Nyheter

Vad får företagaren ut av att göra en kassaflödesanalys?

2.6.2014
-

Med begreppet kassaflöde menas företagets inbetalningar och utbetalningar under en viss tidsperiod. Vanligtvis gör företagets bokförare en kassaflödesanalys i samband med årsredovisningen, men det är bra om företagaren själv kan räkna sitt kassaflöde exempelvis kvartalsvis eller ber om rapporter från bokföraren.

Med begreppet kassaflöde menas företagets inbetalningar och utbetalningar under en viss tidsperiod. Vanligtvis gör företagets bokförare en kassaflödesanalys i samband med årsredovisningen, men det är bra om företagaren själv kan räkna sitt kassaflöde exempelvis kvartalsvis eller ber om rapporter från bokföraren. Det är också viktigt att ha en kontinuerlig uppföljning av kassaströmmarna.

– Kassaflödesanalysen visar till vilken grad företagets försäljningsintäkter täcker företagets utgifter, det vill säga förändringen i likvida medel. Dessutom visar analysen till hur stor del finansieringen är skött med eget kapital, och hur mycket främmande kapital som behövs. Kassaflödesanalysen underlättar också bedömningen av ett företags värde, förklarar företagsrådgivare Mikael Hallbäck.

Företagets försäljningsintäkter ska i första taget täcka kostnaderna för den löpande verksamheten. Därefter används pengarna till finansieringsutgifter, så som amortering av skuld, och skatter. Om det ännu finns pengar över då nödvändiga räkningar är betalda, kan dessa användas till investeringar eller vinstutdelning.

Kassaflödet avslöjar företagets ekonomiska situation

Enligt Hallbäck borde alla företagare kunna tolka sin egen kassaflödesanalys, även om de själva inte kan räkna ut flödet i detalj.

– Om företagaren kan tolka analysen, kan företagaren också fråga de relevanta frågorna av sin bokförare eller ekonomichef, samt överväga åtgärder själv eller med andra nyckelpersoner. Genom att analysera kassaflödet får man en bild av varför det går bra eller dåligt för företaget, det vill säga hur företaget mår och vad det är som orsakar tillståndet.

Kassaflödesanalysen görs på basen av tre saker: justerad resultaträkning, offentlig balansräkning samt eventuella bokslutsbilagor. Med den justerade resultaträkningen avses företagets intäkter och kostnader för en viss tidsperiod. Det kallas justerad resultaträkning eftersom resultatet justeras för de poster i resultaträkningen som inte är kassaflödespåverkande. Det kan handla om till exempel avskrivningar på maskiner, inventarier och byggnader. Den justerade resultaträkningen ger en bättre bild över hur det går för företagets huvudsakliga operativa verksamhet.

Balansräkningen i sin tur är en uppställning av organisationens tillgångar och skulder, och den brukar ställas upp i två kolumner med tillgångar på ena sidan och skulder samt eget kapital (det vill säga hur tillgångarna finansierats) på andra sidan.

– Kassaflödet kontrolleras genom att se på ökningen eller minskningen i likvida medel. Kassaflödet växer exempelvis då företaget tar lån, för då ökar de likvida medlen. På samma sätt kan flödet minska, då företaget betalar av ett lån och likvida medlen sjunker. De likvida medlen är ett mått på företagets kortsiktiga betalningsförmåga. Organisationen är likvid om den kan betala sina skulder i tid, berättar Hallbäck.

Positivt eller negativt flöde

Om ett företag har positivt kassaflöde betyder det att verksamheten är lönsam. Om kassaflödet däremot är negativt bör orsaken till detta utredas. Först då kan företagaren göra de rätta åtgärderna för att få flödet svängt. Om kassaflödet är på minus under en kort

tidsperiod behöver företagaren ändå inte vara orolig. Exempelvis i uppstartskedet har ett företag ofta ett negativt kassaflöde från sin investeringsverksamhet.

– Detta är normalt och beror troligen på att företaget behöver extern finansiering, exempelvis från banken, för att klara av sina investeringar, menar Hallbäck och fortsätter:

– Köp av byggnader och maskiner gör att företagets likvida medel minskar. Ett företag måste ändå göra investeringar för att kunna konkurrera i sin bransch. Givetvis måste de gjorda investeringarna vara motiverade sett till behovet och vilken avkastning de kan väntas generera.

Ett negativt kassaflöde från finansieringsverksamheten kan till exempel visa att företaget gjort stora återbetalningar av skulder. En klar varningssignal på längre sikt är om företaget har ett negativt kassaflöde från den löpande verksamheten och ett positivt kassaflöde från finansieringsverksamheten. Då klarar företaget inte sin egen kapitalförsörjning, utan är beroende av att få kapitaltillskott från långivare. Hallbäck understryker att kassaflödet från den löpande verksamheten på långsikt bör vara positivt.

– Ett negativt flöde från den löpande verksamheten betyder förmodligen att företaget gör förlust, att rörelsetillgångarna inte omvandlas till likvida medel eller att en stor del av företagets kortfristiga skulder har betalats, alltså att företaget betalar leverantörer i snabbare takt än vad företaget får in pengar från sina kunder.

Enligt Hallbäck kan ett företag med långvarigt negativt kassaflöde hjälpas, bara företagaren tar tag i saken i tid. Vikten av att företagaren kan göra egna kassaflödesanalyser kan alltså i vissa fall rädda företaget.

Har du frågor angående ditt företags ekonomiska situation?
Ta kontakt med VASEKs företagsrådgivare!

 

Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren:

När är det dags att byta bolagsform?

Vad ska jag komma ihåg då jag anställer min första arbetstagare? 

Hur följer jag upp företagets lager? 

Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?