Startia auttoi alkuun
Insinööri Kari Salomaa on työskennellyt puolet elämästään ABB:n palveluksessa. Hän on kiertänyt tehtaalta ja tehtävästä toiseen aina moottoreiden valmistuksesta laatujohtamisen konsultointiin. Viime vuosina hänestä oli alkanut tuntua, että takki oli tyhjä. Elämä oli suorittamista ja pyöri työn, kodin ja mökin ympärillä.
Insinööri Kari Salomaa on työskennellyt puolet elämästään ABB:n palveluksessa. Hän on kiertänyt tehtaalta ja tehtävästä toiseen aina moottoreiden valmistuksesta laatujohtamisen konsultointiin. Viime vuosina hänestä oli alkanut tuntua, että takki oli tyhjä. Elämä oli suorittamista ja pyöri työn, kodin ja mökin ympärillä.
- Täytettyäni 50 vuotta anoin vuorotteluvapaata. Halusin pitää välivuoden ja kenties opiskella jotain. Yrittäjyyskin kiinnosti, Salomaa muistelee.
Vuorotteluvapaata ei tullut, sen sijaan Salomaa päätti työsuhteensa pitkäaikaiseen työnantajaansa hyvässä yhteisymmärryksessä syksyllä 2010.
- Pysähtyminen auttoi ymmärtämään, että elämässä on muitakin teitä kuin se, jota olin tallannut jo vuosikausia. Kun otin aivoni narikasta, huomasin yhden oven sulkeutuvan ja 10 uuden avautuvan.
Salomaa mietti, kuinka voisi yrittäjänä käyttää hyväkseen sitä kokemusta, joka hänelle oli työuran aikana kertynyt. Muutaman vuoden yrittäjänä toiminut vaimo kannusti häntä ryhtymään yrittäjäksi ja ottamaan yhteyttä VASEKin osana toimivaan Uusyrityskeskus Startiaan.
Kari Salomaa on tyytyväinen Startian palveluihin. Neuvojen kuunteleminen on säästänyt hänet monelta harha-askeleelta.
Apua yritystoiminnan suunnitteluun
Työsuhteen loputtua Salomaa oli täynnä intoa lähteä yrittäjäksi. Vaimon lisäksi myös TE-toimistosta kehotettiin miestä hakeutumaan Startiaan Tommi Virkaman puheille. Sieltä löytyisivät sopivat askelmerkit alkavan yrittäjän taipaleelle.
- Suosittelin Karille kuten muillekin yritystoimintaa suunnitteleville liiketoimintasuunnitelman laatimista. Se auttaa jäsentämään ajatuksia liiketoimintaa suunniteltaessa ja auttaa välttämään yleisimpiä sudenkuoppia, Virkama kertoo.
Ensimmäisellä tapaamisella Salomaa sai Virkamalta tuhdin tietopaketin yrittämisestä. Hän aloitti myös saman tien liiketoimintasuunnitelman laatimisen interaktiivisen Lissu-työkalun avulla. Internetissä toimiva Lissu mahdollistaa sen, että yritysneuvoja ja tarvittaessa myös eri asiantuntijat voivat kommentoida liiketoimintasuunnitelmaa sitä mukaa, kun aloittava yrittäjä tekee sitä. - Lissun avulla oli helppo ottaa huomioon esimerkiksi kaikki ne asiat, joita tarvittiin starttirahan tai muun rahoituksen hakemiseen, Salomaa kiittelee.
Yrittäjän ja yritysneuvojan yhteiset keskusteluhetket ovat hyödyllisiä myös silloin, kun yritystoiminta on jo käynnissä. Etenkin yrityksen erilaiset kehittämistilanteet ovat sellaisia, joihin kannattaa hakea asiantuntijan mielipidettä.
Asiantuntevia neuvoja
Salomaa on tyytyväinen Startian kautta saamaansa opastukseen. Virkama osasi yhdessä kollegojensa kanssa antaa hänelle hyviä neuvoja ja ajattelemisen aiheita.
- Tommi kehotti esimerkiksi ottamaan alusta lähtien asiantuntijat mukaan yrityksen kehittämiseen. Hän suositteli myös työtilan hankkimista kodin ulkopuolelta. Olen iloinen siitä, että noudatin molempia neuvoja, Salomaa naurahtaa. - Ilman ohjausta olisin myös laatinut budjetin liian tiukaksi.
Salomaan marraskuussa 2010 perustettu yritys, konsultointiin, coachingiin ja mentorointiin keskittynyt PathMaker, hakeutui Virkaman neuvosta myös ELY-keskuksen DesignStart-ohjelmaan, jonka aikana yritykselle luotiin perusta sen visuaaliselle ilmeelle.
Salomaa myöntää, että ilman asiantuntijan ohjausta hän olisi tehnyt monta päätöstä hätiköidymmin - ja todennäköisesti ottanut harha-askelia yritystoiminnan aloittamisessa.
- Kannattaa kuunnella kokemuksen rintaäänellä annettuja ohjeita ja keskittyä liiketoiminnan suunnittelussa siihen ammattitaitoon ja kokemukseen, joka itsellä on. Myös olemassa olevia verkostoja kannattaa käyttää hyväksi, hän sanoo.
Virkama on samaa mieltä Salomaan kanssa. Hän muistuttaa myös, että VASEKin yritysneuvonnassa kaikkien yritysneuvojien asiantuntemus on niin alkavan yrittäjän kuin jo toimivienkin yrittäjien käytettävissä.
Teksti ja kuvat: Johanna Haveri
Lue myös miten Salomaan yritystoiminta lähti käyntiin: Valmentaja kysyy oikeat kysymykset