Råd och tips till företagare

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.

pexels cottonbro studio 4667154Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol. Regionförvaltningsverket (eller AVI) utfärdar tillståndet för en bestämd period eller tillsvidare.

Betalningsanmärkningar, skatteskulder eller brottsdomar kan utgöra förhinder för beviljandet av serveringstillstånd

Serveringstillstånd kan beviljas en myndig fysisk person eller juridisk person som uppfyller de krav som fastställts i alkohollagen. Vid behov begär AVI utlåtanden från andra myndigheter, såsom polisen och skatteförvaltningen.

– Den som ansöker om tillstånd får till exempel inte vara i konkurs och måste kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser. Skatteskulder, brottsdomar relaterade till affärsverksamhet eller flera brott som begåtts under alkoholpåverkan kan utgöra ett hinder för att tillstånd beviljas, påminner överinspektör Johanna Holmäng-Jaskari från AVI.

Serveringsstället måste vara av sådan storlek eller uppbyggt på ett sådant sätt att det är möjligt för både tillståndsinnehavaren och myndigheten att övervaka det. För att erhålla serveringstillstånd måste serveringsstället ha en fungerande egenkontrollplan.

– Egenkontrollplanen skräddarsys för verksamhetsstället och med den säkerställer man att alla i personalen följer alkohollagen och känner till sina skyldigheter. Egenkontrollplanen måste hållas aktuell och uppdateras vid behov, betonar Holmäng-Jaskari.

Vid fältinspektioner granskar AVI:s alkoholinspektörer verksamheten för att säkerställa att det inte finns tydligt berusade personer på plats eller att det serveras alkohol till minderåriga. Personalen måste också vara kompetent inom sina arbetsområden och det får inte finnas brister i tillstånd eller egenkontrollplaner.

AVI övervakar serveringen och gör inspektioner hos restaurangerna huvudsakligen under kvälls- och nattetid i par. Inspektionerna är oftast oväntade men ibland görs också förutbestämda inspektioner eller inspektioner på distans.

– Vi utför även efterkontroller, till exempel gällande skatteskulder, betalningsanmärkningar eller utmätningar. Vi får tillgång till exempelvis skatteskuldlistan två gånger om året, berättar Holmäng-Jaskari.

Kontakta företagsrådgivaren om tillståndsansökningarna orsakar huvudbry

pexels cottonbro studio 4667084

Restaurang- eller caféföretagaren måste också säkerställa att hens anställda har de nödvändiga tillstånden och kvalifikationerna, såsom hygienpass, serveringspass och eventuella andra utbildningar inom branschen.

Holmäng-Jaskari påminner om att ansöka om serveringstillstånd i tid:

– Behandlingstiden för ansökningarna är normalt cirka 30 dagar. Du kan ändå påverka behandlingstiden genom att från början fylla i ansökan noggrant och se till att bifoga alla nödvändiga bilagor på en gång. Att göra ansökan och skicka in bilagorna är enklast genom vår elektroniska Allu-tjänst.

Det kan krävas att du bifogar din affärsplan som bilaga till ansökan. I den framgår verksamhetens natur, öppettider, målgrupp, på vilket sätt och i vilka mängder alkohol serveras samt vilka åtgärder som bedrivs för att förebygga alkoholmissbruk. Lokalens hygien- och säkerhetsstandard uppmärksammas också genom att granska brand- och räddningsplaner samt hur väl hälsokraven uppfylls.

Företagsrådgivarna hos VASEK påminner om att kontakta dem om företagsverksamhetens olika tillstånd vållar huvudbry.

 

Taggar: