Osuuskuntayritys saa voiman jäsentiimistään
Vuonna 2012 vietetään YK:n Kansainvälistä osuustoimintavuotta. Osuuskunta yritysmuotona on monelle etäinen, ja siihen liittyy usein vanhoja ennakkoluuloja. VASEKin yritysneuvoja Sari Saarikoski kuitenkin tietää, että osuuskunta on erinomainen ja jopa suositeltava yritysmuoto useille yrittäjiksi aikoville.
Vuonna 2012 vietetään YK:n Kansainvälistä osuustoimintavuotta. Osuuskunta yritysmuotona on monelle etäinen, ja siihen liittyy usein vanhoja ennakkoluuloja. VASEKin yritysneuvoja Sari Saarikoski kuitenkin tietää, että osuuskunta on erinomainen ja jopa suositeltava yritysmuoto useille yrittäjiksi aikoville.
– Osuustoiminnasta saattaa ensimmäisenä tulla mieleen suuret kauppa- tai pankkiketjut, mutta osuuskuntayrittäminen sopii erityisen hyvin myös pienille, muutaman hengen yrityksille. Vuonna 2013 odotetaan voimaan uutta osuuskuntalakia, joka palvelee nykyistä paremmin juuri pienosuuskuntia.
Osuuskunta on matala kynnys yrittäjyyteen, sillä sen yli ei tarvitse astua yksin. Perustamiseen tarvitaan vähintään kolme jäsentä, jotka muodostavat hallituksen ja jotka saavat itse luoda omat viralliset sääntönsä. Saarikoski korostaa huolella tehtyjen sääntöjen merkitystä, sillä ne määrittävät koko osuuskunnan tulevan toiminnan.
– Koska säännöt voidaan tehdä itse, ne tekevät yritystoiminnasta myös vapaampaa ja luovempaa kuin muissa yritysmuodoissa. Sääntöjen pitää toki noudattaa osuuskunta- ja muita yritystoimintaa koskevia lakeja sekä ajankohtaisia työehtosopimuksia (TES).
Yhteistyön voimaa ja päätösvaltaa
Osuuskunnassa jokainen jäsen vahvistaa yhteistä yritystä. Kun investoinnit, tilavuokrat ja markkinointi hoidetaan yhdessä, kustannukset eivät kasva kohtuuttomiksi yhtä kohti. Yhteistyöllä voidaan saavuttaa myös suurempaa volyymia niin palveluiden tuotannossa, yrityksen näkyvyydessä kuin asiantuntemuksessakin. Saarikosken mukaan osuustoiminta onkin toisinaan yksinyrittämistä parempi vaihtoehto pienemmän taloudellisen riskin vuoksi.
Osuuskuntayrittämisen tärkeä etu on jäsenten suuri päätösvalta, jota on enemmän kuin esimerkiksi osakeyhtiön työntekijöillä.
– Jokaisen jäsenen ääni on yhtä arvokas ja kaikki osallistuvat tasavertaisina päätöksentekoon, Saarikoski kertoo.
Uudessa osuuskuntalaissa yritysmuodon erityispiirteet tulevat säilymään: tarkoitus on jatkossakin tukea jäsenten taloutta ja elinkeinoa. Jäsenelle tulee oikeus käyttää osuuskunnan palveluja ja saada jäsenetuja. Kaikilla jäsenillä on myös rajoitettu vastuu yrityksen taloudellisista vastuista.
Samaa tai eri alaa
Kun osuuskunta on perustettu, se toimii kuten muutkin yritysmuodot. Laskutus, voiton jako, verotus ja vakuutukset ovat osa arkea. Osuuskunta saa tuottaa myös voittoa, vanhoista ennakkoluuloista poiketen.
Millaiselle alalle osuuskunta sitten olisi sopiva yritysmuoto?
– Sen sijaan, että kysyisin sopiiko tämä yritysmuoto jollekin alalle, miettisin millainen yrittäjä sopii tälle yritysmuodolle, Saarikoski hymyilee ja tarkentaa:
– Osuuskunnissa esimerkiksi sivutoiminen yrittäjyys on yleistä, jäsenellä voi hyvin olla jokin muu päätyö. Melkein mikä tahansa ala käy kyllä osuustoimintaan.
Osuuskunnan jäsenten ei myöskään tarvitse kaikkien tuottaa samoja palveluita. Osaamisen on kuitenkin hyvä täydentää sopivalla tavalla toisiaan. Saarikoski kertoo monimuotoisesta osuuskunnasta, jossa oli sekä arkkitehtia, sisustajaa että it-osaajaa. He täydentävät toistensa osaamista mainiosti ja pystyvät tuottamaan asiakkaalle kokonaisvaltaisen palveluketjun.
Teksti: Anni Kiviniemi, Viestintätoimisto Winglet
Kiinnostuitko osuuskuntayrittämisestä?
Ota yhteys VASEKin yritysneuvoja Sari Saarikoskeen:
p. 040 558 6058, sari.saarikoski@vasek.fi
Lisätietoja myös sivulla: http://www.yhteistoiminta.fi/
Patentti- ja rekisterihallituksen sivulla http://www.prh.fi/fi/uutiset/P_650.html on linkki osuuskunnan perustamispakettiin. Paketti sisältävää kaikki rekisteröinnissä tarvittavat asiakirjapohjat, ilmoituslomakkeet ja perustamiseen liittyvät ohjeet.