Uutiset

Hankkeesta toiminnaksi – Yrityskummit vuonna 2020?

25.6.2013
-

Reilut kolme vuotta sitten starttasi hanke nimeltään ”Toimivan yrityskummi- ja mentoriverkoston kehittäminen”. Hankkeen puuhamiehenä oli silloin Suomen Yrityskummit ry:n aluekummina vielä nykyisinkin häärivä Tapani Vieri.

Reilut kolme vuotta sitten starttasi hanke nimeltään ”Toimivan yrityskummi- ja mentoriverkoston kehittäminen”. Hankkeen puuhamiehenä oli silloin Suomen Yrityskummit ry:n aluekummina vielä nykyisinkin häärivä Tapani Vieri.

– Käännekohta oli matka Tampereelle tutustumaan paikalliseen yrityskummitoimintaan. Paluumatkalle lähdettiin vakaan päätöksen kera: Vaasaankin on saatava kokopäivätoiminen yrityskummikoordinaattori. Asia eteni ensin verkkaisesti, kunnes keväällä 2009 kutsuin koolle yrittäjien Tuula Töylin, alueen silloiset yrityskummit sekä Vaasan seudun Kehitys Oy VASEKin edustajat, joiden kanssa pidettiin kokous. Ja sitten alkoikin tapahtua. Koordinaattori aloitti hankkeen hommissa 22.3.2010, ja nyt hanke alkaa olla loppuvaiheessa, mutta hyväksi todettu yrityskummitoiminta jatkuu osana Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien palvelutarjontaa, Vieri kertoo.

Miten odotukset ovat toteutuneet, ja mitä aluekummi tuumii toiminnasta nyt?

– Mentorointien suhteen on mennyt paremmin kuin odotin, samoin toiminnan jäsentymisen. Meillä on loistava kummiporukka, he tekevät hyvää työtä ja ovat hyvin käytettävissä. Toivon, että jatkossa kummien välinen vuoropuhelu vielä paranee ja toiminta kehittyy, esimerkiksi uuden kanavamme, Portaalin, kautta. Toivon myös, että saamme uusia kummeja mukaan toimintaan.

– Yrityskummitoiminnan tulevaisuus näyttää valoisalta. Yrittäjille tarvitaan jatkossakin tukea ja ajatusten pallottelijoita. Kummin ikä ei ole kriteeri, sillä mentorointi ei ole ikäkysymys, vaan lähinnä kyse on luottamuksen saavuttamisesta, Vieri toteaa.

Entäs sitten yrityskummitoiminta vuonna 2020, miltä se näyttää?

– Yrityskummitoiminnan kehittyminen riippuu tulevaisuudessakin liike-elämän muutoksista. Toiminta keskittyy pienempiin erikoisosaamisiin, ja kummin on tärkeä pysyä osaamisessaan ajan tasalla. Unelmani olisi, että vuonna 2020 yrityskummien järjestö olisi Suomen kattavin asiantuntijajärjestö liiketoiminnan vapaaehtoistoiminnan alueella.

– Toivoisin, että toiminnassa olisi mukana tekijöitä, joilla on sydämen palo auttaa kavereita kehittämään liiketoimintaansa keskusteluiden ja erilaisten näkökulmien kautta. Toivoisin, että tämä toiminta nähdään niin tärkeänä liiketoiminnan kehittämisen väylänä, että sen toimintamahdollisuuksista ei tarvitsisi keskustella edes rahoituksen osalta. Toivoisin, että kaikki yritystä perustavat tai sellaista suunnittelevat saisivat hyvän yrityskummin kaveriksi ja tueksi. Toivoisin, että yrityksen perustamisvaiheeseen liittyisi yhtä automaattisesti yrityskummin ottaminen kuin yrityksen rekisteröiminenkin, Vieri luettelee.

Teksti: Maija Aarnio, yrityskummikoordinaattori
Kuva: Svenna Martens


Artikkeli on aiemmin julkaistu Y-Pressi -lehdessä 3/2013