Uutiset

Toisen sukupolven kalakauppias

4.8.2011
-

Maalahden Petolahdessa metsän laitaan rakennetun omakotitalon pihapiirissä seisoo uudehko ja kookas piharakennus, jonka käyttötarkoitusta ei ulkoapäin katsoessa osaa arvata. Sisään astuessani tiedän kuitenkin tulleeni oikeaan paikkaan, sillä rakennuksessa tuoksuu kala.

Maalahden Petolahdessa metsän laitaan rakennetun omakotitalon pihapiirissä seisoo uudehko ja kookas piharakennus, jonka käyttötarkoitusta ei ulkoapäin katsoessa osaa arvata. Sisään astuessani tiedän kuitenkin tulleeni oikeaan paikkaan, sillä rakennuksessa tuoksuu kala.

- Totta kai täällä tuoksuu kala, sitähän täällä käsitellään päivittäin, naurahtaa Krister Holmlund, toisen polven kalakauppias ja kalatuotteiden jalostaja.

Kristerin vanhemmat aloittivat kalatuotteiden tukkukaupan jo 1980-luvun puolivälissä ja Krister oli pitkään töissä perheyrityksessä ennen kuin liiketoiminta siirtyi sukupolvenvaihdoksen myötä hänen omistukseensa. Vuodesta 2007 lähtien hän on toiminut yrittäjänä Holmlunds havs-fisk -yrityksessä yhdessä avovaimonsa Monican kanssa.

- Aiemmin yrityksellä oli toimitilat vanhempieni kotona, mutta ne olivat vanhanaikaiset ja ahtaat. Uuden toimitilan rakentaminen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä oli välttämätöntä, Holmlund kertoo.

Toisen polven kalakauppias Krister Holmlund on tyytyväinen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä VASEKilta saamaansa palveluun.

Suomalaista meri- ja järvikalaa

Nimensä mukaisesti Holmlunds Havs-fisk myy tukkukaupoille ja kuluttajille mereltä pyydettyä kalaa. Holmlundilla on Bergössä 10 sopimuskalastajaa, joiden vastapyydetyn saaliin hän ostaa ja jalostaa edelleen erilaisiksi kalatuotteiksi. Merenkurkussa pyydetyn kalan lisäksi Holmlund välittää markkinoille kahden Etelä-Pohjanmaan Lappajärvellä toimivan kalastajan saaliit.

Nykyaikaisissa toimitiloissaan Holmlund leikkaa, fileoi, graavaa ja savustaa kaloja. Lisäksi kaloja jalostetaan erilaisiksi säilykkeiksi ja tuoretuotteiksi. Kaikki kalojen perkuu- ja leikkausjäte toimitetaan minkinruoaksi, joten raaka-aine käytetään 100-prosenttisesti eikä mitään joudu hukkaan.

- Käsittelemme kaikkea raakakalaa, jota kalastajat pyytävät, esimerkiksi lohta, siikaa, nieriää, kuhaa, silliä, silakkaa, muikkua ja ahventa. Eniten ihmiset ostavat lohta eri muodoissa, mutta myös muilla kaloilla on varma menekki. Luonnosta pyydettyä kotimaista kalaa menisi enemmänkin, jos sitä vain olisi saataville, Holmlund sanoo.

 

Holmlunds havs-fisk jalostaa kalastajilta tulevan kalan erilaisiksi kalatuotteiksi. Varsinkin kesällä asiakkaat ostavat mielellään valmiita kalaruokia.

Holmlunds Havs-fiskin palveluksessa on kolme henkilöä. Omien työntekijöiden lisäksi myös sopimuskalastajat saavat elantonsa yrityksestä. - Jos kalaa ja kalastajia olisi enemmän, olisin ehkä valmis laajentamaan liiketoimintaa. Näillä kalamäärillä toiminta on kuitenkin sopivankokoista juuri näin, huomauttaa Holmlund.

Toreille ja tukkukauppaan

Holmlund myy tuotteensa sekä tukkukaupoille että suoraan kuluttajille. Kahdesta suuresta kalaa ostavasta tukkukaupasta toinen myy tuotteet edelleen kauppoihin ja toinen ravintoloihin.

Maanantaisin ja torstaisin Krister Holmlund keskittyy kalan käsittelyyn, mutta muina arkipäivinä hänet löytää Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan toreilta, joissa hän myy tuotteita suoraan loppuasiakkaille. Tiistaina kylmälaittein varustettu Holmlunds havs-fiskin auto käy Isossakyrössä ja Ylistarossa, keskiviikkoisin Vähässäkyrössä ja Lapualla ja perjantaisin Holmlund parkkeeraa Seinäjoen torille. Vakiintuneiden toripäivien ansiosta asiakkaat löytävät Holmlundin autolle hyvin.

- Olemme joskus kokeilleet kaupantekoa myös Vaasan torilla, mutta jostain syystä se ei ole onnistunut. Ehkä vaasalaiset ovat tottuneet ostamaan torilta lähinnä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja kun taas kalat ostetaan sisätiloista, Holmlund pohtii.

Holmlunds havs-fiskin auto on tuttu ja odotettu vieras pohjalaistoreilla.

Onnistunut sukupolvenvaihdos

Kun Holmlundin vanhemmat alkoivat lähestyä eläkeikää, tulivat sukupolvenvaihdokseen liittyvät asiat ajankohtaisiksi. Kysyttyään ensin neuvoa Maalahden kunnasta Holmlund otti yhteyttä Kjell Nydahliin, jonka tiesi avustaneen joitakin yrittäjiä samanlaisissa tilanteissa. Nydahl ohjasi Holmlundin VASEKin sisällä yritysneuvoja Stefan Malmin puheille, joka auttoi Holmlundia sukupolvenvaihdokseen liittyvien asioiden hoitamisessa.

- Oli hyvä, että meillä oli käytettävissämme Stefanin tiedot ja kokemus, joiden avulla selvisimme hienosti sekä sukupolvenvaihdoksesta että uuden hallin investointituen hakemisesta ja hallin rakentamisesta, Holmlund kiittelee.  - Nyt meillä on ajanmukaiset, kalan käsittelyyn soveltuvat toimitilat, joissa on hyvä tehdä töitä. Myös vanhempani ovat päässeet nauttimaan hyvin ansaitsemistaan eläkepäivistä.


 Nieriä on noussut kuluttajien suosioon viime aikoina.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri