Nyheter

Medlemmarna är kraften bakom kooperativa företag

11.4.2012
-

År 2012 firas FN:s Internationella år för kooperation. Kooperativ som företagsform känns avlägsen för många och dessutom förknippas den ofta med gamla fördomar. VASEKs företagsrådgivare Sari Saarikoski vet ändå att ett andelslag är en utmärkt företagsform som man kan rekommendera till många som vill starta eget.

År 2012 firas FN:s Internationella år för kooperation. Kooperativ som företagsform känns avlägsen för många och dessutom förknippas den ofta med gamla fördomar. VASEKs företagsrådgivare Sari Saarikoski vet ändå att ett andelslag är en utmärkt företagsform som man kan rekommendera till många som vill starta eget.

– Det första som man ofta tänker när man hör ordet kooperation är stora affärs- eller bankkedjor men kooperativt företagande passar bra även för småföretag med några personer. År 2013 förväntas en ny lag om andelslag träda i kraft och den kommer att ännu bättre passa för speciellt småandelslag.

Andelslag utgör en låg tröskel till företagande, eftersom man inte behöver vara ensam. Det krävs minst tre medlemmar för att grunda ett andelslag, och medlemmarna bildar styrelsen och gör upp sina stadgar. Saarikoski betonar vikten av att stadgarna görs upp noggrant, eftersom de sätter ramarna för andelslagets hela kommande verksamhet.

– Eftersom medlemmar kan skriva stadgarna själv, är resultatet att företagsverksamheten blir ”ledigare” och mer kreativ jämfört med de övriga företagsformerna. Stadgarna ska givetvis följa lagen om andelslag, andra lagar som berör företagsverksamhet och de gällande kollektivavtalen.

Samarbete ger kraft och beslutanderätt

I ett andelslag stärker varje medlem det gemensamma företaget. När man tillsammans sköter investeringar, hyran och marknadsföringen, blir inte kostnaderna orimliga för en person. Genom samarbete kan man nå större volymer såväl i serviceproduktion som i företagets synlighet och expertis. Saarikoski säger att andelslag på grund av den mindre ekonomiska risken ibland är ett bättre alternativ än egenföretagande.

En viktig fördel i kooperativt företagande är medlemmarnas stora beslutanderätt – som är större än exempelvis vad anställda vid ett aktiebolag har.
– Varje medlems röst är lika värdefull och alla är jämlika i beslutsprocessen, berättar Saarikoski.

Företagsformens specialdrag kommer att bevaras i den nya lagen om andelslag: syftet är även framöver att understödja medlemmarnas ekonomi och näring. Medlemmarna får rätten att använda andelslagets tjänster och få medlemsförmåner. Alla medlemmar har även begränsat ansvar för företagets ekonomiska förpliktelser.

Samma eller annan bransch

När andelslaget har grundats, fungerar det som alla andra företagsformer. Fakturering, utdelning av vinst, beskattning och försäkringar är en del av vardagen. Andelslaget får också gå med vinst, i motsats till gamla fördomar.

I vilken bransch skulle andelslag passa som företagsform?
– I stället för att fråga om denna företagsform passar en viss bransch, skulle jag fundera på vilken typ av företagare passar denna företagsform, säger Saarikoski leende och fortsätter:
– Exempelvis är företagande som bisyssla vanligt i andelslagen, medlemmarna kan bra ha någon annan huvudsyssla. Nästan vilken bransch som helst passar för kooperation.

Alla medlemmar i andelslaget behöver inte heller producera samma tjänster. Det är ändå en fördel om de olika kompetenserna kompletterar varandra. Saarikoski berättar om ett mångsidigt andelslag med arkitekt, inredare och it-experter som medlemmar. De kompletterar varandras kompetenser utmärkt och kan erbjuda en helhetstäckande servicekedja för kunden.

 

Text: Anni Kiviniemi, Viestintätoimisto Winglet

 

Skulle kooperativt företagande vara något för dig?

Kontakta VASEKs företagsrådgivare Sari Saarikoski:
tfn 040 558 6058, sari.saarikoski@vasek.fi

Mera information också på http://www.yhteistoiminta.fi/

På Patent- och registerstyrelsens webbplats http://www.prh.fi/sv/uutiset/P_449.html hittar du ett etableringspaket som innehåller alla de dokumentmallar, anmälningsblanketter och anvisningar som behövs för registreringen av ett andelslag.