Startia hjälpte med starten
Ingenjör Kari Salomaa har arbetat hälften av sitt liv på ABB. Han har flyttat från en fabrik och uppgift till nästa, och arbetat med allt från tillverkning av motorer till konsultering i kvalitetsledning. Under de senaste åren hade det börjat kännas som att han hade gjort sitt.
Ingenjör Kari Salomaa har arbetat hälften av sitt liv på ABB. Han har flyttat från en fabrik och uppgift till nästa, och arbetat med allt från tillverkning av motorer till konsultering i kvalitetsledning. Under de senaste åren hade det börjat kännas som att han hade gjort sitt. Livet gick ut på att prestera och kretsade kring arbetet, hemmet och stugan.
- När jag hade fyllt 50 ansökte jag om alterneringsledigt. Jag ville ta ett mellanår och kanske studera någonting. Att bli företagare lät också intressant, säger Salomaa.
Men det blev ingen alterneringsledighet, i stället avslutade Salomaa sitt långvariga anställningsförhållande hösten 2010, i gott samförstånd med arbetsgivaren.
- När jag stannade upp insåg jag att det också finns andra vägar i livet än den som jag hade följt i åratal. När jag tänkte till litet märkte jag att samtidigt som en dörr stängdes så öppnades tio nya.
Salomaa funderade på hur han som företagare skulle kunna utnyttja den erfarenhet som han hade skaffat sig under sin yrkeskarriär. Hans fru, som hade verkat som företagare några år, uppmuntrade honom att bli företagare och ta kontakt med Nyföretagscentrum Startia, som verkar i anslutning till VASEK.
Kari Salomaa är nöjd med Startias tjänster. Att lyssna på de goda råden har hjälpt honom att undvika många fallgropar.
Hjälp med planering av företagsverksamhet
När anställningen hade avslutats var Salomaa ivrig att börja med företagandet. Förutom frun uppmanade också TE-byrån honom att söka sig till Tommi Virkama på Startia. Där skulle han få hjälp med att ta de rätta stegen som blivande företagare.
- Jag rekommenderade Kari, liksom jag även rekommenderar andra som planerar företagsverksamhet, att utarbeta en affärsplan. Det hjälper företagaren att strukturera idéerna vid planeringen av affärsverksamheten och hindrar företagaren från att fastna i de vanligaste fällorna, berättar Virkama.
Vid det första mötet fick Salomaa ett rejält informationspaket om företagande av Virkama. Han började också genast utarbeta sin affärsplan med hjälp av det interaktiva arbetsredskapet Lissu. Verktyget Lissu fungerar på internet och gör det möjligt för företagsrådgivaren och vid behov också andra experter att kommentera affärsverksamhetsplanen i takt med att den nya företagaren arbetar med den. - Med hjälp av Lissu var det lätt att beakta till exempel alla de saker som behövdes för ansökan om startpenning och övrig finansiering, berömmer Salomaa.
Diskussionerna mellan företagaren och företagsrådgivaren är värdefulla också när företagsverksamheten redan har kommit igång. Särskilt vid olika utvecklingssituationer i företaget lönar det sig att rådgöra med en expert.
Sakkunnig rådgivning
Salomaa är nöjd med den handledning som han har fått via Startia. Virkama kunde tillsammans med sina kolleger ge honom goda råd och relevanta saker att fundera på.
- Tommi gav mig till exempel rådet att genast från starten engagera experter i utvecklingen av företaget. Han rekommenderade också att skaffa ett arbetsställe utanför hemmet. Jag är glad att jag följde båda råden, skrattar Salomaa. - Utan handledning hade jag också utarbetat en för snäv budget.
I november 2010 grundade Salomaa sitt företag PathMaker, som koncentrerar sig på konsultering, coachning och mentorverksamhet. På Virkamas inrådan deltog företaget också i ELY-centralens DesignStart-program, under vilket grunden till företagets visuella framtoning skapades.
Salomaa medger att han utan experthjälp hade fattat många beslut mera förhastat - och förmodligen gjort flera misstag i företagsverksamhetens startskede.
- Det lönar sig att lyssna på råd som grundar sig på gedigen erfarenhet och i planeringen av affärsverksamheten koncentrera sig på den yrkesskicklighet och erfarenhet som man själv besitter. Det lönar sig också att använda sig av redan befintliga nätverk, säger han.
Virkama är av samma åsikt som Salomaa. Han påminner också om att i VASEKs företagsrådgivning står samtliga företagsrådgivares expertis till förfogande för både blivande och redan verksamma företagare.
Text och bilder: Johanna Haveri
Översättning: Eva Berg
Läs också hur Kari Salomaas företagsverksamhet har kommit igång: Coachen frågar de rätta frågorna