Nyheter

Papperskrig hos Herrgårds köttrökeri

19.2.2014
-

VASEKs företagsrådgivare hjälper över hundra företag årligen med ansökningar om olika sorts företagsstöd. Hur ska en ansökan om investeringsstöd ifyllas? Vi följde med företagsrådgivaren Mikael Hallbäck till Herrgårds köttrökeri i Malax, där investeringsfrågorna är aktuella.

VASEKs företagsrådgivare hjälper över hundra företag årligen med ansökningar om olika sorts företagsstöd. Hur ska en ansökan om investeringsstöd ifyllas? Vi följde med företagsrådgivaren Mikael Hallbäck till Herrgårds köttrökeri i Malax, där investeringsfrågorna är aktuella.

Mikaels arbetsdag börjar på VASEKs kontor med kopiering av papper som han tar med sig till företagsbesöket.

– Ibland har jag dagar då jag inte alls hinner till kontoret för jag far från företag till företag. Då använder jag körsträckorna till att ringa upp missade samtal, ler han.

År 1982 grundade Herrgårds köttrökeri togs över av Emilia Vikman via ett ägarskifte 2011. Även då fanns en av VASEKs företagsrådgivare med som stöd. I dagens planer finns bygget av nya rökutrymmen, till vilket företaget behöver investeringsstöd.

– Vi röker privatkunders hit hämtade kött, exempelvis villebråd, lamm eller gris. Köttet är så kallat obesiktat kött. På grund av våra nuvarande lokaler får vi inte sälja det kött vi rökt till butiker. De nya lokalerna skulle ha två behandlingssidor, en för obesiktat kött och en för besiktat kött, precis enligt författningarna. Mikael menar att man kan få upp till 20 % av investeringssumman i stöd, vilket är en betydande summa, berättar Emilia.

Lissu ända in till natten

Mikael har hunnit träffa Emilia redan några gånger innan, och under dagens möte fortsätter diskussionerna där de senast slutat. En laptop och en hel del papper breds ut över köksbordet.

– Jag satt och arbetade på min lissu till klockan tre på natten, erkänner Emilia leende.

Emilias affärsverksamhetsplan gjordes upp i lissu-systemet redan 2010, innan själva ägarskiftet ägde rum. Nu måste planen uppdateras så att den motsvarar det nuvarande läget och framtidsplanerna.

Förutom ifylld investeringsansökan och uppdaterad affärsverksamhetsplan behöver ansökan kompletteras med flera bilagor, där investeringsplanerna framgår (exempelvis genom byggritningar). De beräkningar som ingår i affärsverksamhetsplanen, som till exempel budget och lönsamhetskalkyler, är svårast enligt Emilia.

– Som tur kan man få hjälp med dem från VASEK. Annars skulle jag ha hållit på dem i flera dagar, suckar hon och fortsätter:

– Att bolla de här planerna kräver tålamod. Åtminstone gör man inga förhastade beslut!

 Mikael uppskattar att det tar cirka 4–5 timmar att fylla i en investeringsansökan tillsammans med företagaren. Nu sitter han och Emilia vid laptopen och försöker räkna ut hur företagets framtida år kommer att se ut på basis av de tidigare årens resultaträkningar. På basis av Mikaels och Emilias nya beräkningar uppskattar ELY-centralen hurdana möjligheter företagaren har att betala tillbaka den lånesumma som investeringen kräver.

Samla ihop pappren

Efter två och en halv timme är pappren ifyllda. Emilia nitar fast dem i snygga buntar som hon överräcker till Mikael. Han för pappren till ELY-centralen innan han återvänder till VASEKs kontor. Mikael påminner ännu Emilia om bilagorna som ansökan fortfarande måste kompletteras med.

– Visst är det mycket jobb, men företagaren får en bra timlön för sin möda. Då investeringen förverkligats och utbetalningssansökan gjorts får företagaren 20 % av investeringssumman rakt in på bankkontot.

– Hittills har vår verksamhet varit väldigt säsongsbetonat kring jul, påsk och jakttider. Efter den här processen blir verksamheten jämnare, då vi kan sälja basturökt kött också till butiker och restauranger, menar Emilia.

Då investeringsansökan är inlämnad får Emilia välja om hon börjar förverkliga sina planer på egen risk eller om hon föredrar att vänta tills hennes ansökan behandlats. Förhoppningsvis har Herrgårds köttrökeri nya utrymmen mot slutet av detta år. Efter byggprocessen ska ännu en utbetalningsansökan göras, men då hjälper Mikael gärna företagaren igen.

 

Läs mer om investerings- och andra stödmöjligheter

Frågor? Kontakta VASEKs företagsrådgivare!

 

VASEKs informatör Johanna följde med Mikael på företagsbesöket