Uutiset

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.

pexels cottonbro studio 4667154Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun. Aluehallintovirasto (AVI) myöntää luvan toistaiseksi tai määräajaksi.

Maksuhäiriöt, verovelat tai rikostuomiot voivat estää anniskeluluvan saamisen

Anniskelulupa voidaan myöntää täysi-ikäiselle luonnolliselle henkilölle tai oikeushenkilölle, joka täyttää alkoholilaissa säädetyt luvan saamisen edellytykset. Tarvittaessa AVI pyytää lausuntoja muilta viranomaisilta, kuten poliisilta ja verohallinnolta.

– Hakija ei saa esimerkiksi olla konkurssissa ja hänen pitää pystyä suoriutumaan taloudellisista velvoitteistaan. Muun muassa verovelat, elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyvät rikostuomiot tai useat päihtyneenä tehdyt rikokset voivat estää luvan saamisen, ylitarkastaja Johanna Holmäng-Jaskari AVIsta muistuttaa.

Anniskelupaikan pitää olla kooltaan tai rakenteiltaan sellainen, että se on sekä luvanhaltijan että viranomaisen valvottavissa. Omavalvontasuunnitelma on yhtenä edellytyksenä anniskeluluvan saamiseksi:

– Omavalvontasuunnitelma on toimipaikkakohtainen ja sillä varmistetaan, että toimipaikan koko henkilökunta noudattaa alkoholilakia ja tuntee velvoitteensa. Omavalvontasuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja päivitettävä tarvittaessa, Holmäng-Jaskari painottaa.

Kenttävalvonnassa AVIn alkoholitarkastajat tarkastelevat toimintaa, jotta selvästi päihtyneitä ei ole havaittavissa tai alaikäisille anniskella. Henkilökunnan on myös oltava tehtäviensä tasalla eikä luvissa tai omavalvontasuunnitelmissa saa olla puutteita.

AVIt valvovat anniskelua ja tekevät tarkastuskäyntejä yllätyksellisesti, joskus myös ennalta sovitusti tai etänä, pääsääntöisesti ilta- ja yöaikaan pareittain.

– Teemme myös jälkikäteisvalvontaa muun muassa verovelkojen, maksuhäiriöiden tai ulosoton osalta. Saamme esimerkiksi verovelkalistan kahdesti vuodessa käyttöömme, Holmäng-Jaskari kertoo.

Käänny yritysneuvojan puoleen, jos lupien hakeminen aiheuttaa päänvaivaa

pexels cottonbro studio 4667084

Ravintola- tai kahvilayrittäjän on myös varmistettava, että hänen työntekijöillään on tarvittavat luvat ja pätevyydet, kuten hygieniapassi, anniskelupassi ja mahdolliset muut alaan liittyvät koulutukset.

Holmäng-Jaskari muistuttaa hakemaan anniskelulupaa ajoissa:

– Hakemuksen käsittelyaika on tavallisesti noin 30 päivää. Aikaan voi vaikuttaa sillä, että täyttää hakemuksen huolellisesti ja toimittaa kerralla kaikki tarvittavat liitteet. Hakemuksen tekeminen ja liitteiden lähettäminen onnistuu helpoiten sähköisen Allu-asiointipalvelumme kautta.

Hakemuksen liitteenä saatetaan vaatia liiketoimintasuunnitelmaa, jossa kuvataan muun muassa toiminnan luonne, aukioloajat, kohderyhmä, alkoholin tarjoilutapa ja -määrä, sekä toimenpiteet alkoholin väärinkäytön ehkäisemiseksi. Huomiota kiinnitetään myös tilojen hygieniaan ja turvallisuuteen, kuten palo- ja pelastussuunnitelmiin sekä terveysvaatimuksiin.

VASEKin yritysneuvojat muistuttavat ottamaan yhteyttä yritysneuvojaan, jos yritystoiminnan luvat aiheuttavat päänvaivaa.

 

Tagit: