Uutiset

Töissä tulevaisuuden yrityksessä

14.2.2012
-

Tim Wallinin sormet juoksevat tottuneesti tabletilla. Ruudulla aukeaa sovelluksia, joita Gambit Labs on ensimmäisen toimintavuotensa aikana tuottanut. Video Clips, videoleikkeiden verkkokauppa, tehtiin englantilaiselle asiakkaalle ensimmäisenä suurprojektina. Sen jälkeen yritys on tehnyt lukuisia sovelluksia, joita on tilattu yritysten sisäisen toiminnan tehostamiseksi tai sovelluskauppoihin myytäväksi.

Tim Wallinin sormet juoksevat tottuneesti tabletilla. Ruudulla aukeaa sovelluksia, joita Gambit Labs on ensimmäisen toimintavuotensa aikana tuottanut. Video Clips, videoleikkeiden verkkokauppa, tehtiin englantilaiselle asiakkaalle ensimmäisenä suurprojektina. Sen jälkeen yritys on tehnyt lukuisia sovelluksia, joita on tilattu yritysten sisäisen toiminnan tehostamiseksi tai sovelluskauppoihin myytäväksi.

Gambit Labs tuottaa sovelluksia Android-, Windows Phone 7- ja iOS-laitteille. Ruotsissa ja USA:ssa mobiilisovellusala on jo suorastaan räjähtänyt.
- Tämä on mielestäni kuumin ala, missä voi olla. Niin paljon tapahtuu koko ajan, ja jo kolmen vuoden päästä kaikki on varmaan taas aivan uutta.  Erilaisten sovellusten ideoimiselle ainoastaan mielikuvitus määrää rajat, Wallin sanoo ja napauttaa auki kehitteillä olevan hämmästyttävän Augmented Reality -demo-ohjelman, joka nimensä mukaisesti laajentaa ympärillä näkyvää todellisuutta...

Gambit Labsin toimitusjohtaja Tim Wallin nauttii yrittäjyydestä. "Päivät ovat joskus pitkiä ja haasteita löytyy, mutta mitään muuta en haluaisi tehdä."

 

Kalliimpi kuin nettisivut mutta säästää puolet työajasta

Gambit Labs sijaitsee Veikkaalassa, Mustasaaressa, jossa on pian neljän täyspäiväisen työntekijän toimitilat. Yrityksen toinen omistajakumppani on Erik Nylund. Vuoden aikana yrittäjät ovat saaneet huomata muutoksen ihmisten mobiilitietämyksessä.
- Aluksi piti kertoa, mitä mobiilisovellukset ovat ja miten niillä voitaisiin parantaa yritysten toimintaa. Nyt asiakkailla on paljon omiakin ideoita. He ovat ymmärtäneet, etteivät pelkästään halua omaa sovellusta vaan myös tarvitsevat sitä, Wallin iloitsee.

Gambit Labs räätälöi sovelluksia, jotka tehostavat yrityksen toimintaa ja säästävät aikaa, vaivaa ja rahaa. Esimerkiksi työtuntien merkkausjärjestelmä tai ravintoloiden yrityslounaiden kirjanpidon hallinnointi voidaan hoitaa mobiilisovelluksella helposti ja järkevästi.
- Sovellus on usein kalliimpi investointi kuin esimerkiksi nettisivut mutta eräs asiakas kertoi, että työtunninkeräysjärjestelmä on vapauttanut heillä puolet yhden ihmisen virka-ajasta. Hyvä sovellus siis säästää sekä yrityksen aikaa että rahaa, Wallin kertoo.

Yrittäjyys sisäänrakennettua

Tim Wallin on aina tiennyt haluavansa yrittäjäksi. Hän kehitti aiemmin mobiilipelejä vapaa-ajan harrastuksenaan, joten ala oli tuttu ja houkutteleva.  Vaikka hyppääminen uudelle urapolulle jännitti, mies tiesi että aika on nyt kypsä.
- Oikeat yksityiskohdat loksahtivat paikoilleen. Uskoin silloin vahvasti liikeideaan ja uskon edelleen. Tämä on paras mahdollinen uravaihtoehto, johon olen tosi tyytyväinen.

Kun Wallin lopulta perusti Gambit Labsin, hän oli yhteydessä Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan. Hän sai neuvoja ja apua yrityksen alkutaipaleella ja myöhemmin, kun oli aika palkata lisähenkilöstöä. Tukena ovat olleet erityisesti Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl ja Startian johtaja Tommi Virkama.
- Olen saanut kysymyksiini aina selkeitä vastauksia ja tietoa esimerkiksi eri tukimahdollisuuksista, Wallin kiittelee.

Erilaisia mobiilisovelluksia voi ideoida älykkäille tablet-laitteille lähes rajattomasti. Augmented Reality -demo-ohjelma laajentaa kuvaruudusta näkyvää todellisuutta.

 

Mobiiliala laajentaa todellisuutta?

Wallin tietää, että Gambit Labsin on tuoreena yrityksenä oltava aktiivinen, jotta asiakas löytää heidät. Silmät ja korvat on pidettävä auki. Koska mobiiliala on uusi ja mielenkiintoinen, puhelimeen vastaava yritys on kuitenkin lähes aina kiinnostunut kuulemaan lisää.
- Epäilijät ovat harvemmassa. Pääsääntöisesti meistä ollaan erittäin kiinnostuneita, sillä mobiilipalvelut ovat moderneja ja joustavia, Wallin toteaa ja näyttää miten sovelluksella laajennetaan todellisuutta.

Hän osoittaa paperissa näkyvää kuvaa tabletin kameralla, ja ruudulla alkaa tapahtua. Bob, kolmisilmäinen virtuaalihahmo, pomppaa kuvasta ulos seisomaan paperin päälle ja alkaa elää omaa elämäänsä. Wallin nostaa paperin reunaa ja Bob tasapainoilee sen päällä. Vihreä olento elää siis tabletin ruudulla kamerasta näkyvässä todellisuudessa, Gambit Labsin toimistossa.
- Jos esimerkiksi Oravaisten taistelutantereella olisi tällainen Augmented Reality -kuva, tablet-laite voisi näyttää pellolla tapahtuneet taistelut. Ovathan nämä laitteet aika siistejä, Wallin hymyilee.

 

Teksti ja kuvat: Anni Kiviniemi, Viestintätoimisto Winglet