Mitä yrittäjä saa irti kassavirta-analyysistä?
Kassavirtalaskelmalla tarkoitetaan yrityksen kassaan tulleita maksuja ja kassasta tehtyjä maksuja tietyn ajanjakson aikana. Tavallisesti yrityksen kirjanpitäjä tekee kassavirtalaskelman vuositilityksen yhteydessä, mutta olisi hyvä, jos yrittäjä itse voisi laskea kassavirran neljännesvuosittain tai pyytää kvartaaliraportit kirjanpitäjältään. On myös tärkeää jatkuvasti seurata kassasta maksettuja laskuja ja kassaan tulleita suorituksia.
Kassavirtalaskelmalla tarkoitetaan yrityksen kassaan tulleita maksuja ja kassasta tehtyjä maksuja tietyn ajanjakson aikana. Tavallisesti yrityksen kirjanpitäjä tekee kassavirtalaskelman vuositilityksen yhteydessä, mutta olisi hyvä, jos yrittäjä itse voisi laskea kassavirran neljännesvuosittain tai pyytää kvartaaliraportit kirjanpitäjältään. On myös tärkeää jatkuvasti seurata kassasta maksettuja laskuja ja kassaan tulleita suorituksia.
– Kassavirtalaskelma näyttää kuinka suurelta osin yrityksen myyntituotot kattavat yrityksen menot, eli kertoo muutokset rahavaroissa. Lisäksi laskelma näyttää kuinka suurelta osin rahoitus hoituu omalla pääomalla ja kuinka paljon tarvitaan vierasta pääomaa. Kassavirta-analyysi helpottaa myös yrityksen arvon määritystä, selvittää yritysneuvoja Mikael Hallbäck.
Yrityksen myyntituottojen tulee ensi kädessä kattaa toiminnan juoksevat kulut. Sen jälkeen rahat käytetään rahoitusmaksuihin kuten lainanlyhennyksiin sekä veroihin. Mikäli vielä jää rahaa jäljelle, kun kaikki tarpeelliset laskut on maksettu, voidaan ne käyttää investointeihin tai voitonjakoon.
Kassavirta paljastaa yrityksen taloudellisen tilanteen
Hallbäckin mukaan kaikkien yrittäjien tulisi osata tulkita omaa kassavirtalaskelmaansa, vaikka he eivät itse osaisikaan tehdä yksityiskohtaista laskelmaa.
– Jos yrittäjä osaa tulkita laskelmaa, osaa hän myös kysyä oleelliset kysymykset kirjanpitäjältään tai talouspäälliköltään sekä harkita tarvittavia toimenpiteitä itse tai yhdessä muiden avainhenkilöiden kanssa. Analysoimalla kassavirtaa saa hyvän kuvan siitä, kuinka yritys voi ja mikä hyvän tai huonon tilanteen aiheuttaa.
Kassavirtalaskelma tehdään kolmen asian perusteella; tarvitaan oikaistu tuloslaskelma, julkinen tase sekä mahdolliset tilinpäätöksen liitteet. Oikaistulla tuloslaskelmalla tarkoitetaan yrityksen tuloja ja kustannuksia tietyltä ajanjaksolta. Sitä kutsutaan oikaistuksi, koska tulosta oikaistaan niiden tuloslaskelman erien osalta, jotka eivät ole kassavirtaan vaikuttavia. Sellaisia voivat olla esimerkiksi koneiden, irtaimiston ja rakennusten poistot. Oikaistu tuloslaskelma antaa paremman kuvan siitä, kuinka yrityksen pääasiallisella operatiivisella toiminnalla oikein menee.
Tase vuorostaan on kuvaus organisaation omaisuudesta ja veloista, ja se tavataan esittää kahdella sarakkeella, joista omaisuus on toisella ja velat sekä oma pääoma (eli kuinka omaisuus on rahoitettu) toisella puolella.
– Kassavirtaa seurataan tarkastelemalla varojen lisääntymistä tai vähenemistä. Kassavirta kasvaa esimerkiksi kuin yritys ottaa lainaa, sillä silloin varat lisääntyvät. Samalla tavalla kassavirta voi pienentyä, kun yritys maksaa lainaa ja rahavarat vähenevät. Rahavarat ovat mittarina yrityksen lyhytaikaiselle maksukyvylle. Yritys on maksukykyinen, jos se pystyy maksamaan velkansa ajoissa, Hallbäck kertoo.
Positiivinen tai negatiivinen kassavirta
Jos yrityksellä on positiivinen kassavirta, tarkoittaa se sitä, että toiminta on kannattavaa. Jos kassavirta sitä vastoin on negatiivinen, täytyy syy siihen selvittää. Vasta sitten yrittäjä voi ryhtyä oikeisiin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Jos kassavirta on miinuksella lyhyen aikaa, ei yrittäjän tarvitse huolestua. Esimerkiksi toiminnan alkuvaiheessa yrityksellä on usein negatiivinen kassavirta investointien takia.
– Se on normaalia ja johtuu luultavimmin aina siitä, että yritys tarvitsee ulkoista rahoitusta, esimerkiksi pankista, selvitäkseen investoinneista, Hallbäck toteaa ja jatkaa:
– Rakennusten ja koneiden ostaminen saa yrityksen rahavarat vähenemään. Yrityksen on kuitenkin tehtävä investointeja voidakseen kilpailla alallaan. Tietysti tehtyjen investointien täytyy olla tarpeisiin ja odotettavissa olevaan tuottoon nähden perusteltuja.
Rahoitustoiminnasta johtuva negatiivinen kassavirta voi esimerkiksi osoittaa, että yritys on tehnyt suuria velan takaisinmaksuja. Selkeä varoitussignaali pitkällä tähtäimellä on, jos yrityksen kassavirta on päivittäisen toiminnan osalta negatiivinen ja rahoitustoiminnan osalta positiivinen. Silloin yritys ei pärjää omalla pääomalla, vaan on riippuvainen pääoman saamisesta lainanantajilta. Hallbäck painottaa, että päivittäisen toiminnan kassavirran on pidemmällä ajanjaksolla oltava positiivista.
– Päivittäisen toiminnan negatiivinen kassavirta tarkoittaa luultavasti sitä, että yritys on tappiollinen, ettei liikeomaisuus muutu rahavaroiksi tai suuri osa yrityksen lyhytaikaisista veloista on maksettu, eli että yritys maksaa tavarantoimittajille nopeammassa tahdissa kuin yritys saa rahoja asiakkailtaan.
Hallbäckin mukaan yritystä, jolla on pidemmän aikaa ollut negatiivinen kassavirta, voidaan kyllä auttaa, kunhan yrittäjä tarttuu asiaan ajoissa. Se, että yrittäjä osaa itse tehdä kassavirta-analyysejä voi siis joissain tapauksissa pelastaa yrityksen.
Onko sinulla kysymyksiä yrityksesi taloudelliseen tilanteeseen liittyen?
Ota yhteyttä VASEKin yritysneuvojiin!
Lue muita Yritysneuvojalta kysyttyä -artikkeleita:
Milloin yhtiömuoto tulisi vaihtaa?
Mitä muistettava ensimmäistä työntekijää palkattaessa?