Råd och tips till företagare

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.

Kosmetiikkalainsaadanto artikkeli paivitetty

I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.

EU:s kosmetikaförordning och kosmetikalagen definierar kraven på kosmetika och kosmetiska produkter som är avsedda för såväl konsument- som yrkesmässigt bruk. Med kosmetika avses produkter som rengör, ändrar doft, skyddar, bevarar eller tar bort lukt. Värt att notera är att kosmetika inte får marknadsföras som läkemedelspreparat.

För att gynna rättvis konkurrens och förhindra vilseledande reklam har marknadsföringen av kosmetika definierats i Europeiska kommissionens förordning om gemensamma kriterier för påståenden om kosmetikaprodukter (nr 655/2013). Huvudregeln är att konsumenten eller yrkespersonen ska kunna göra ett välgrundat val utgående från marknadsföringen. Påståendena ska därför vara ärliga, sanningsenliga, förståeliga och nyttiga.

Den ansvarige personen och distributören har olika skyldigheter

Som företagare inom kosmetikabranschen är steg ett att kontrollera om du räknas som ansvarig person eller enbart som distributör. Den ansvarige är en person eller ett företag inom EU/EES-området som tillverkar eller importerar produkten eller som utsetts till ansvarsperson. Distributören kan också i vissa fall vara den ansvarige personen. Om du är ansvarig för kosmetikan måste du se till att en säkerhetsutredning görs innan produkten går till försäljning. Det är din skyldighet att se till att kosmetikaprodukten följer säkerhetskraven och inte innehåller helt eller delvis förbjudna råvaror. 

Om du säljer eller i övrigt distribuerar kosmetiska produkter till konsumenter eller detaljaffärer inom EU/EES-området men inte själv tillverkar kosmetikan räknas du enbart som distributör av produkten. Som distributör i Finland är du till exempel skyldig att översätta produktens användningsområde från finska till svenska och du måste se till att du enbart säljer produkter som är lagenliga.

Såväl den ansvariga personen som distributören ansvarar för att se till att produktens marknadsföringspåståenden uppfyller kriterierna.

– Vid direktimport glömmer många bort att kontrollera vilka bestämmelser som bör beaktas, vilka tillstånd som krävs och vad som gäller vid tullning, säger VASEKs företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars och fortsätter:

– Du är inte ensam i regelträsket, vi hjälper gärna till med att ta reda på vilka skyldigheter och rättigheter du har och reda ut hurudana tillstånd du behöver.

Taggar: