fi. Där kan man också anmäla sig på e-postlistan och försäkra sig om att i god tid få information om nästa års evenemang.

 

Vaasa EnergyWeek samlade cirka 1 400 besökare med intresse för energisektorn i Vasa den 19–22 mars. I Vasaregionen finns Nordens ledande koncentration av energiteknologi, EnergyVaasa, som arrangerade evenemanget tillsammans med sina samarbetsparter Expo Österbotten, Österbottens handelskammare, Österbottens förbund, Teknologicentrum Oy Merinova Ab/Klusterprogrammet för energiteknologi (OSKE), Vasa energiinstitut VEI och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK samt ELY-centralerna i Österbotten och Södra Österbotten. Huvudsponsorer av veckan var ABB, Wärtsilä och EPV.

WWW.ENERGYWEEK.FI

 

Text: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Översättning: Eva Berg, Lingart
Bilder: Pekka Mäkynen