Nyheter

Från projekt till verksamhet – Företagsmentorer år 2020?

25.6.2013
-

För drygt 3 år sedan startades ett projekt som heter ”Toimivan yrityskummi- ja mentoriverkoston kehittäminen” (Utvecklandet av ett fungerande företagsmentornätverk). Projektets initiativtagare var Tapani Vieri, som ännu idag fungerar som Suomen Yrityskummit ry:s (Företagsmentorerna i Finland) mentor i Vasaregionen.

För drygt 3 år sedan startades ett projekt som heter ”Toimivan yrityskummi- ja mentoriverkoston kehittäminen” (Utvecklandet av ett fungerande företagsmentornätverk). Projektets initiativtagare var Tapani Vieri, som ännu idag fungerar som Suomen Yrityskummit ry:s (Företagsmentorerna i Finland) mentor i Vasaregionen.

– Vi gjorde en resa till Tammerfors för att bekanta oss med deras lokala företagsmentorverksamhet. Den resan blev en vändpunkt för vår verksamhet. Under hemresan fattade vi ett beslut: Vi måste få en företagsmentorskoordinator på heltid även till Vasa. Ärendet fortskred långsamt fram till våren 2009, då jag sammankallade till ett gemensamt möte mellan företagarnas Tuula Töyli, regionens dåvarande företagsmentorer samt representanter från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Efter mötet började det hända. Koordinatorn började sitt arbete 22.3.2010, och nu börjar projektet vara på slutrakan. Företagsmentorverksamheten fortsätter ändå som en del av Kust-Österbottens företagarnas serviceutbud, berättar Vieri.

Hur har förväntningarna förverkligats, och vad tänker regionens mentor om den nuvarande verksamheten?

– Med tanke på antalet mentorsstödfall vi haft har det gått bättre än jag förväntade, likväl utformandet av verksamheten. Vi har ett utmärkt gäng mentorer, som gör ett bra jobb och de är ofta tillgängliga. Jag önskar att diskussionen mentorerna emellan ökar i framtiden, och att verksamheten utvecklas ännu mera, till exempel via vår nya kanal Portaali. Jag hoppas också att vi får nya mentorer med i verksamheten.

– Företagsmentorverksamhetens framtid ser ljus ut. Företagarna kommer även i fortsättningen att behöva stöd och någon som fungerar som bollplank för dem. Då någon vill bli mentor är ålder inget kriterium, för mentorskap är ingen åldersfråga. Det handlar om tillit, konstaterar Vieri.

År 2020, hur ser företagsmentorverksamheten ut då?

– Ändringar i näringslivet påverkar också i fortsättningen hur företagsmentorverksamheten utvecklas. Verksamheten i näringslivet fokuserar allt mer på mindre specialområden, och det är viktigt även för en mentor att hålla sina kunskaper uppdaterade. Min dröm är att år 2020 är företagsmentorernas organisation Finlands mest omfattande frivilligorganisation bland affärsverksamhets sakkunnigorganisationer.

– Jag hoppas att de mentorer som är med i verksamheten har en stor vilja att hjälpa andra. Mentorn kan, genom att diskutera och ge nya synvinklar, utveckla någon annans affärsverksamhet. Min förhoppning är att denna mentorverksamhet anses som ett så viktigt sätt att utveckla affärsverksamheten hos företag, att verksamhetsförutsättningarna för mentorverksamheten inte behöver diskuteras, inte ens för finansieringens del. Jag hoppas att alla som tänker grunda eller grundar ett företag, kan få en bra företagsmentor redan i startskedet. Det att man tar en företagsmentor i företagets startskede skulle gärna få vara en lika självklar sak som registrering av företaget, räknar Vieri upp.

Text: Maija Aarnio, företagsmentorkoordinator
Bild: Svenna Martens


Artikeln har tidigare publicerats på finska i Y-Pressi 3/2013