Paperisotaa Herrgårdin lihasavustamolla
VASEKin yritysneuvojat avustavat vuosittain yli sataa yritystä erilaisten yritystukihakemusten kanssa. Mutta miten investointitukihakemusta täytetään? Lähdimme yritysneuvoja Mikael Hallbäckin matkaan kohti Maalahtea ja Herrgårdin lihasavustamoa.
VASEKin yritysneuvojat avustavat vuosittain yli sataa yritystä erilaisten yritystukihakemusten kanssa. Mutta miten investointitukihakemusta täytetään? Lähdimme yritysneuvoja Mikael Hallbäckin matkaan kohti Maalahtea ja Herrgårdin lihasavustamoa.
Mikaelin työpäivä alkaa VASEKin toimistolta, missä hän kopioi papereita mukaansa asiakaskäynnille.
– Välillä on päiviä, etten ehdi käydä toimistolla ollenkaan, vaan siirryn yrityksestä toiseen pitkin päivää. Asiakaskäyntien aikana tulleet vastaamattomat puhelut hoidetaan sitten ajomatkoilla, hän hymyilee.
Herrgårdin lihasavustamon Emilia Vikman siirtyi isänsä vuonna 1982 perustaman yrityksen puikkoihin vuonna 2011 tapahtuneen omistajanvaihdoksen jälkeen. Myös tuolloin VASEKin yritysneuvoja oli apuna. Nyt suunnitelmissa on uusien savustamotilojen rakentaminen ja siihen toivotaan investointitukea.
– Savustamme yksityisasiakkaille heidän itse tuomiaan lihoja, esimerkiksi riistaa, lammasta tai possua, niin sanottua tarkastamatonta lihaa. Nykyiset tilamme eivät kuitenkaan salli sitä, että myisimme savustamaamme lihaa myös kauppoihin. Eli uusissa tiloissa olisi säädösten mukaisesti omat puolet niin tarkastamattoman kuin tarkastetunkin lihan käsittelyyn. Mikaelin mukaan on mahdollista saada tukea noin 20 % investoinnin kustannuksista, summa on siis merkittävä, Emilia kertoo.
Lissua yötä myöten
Mikael on tavannut Emilian jo muutaman kerran aiemminkin, ja tällä tapaamisella jatketaan siitä mihin edellisellä kerralla jäätiin. Keittiön pöydän ääreen levitetään läppäri ja vino pino papereita.
– Kirjoitin lissua kolmeen asti yöllä, tunnustaa Emilia hymyillen.
Emilia on päivittänyt Lissu-järjestelmässä olevaa liiketoimintasuunnitelmaansa, joka laadittiin 2010 ennen sukupolvenvaihdosta. Nyt suunnitelma on päivitettävä vastaamaan nykytilannetta ja tulevaisuuden suunnitelma.
Investointitukihakemusta varteen täytyy itse hakemuslomakkeen ja liiketoimintasuunnitelman lisäksi täyttää useampi liitelomake ja esitellä investointihankkeen suunnitelmat (esim. rakennuspiirustukset). Emilian mielestä liiketoimintasuunnitelmaan sisältyvät laskelmat kuten budjetti ja kannattavuuslaskelmat ovat vaikeimmat.
– Onneksi näihin saa VASEKilta apua, olisin tehnyt näitä yksin monta päivää, hän huokaa ja jatkaa:
– Tämä vaatii kyllä kärsivällisyyttä, kun näitä suunnitelmia pyörittelee. Eipä tule ainakaan tehtyä hätiköityjä päätöksiä!
Mikael arvioi, että hänellä menee yhdessä asiakkaan kanssa laadittavan investointitukihakemuksen tekemiseen kaikkiaan 4–5 tuntia. Nyt he istuvat yhdessä koneen ääressä ja yrittävät arvioida aikaisempien vuosien tuloslaskelman avulla miltä yrityksen tulevat vuodet tulevat näyttämään. ELY-keskus, jolta investointitukea haetaan, arvioi sen perusteella mitkä mahdollisuudet yrittäjällä on selvitä investointia varten tarvittavan lainan maksamisesta.
Paperit pinoon
Kahden ja puolen tunnin jälkeen paperit ovat kasassa. Emilia niittaa paperit nippuihin ja luovuttaa ne Mikaelille, joka käy toimistolle palatessaan viemässä ne ELY-keskukseen. Mikael muistuttaa vielä Emiliaa liitteistä, jotka on täydennettävä hakemukseen.
– Onhan tässä hommaa, mutta kyllä tässä yrittäjä hyvän tuntipalkan työlleen saa, kun investoinnin toteuttamisen ja maksatushakemuksen jälkeen saa tililleen 20 % hankkeen kustannuksista.
– Uusien tilojen myötä nyt vahvasti sesonkeihin, jouluun, pääsiäiseen ja metsästyskauteen, nojaava toimintamme tulee olemaan tasaisempaa, kun voimme myydä perinteisellä saunapalvausmenetelmällä savustettua lihaa myös kauppoihin ja ravintoloihin, Emilia kertoo.
Nyt investointitukihakemuksen jättämisen jälkeen hän saa halutessaan omalla riskillä ryhtyä toteuttamaan investointia tai odottaa tukipäätöksen saapumista. Toivottavasti vuoden loppupuolella Herrgårdin lihasavustamolla on uudet hienot tilat. Sen jälkeen edessä on vielä maksatushakemuksen laatiminen. Siinä vaiheessa Mikael on tarvittaessa jälleen yrittäjän apuna.
Lue lisää investointi- ja muiden yritystukien hakemisesta
Kysyttävää? Ota yhteyttä VASEKin yritysneuvojiin!
Yritysneuvojan mukana yritysvierailulla kävi VASEKin tiedottaja Johanna