Nyheter

Arbetar i framtidens företag

14.2.2012
-

Tim Wallins fingrar löper vant över tablet PC:n. På skärmen öppnas olika applikationer som Gambit Labs har tagit fram under sitt första verksamhetsår. Video Clips, näthandel för videoklipp, var det första storprojektet och gjordes till en engelsk kund.

Tim Wallins fingrar löper vant över tablet PC:n. På skärmen öppnas olika applikationer som Gambit Labs har tagit fram under sitt första verksamhetsår. Video Clips, näthandel för videoklipp, var det första storprojektet och gjordes till en engelsk kund. Sedan dess har företaget gjort ett stort antal applikationer, som har beställts för att effektivera företags interna verksamhet eller för att säljas i applikationsbutiker.

Gambit Labs producerar applikationer till Android-, Windows Phone 7- och iOS-enheter. I Sverige och USA har mobilapplikationsbranschen formligen exploderat.
- Enligt mig är det här den hetaste branschen som finns. Det händer så mycket hela tiden, och redan om tre år är allting säkert helt nytt igen.  När det handlar om att ta fram idéer till olika applikationer är det endast fantasin som sätter gränser, säger Wallin och klickar fram ett häpnadsväckande Augmented Reality-demoprogram som är under utveckling, och som liksom namnet antyder förstärker användarens fysiska omgivning...

Gambit Labs verkställande direktör Tim Wallin njuter av företagandet. "Dagarna är långa ibland och det finns många utmaningar, men jag skulle inte vilja göra något annat."

 

Dyrare än webbsidor men halverar arbetstiden

Gambit Labs finns i Veikars i Korsholm, där företaget har sina lokaler med snart fyra heltidsanställda arbetstagare. Företagets andra ägare är Erik Nylund. Under det gångna året har företagarna märkt en förändring i människors mobilkännedom.
- Först fick vi berätta vad mobilapplikationer är och hur man med deras hjälp kan förbättra företagens verksamhet. Nuförtiden har kunderna ofta också egna idéer. De har förstått att det inte bara handlar om att de vill ha en egen applikation, utan att de faktiskt behöver den, säger Wallin.

Gambit Labs skräddarsyr applikationer, som effektiverar företagets verksamhet och sparar tid, energi och pengar. Till exempel system för registrering av arbetstimmar eller administration för bokföring av företagsluncher på restaurang kan på ett enkelt och smart sätt skötas med mobilapplikationer.
-En applikation är ofta en dyrare investering än till exempel en webbplats, men en av våra kunder berättade att systemet för registrering av arbetstimmar har minskat arbetsmängden med hälften för en av deras anställda. En bra applikation sparar alltså både tid och pengar för företaget, berättar Wallin.

Företagandet var inbyggt

Tim Wallin har alltid vetat att han vill bli företagare. Tidigare utvecklade han mobilspel som fritidssysselsättning, så branschen var bekant och lockande.  Trots att det var spännande att ta steget till en ny karriär, visste han att tiden var mogen.
-De rätta detaljerna föll på plats. Jag trodde starkt på affärsidén då, och det gör jag fortfarande. Det här är det bästa möjliga karriäralternativet, och jag är väldigt nöjd.

När Wallin slutligen grundade Gambit Labs, hade han kontakt med Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. Han fick råd och hjälp i företagets startskede och senare när det var dags att anställa mera personal. Som sitt stöd har han speciellt haft Kjell Nydahl, som är direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Tommi Virkama, som är direktör för Startia.
- Jag har alltid fått klara svar på mina frågor och information om till exempel olika bidragsmöjligheter, berömmer Wallin.

Man kan hitta på olika mobilapplikationer till de smarta tablet enheterna nästan i det oändliga. Augmented Reality-demoprogrammet utvidgar den verklighet som ses på bildskärmen.

 

Mobilbranschen förstärker verkligheten?

Wallin är medveten om att Gambit Labs i egenskap av färskt företag måste vara aktivt för att kunderna ska hitta det. Det gäller att hålla ögon och öron öppna. Men eftersom mobilbranschen är ny och intressant, är det företag som svarar i telefonen nästan alltid intresserat av att höra mera.
- Det är inte många som tvekar. I allmänhet är man väldigt intresserad av oss, eftersom mobiltjänster är moderna och flexibla, konstaterar Wallin och visar hur man med en applikation kan förstärka verkligheten.

Han pekar på en figur på ett papper med tablet PC:ns kamera, och det börjar hända saker på skärmen. Bob, en treögd virtualgestalt hoppar ut från bilden på pappret, och börjar leva sitt eget liv. Wallin lyfter på papprets kant och Bob balanserar på den. Den gröna varelsen lever alltså i den verklighet som ses från kameran på tablet PC:ns skärm, på Gambit Labs kontor.
- Om man hade en sådan här Augmented Reality-bild till exempel på Oravais slagfält, kunde tablet PC:n visa de strider som har utkämpats på fältet. Nog är de ganska häftiga de här apparaterna, säger Wallin med ett flin.

 

Text och bilder: Anni Kiviniemi, Viestintätoimisto Winglet
Översättning: Eva Berg/Lingart