Nyheter

Fiskförsäljare i andra generation

4.8.2011
-

På gården till ett egnahemshus i Petalax står en relativt ny och stor gårdsbyggnad, vars användningssyfte man inte utifrån kan ana. När jag stiger in vet jag ändå att jag kommit rätt, det doftar fisk i byggnaden.

På gården till ett egnahemshus i Petalax står en relativt ny och stor gårdsbyggnad, vars användningssyfte man inte utifrån kan ana. När jag stiger in vet jag ändå att jag kommit rätt, det doftar fisk i byggnaden.

- Så klart det doftar fisk här, det är ju det vi hanterar varje dag, skrattar Krister Holmlund, andra generationens fiskförsäljare och förädlare av fiskprodukter.

Kristers föräldrar startade partihandeln med fiskprodukter redan i mitten av 1980-talet, och Krister jobbade länge i familjeföretaget innan affärsverksamheten i och med generationsskiftet överfördes i hans ägo. Sedan 2007 har han drivit Holmlunds havs-fisk tillsammans med sambon Monica.

- Tidigare var företagets utrymmen i mina föräldrars hem, men de var omoderna och trånga. Det var nödvändigt att bygga en ny fiskförädlingshall i samband med generationsskiftet, berättar Holmlund.

Krister Holmlund, fiskförsäljare i andra generation, är nöjd med den service han fick av VASEK i samband med generationsskiftet.

Finländsk havs- och insjöfisk

I enlighet med sitt namn säljer Holmlunds havs-fisk fisk som fångats i havet för partiaffärer och konsumenter. Holmlund har avtal med 10 fiskare i Bergö och han köper upp deras färska fångster samt förädlar dessa vidare till olika fiskprodukter. Förutom fisken som fångats i Kvarken förmedlar Holmlund också fångsterna av två fiskare som fiskar i Lappajärvi i Södra Österbotten. Holmlund säljer fångsterna på olika marknader.

I den moderna fiskförädlingshallen skär, filear, gravar och röker Holmlund sin fisk. Fisken förädlas dessutom till olika konserver och färskvaror. Allt avfall från rensning och tillredning går till minkfoder, så råvaran används till hundra procent och ingenting går till spillo.

- Vi hanterar all rå fisk som fiskarna får, exempelvis lax, sik, röding, gös, sill, strömming, siklöja och abborre. Mest köper folk lax i olika former, men det finns också en säker åtgång på andra fiskar. Det skulle gå åt mera inhemsk fisk, om det bara fanns att få, säger Holmlund.

Holmlunds havs-fisk har tre anställda. Förutom de egna anställda får också avtalsfiskarna sitt levebröd från företaget.
- Om det fanns mera fisk och fiskare, skulle jag kanske vara beredd att utvidga affärsverksamheten. Med de här fiskmängderna är dock verksamheten i lämplig storlek, påpekar Holmlund.

 

Holmlunds havs-fisk förädlar fisken som fås av fiskarna till olika fiskprodukter. Speciellt på sommaren köper kunderna gärna färdiga fiskrätter.

Till torg och partiaffärer

Holmlund säljer sina produkter både till partiaffärer och direkt till konsumenter. Den ena partiaffären säljer produkterna vidare till butiker och den andra till restauranger.

Måndagar och torsdagar koncentrerar Krister Holmlund sig på att hantera fisk, men övriga vardagar hittar man honom på olika torg i Österbotten och Södra Österbotten där han säljer sina produkter direkt till konsumenter. Tisdagar besöker Holmlund havs-fisks bil, som är utrustad med kylanläggning, Storkyro och Ylistaro, onsdagar Lillkyro och Lappo, och fredagar parkerar Holmlund fiskbilen på torget i Seinäjoki. Tack vare att torgdagarna alltid är desamma, hittar kunderna tillbaka till Holmlunds bil.

- Vi har också prövat att sälja på Vasa torg men av någon orsak har det inte lyckats. Vasaborna är kanske vana med att köpa främst grönsaker, frukt och bär på torget, medan fisk köper de helst inomhus, funderar Holmlund.

Holmlunds havs-fisks bil är en bekant och väntad gäst på österbottniska torg.

Ett lyckat generationsskifte

När Holmlunds föräldrar började närma sig pensionsåldern, blev frågor om ett generationsskifte aktuella. Efter att först ha frågat råd vid Malax kommun, kontaktade Holmlund Kjell Nydahl som han visste att hade hjälpt några företagare i liknande situationer. Inom VASEK hänvisade Nydahl vidare till företagsrådgivare Stefan Malm, som hjälpte Holmlund med generationsskiftet.

- Det var bra att vi hade tillgång till Stefans kunskaper och erfarenheter, han var till god hjälp både med generationsskiftet och sökandet av investeringsstöd till den nya hallen och byggandet av hallen, berömmer Holmlund. - Nu har vi moderna utrymmen som passar för fiskhantering och där det är bra att arbeta. Och mina föräldrar har fått börja njuta av välförtjänade pensionsdagar.

Röding har blivit populär bland konsumenterna den senaste tiden.

 

Text och bilder: Johanna Haveri