Nyheter

Ansökan om produktskydd för Apline Finlands vara

13.10.2014
-

VASEKs företagsrådgivare ger gärna råd då ett företag vill skydda någon produkt för kopiering. En produkt kan skyddas till exempel med hjälp av ett varumärke, en patent eller en nyttighetsmodell. En uppfinning som är endast på idéstadiet går inte att patentera. Uppfinningen måste vidareutvecklas till något konkret.

VASEKs företagsrådgivare ger gärna råd då ett företag vill skydda någon produkt för kopiering. En produkt kan skyddas till exempel med hjälp av ett varumärke, en patent eller en nyttighetsmodell. En uppfinning som är endast på idéstadiet går inte att patentera. Uppfinningen måste vidareutvecklas till något konkret. Uppfinnaren ska fundera hur den färdiga produkten ska se ut och vilka tekniska egenskaper den ska ha. Men hurdana produkter är bra att skydda?

- En bra utgångspunkt är att varje ny produkt borde skyddas. På vilken nivå det ska göras är en annan fråga. En företagare som har en idé kan börja med att kontakta oss. Vi berättar gärna i vilken ordning det lönar sig att gå framåt i ärendet, säger företagsrådgivaren Antti Alasaari.

Vi åker iväg för att träffa företagaren Monica Kuusikko, som följde Alasaaris råd: då hon fick en idé, kontaktade hon sin bekanta företagsrådgivare för att fråga vad hon borde göra näst.

Antti Alasaari kör till Vähäkyrö för att träffa företagaren Monica Kuusikko.


Från idé till färdig produkt

I Kuusikkos fall har processen från idé till färdig produkt gått snabbt. Hon fick sin företagsidé tack vare sitt yngsta barn:
- Vår minsting var ofta förkyld då han var baby. Då kunde han sova ordentligt bara om han låg aningen upprätt mot mitt bröst. Det fungerade ju inte i längden. Jag själv kunde inte sova och min man måste förflytta sig till husvagnen så att ens någondera av oss skulle få sova en hela nätter.

Kuusikko funderade att en justerbar anordning, som skulle placeras under babyns madrass och som kunde lyfta sängens huvudända vid behov, vore perfekt. Då hon letade efter en sådan anordning utan resultat, beslöt hon sig för att börja tillverka dem.

Hon grundade ett skilt aktiebolag vid sidan om städföretaget hon hade från tidigare. Det nya företaget som börjar sälja sänglägesanordningen heter Apline Finland Oy. Anordningens första version tillverkades av Kuusikkos man Veli-Matti Kuusikko, som byggde den av plywoodskivor. Redan det att anordningens noggranna skiss fanns på papper skulle ha räckt, eftersom ansökandet om produktskydd alltid görs skriftligen.

 

Sänglägesanordningen är gjord av trä och den kan justeras i tre olika vinklar: 5, 15 och 25 grader. Anordningen kan finnas hela tiden under madrassen, och användas endast vid behov.

Alasaari hjälpte det nya företaget att ansöka om företagsstöd till produktutveckling. Han tipsade också om Vähäkyröföretagens möjlighet att ansöka om företagssedlar, som kan användas till att köpa olika konsulttjänster. Tack vare stödpengarna kunde Kuusikko exempelvis anlita Muotoilukeskus Muova att forma den slutliga anordningen. Alasaari deltog även i mötet mellan Kuusikko och innovationsexpert Tapani Saarepää från Österbotten NTM-central, där beslutet att ansöka om nyttighetsmodell som skulle gälla både inom Finland och inom den Europeiska unionen fattades.

- Antti har hjälpt mig hitta lämpliga samarbetspartners och underleverantörer som kunde tillverka anordningens olika delar. Det är viktigt för mig att anordningen inte blir för dyr, så att alla mammor kan köpa den, säger Kuusikko och ler. Hon berömmer Alasaari:
- Utan Antti skulle jag ha varit ganska borta. Han förtjänar en stor ros för alla hjälp han gett mig!

 

Monica Kuusikko visar olika papper hon nyligen fått från sin reklambyrå.

Den skyddade produkten är redo för marknaden

Efter att anordningen fått en nyttighetsmodell som gäller inom Finlands gränser och en som gäller inom EU:s område, kan den börja marknadsföras.
- Båda skydden som produkten fick kallas småpatenter. Småpatenten skyddar inte uppfinningens tekniska egenskaper utanför Finlands gränser. Anordningen skyddades på grund av sin påhittighet, förklarar Alasaari.

På gården hinner han ännu tipsa om en träverkstad som kunde fungera som Apline Finlands underleverantör.

Då vi kör tillbaka mot kontoret berättar Alasaari att den som fått en idé kan via kostnadsfria databaser undersöka om någon annan kommit på samma idé tidigare. Undersökningen kan inledas med hjälp av Google och sedan går det att göra en patentsökning i en databank som heter Espacenet.

Informatör Kia följde med Antti på företagsbesöket.

 

Monica och Veli-Matti Kuusikko har nyligen fått nycklarna till Apline Finlands blivande företagslokaler. Utrymmenas uppfixning och städning står näst på schemat.