Apline Finlandin tuotteelle haettiin mallisuojia
VASEKin yritysneuvojat neuvovat yrityksiä myös tuotteiden suojaamisessa. Tuotteen voi suojata tavaramerkillä, mallioikeudella, patentilla tai hyödyllisyysmallilla. Pelkkää ideaa ei voi suojata, jos se on ainoastaan haaveen tai toiveen tasolla. Yrittäjän tulee kehittää ideaa eteenpäin, miettimällä esimerkiksi tuotteen ulkomuotoa ja sen teknillisiä ominaisuuksia.
VASEKin yritysneuvojat neuvovat yrityksiä myös tuotteiden suojaamisessa. Tuotteen voi suojata tavaramerkillä, mallioikeudella, patentilla tai hyödyllisyysmallilla. Pelkkää ideaa ei voi suojata, jos se on ainoastaan haaveen tai toiveen tasolla. Yrittäjän tulee kehittää ideaa eteenpäin, miettimällä esimerkiksi tuotteen ulkomuotoa ja sen teknillisiä ominaisuuksia. Mutta millainen tuote olisi hyvä suojata ja miten se tapahtuu?
- Lähtökohtaisesti uusi tuote kannattaa aina suojata. Se, millä tasolla se kannattaa tehdä, vaatii miettimistä ja perehtymistä. Yrittäjä, jolla on idea, voi vaikka aloittaa ottamalla yhteyttä meihin. Osaamme kertoa missä järjestyksessä asiassa kannattaa edetä, yritysneuvoja Antti Alasaari kertoo.
Lähdemme Alasaaren kanssa tapaamaan yrittäjä Monica Kuusikkoa, joka toimi juuri näin: hän sai idean ja soitti heti tutulle yritysneuvojalleen, eli Alasaarelle, kysyäkseen mitä hänen tulisi tehdä seuraavaksi.
Antti Alasaari ajaa Vähäänkyröön tapaamaan yrittäjä Monica Kuusikkoa.
Ideasta valmiiseen tuotteeseen
Prosessi Kuusikon saamasta ideasta valmiiseen tuotteeseen on sujunut nopeasti. Yritysidea lähti hänen nuorimmasta lapsestaan:
- Kuopukseni oli vauvana usein flunssassa ja pystyi sen vuoksi nukkumaan ainoastaan lievässä pystyasennossa rintaani vasten. Sehän ei toiminut pidemmän päälle, sillä minä itse en saanut nukuttua laisinkaan, ja mieheni siirtyi nukkumaan asuntovaunuun, niin että edes toinen meistä saisi kunnon yöunet.
Kuusikko mietti, että lapsen pinnasängyssä tulisi olla patjan alla säätölaite, jonka avulla lapsen pääpuolta saisi nostettua. Kun hän alkoi etsiä sellaista markkinoilta, niitä ei löytynyt mistään. Niinpä hän päätti aloittaa laitteiden myymisen itse.
Kuusikko perusti erillisen osakeyhtiön siivousalan yrityksen rinnalle. Säätölaitteita myyvän yrityksen nimeksi tuli Apline Finland Oy. Kuusikon puoliso Veli-Matti Kuusikko teki säätölaitteen ensimmäisen version vanerilevystä. Myös kynän ja paperin avulla tehty prototyyppi olisi riittänyt, sillä suojan hakeminen tapahtuu kirjallisesti.
Pinnasängyn patjan alle tarkoitettu säätölaite on valmistettu puusta ja siinä on kolme eri säätökulmaa: 5, 15 sekä 25 astetta. Laite voi olla patjan alla koko ajan, jolloin se on helposti otettavissa käyttöön, kun sitä tarvitaan.
Alasaari auttoi uutta yritystä hakemaan yritystukea tuotekehittämistä varten, ja vinkkasi myös Vähässäkyrössä toimivien yritysten mahdollisuudesta hakea yrityspalveluseteliä eri konsulttipalvelujen ostamiseen. Osalla saadusta tuesta Kuusikko pystyi ostamaan Muotoilukeskus Muovalta apua lopullisen tuotteen muotoiluun. Alasaari oli mukana myös Kuusikon ja Pohjanmaan ELY-keskuksen keksintöasiamies Tapani Saarenpään pitämässä palaverissa, jolloin tuotteelle päätettiin hakea hyödyllisyysmallisuojaa ja yhteisömallia.
- Antti on myös auttanut minua miettimään sopivia yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita säätölaitteen osien valmistamiseen. Minulle on ollut tärkeää, ettei tuotteesta tule liian kallis, niin että se on kaikkien äitien saatavilla, Kuusikko hymyilee. Hän kiittelee vielä Alasaarta:
- Ilman Anttia olisin ollut pulassa. Hän ansaitsee ison ruusun kaikesta avusta!
Monica Kuusikko esittelee mainostoimistolta tulleita papereita.
Mallisuojattu tuote on valmis markkinoille
Saatuaan sekä hyödyllisyysmallisuojan että yhteisömallin, Apline Finlandin säätölaite on valmis markkinoille. Hyödyllisyyssuoja pätee Suomen markkinoilla, kun taas yhteisömalli kattaa Euroopan unionin alueen, joka koostuu 28 maasta.
- Molemmat Aplinen saamat suojat ovat kuin pikkupatentteja. Pikkupatentti ei suojaa tuotteen teknillisiä ominaisuuksia Suomen ulkopuolella. Tuote suojattiin Euroopassa sen keksinnöllisyyden vuoksi, Alasaari selittää.
Pihassa Alasaari ehtii vielä vinkata yhdestä puuverstaasta, joka voisi tehdä säätölaitteen osia.
Matkalla takaisin toimistolle Alasaari kertoo, että uuden keksinnön tehnyt yrittäjä voi koettaa selvittää internetin maksuttomien tietokantojen kautta, onko vastaavaa keksintöä tehty muualla maailmassa. Tiedonhaun voi aloittaa vaikka Googlen avulla ja jatkaa sitten patenttitiedonhaulla Espacenet-tietopankista.
Antin matkassa oli VASEKin tiedottaja Kia.
Monica ja Veli-Matti Kuusikko ovat juuri saaneet avaimet yrityksen tuleviin toimitiloihin. Edessä on vielä tilojen kunnostus ja siivous.