Uutiset

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.

Kosmetiikkalainsaadanto artikkeli paivitetty

Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä  löydät tietoa Tukesin sivuilta.

EU:n kosmetiikka-asetuksessa ja kosmetiikkalaissa määritellään sekä kuluttaja- että ammattikäyttöön tarkoitettujen kosmetiikka- ja kosmeettisten valmisteiden vaatimukset. Kosmetiikka tarkoittaa tuotteita, joiden käyttötarkoituksena on puhdistaa, muuttaa tuoksua, suojata, pitää hyvässä kunnossa ja poistaa hajuja. On huomioitava, ettei kosmetiikkaa saa markkinoida lääkevalmisteena.

Reilun kilpailun edistämiseksi ja harhaanjohtavan mainonnan estämiseksi kosmetiikan markkinointi on määritelty Väittämäasetuksessa (Euroopan komission asetus N:o 655/2013). Pääsääntönä on, että kuluttajan tai ammattilaisen on pystyttävä markkinoinnin perusteella tekemään perusteltuja valintoja. Väitteiden tulee siksi olla rehellisiä, totuudenmukaisia, ymmärrettäviä ja hyödyllisiä.

Vastuuhenkilöllä ja jakelijalla on erilaiset velvollisuudet

Kosmetiikka-alan yrittäjän ensimmäinen askel on tarkistaa, oletko sinä kosmetiikkatuotteen vastuuhenkilö vai ainoastaan sen jakelija. Vastuuhenkilö on EU/ETA-alueella toimiva tuotteen valmistaja, maahantuoja tai henkilö, joka on nimetty vastuuhenkilöksi. Jakelija voi myös joissain tapauksissa olla vastuuhenkilö. Jos olet vastuussa kosmetiikasta, sinun on varmistettava, että turvallisuusselvitys tehdään ennen kuin tuote laitetaan myyntiin. Velvollisuutesi on varmistaa, että kosmetiikkatuote täyttää turvallisuusvaatimukset eikä sisällä kokonaan tai osittain kiellettyjä raaka-aineita.

Jos myyt tai muuten jakelet kosmeettisia valmisteita kuluttajille, ammattilaisille tai vähittäismyymälöihin EU:n/ETA:n alueella, mutta et itse valmista kosmetiikkaa, olet kosmetiikkatuotteen jakelija. Suomessa sinulla on jakelijana esimerkiksi velvollisuus kääntää tuotteen käyttötarkoitus suomen ja ruotsin kielelle ja sinun täytyy huolehtia siitä, että myyt vain tuotteita, jotka ovat lainsäädännön mukaisia.

Sekä vastuuhenkilö että jakelija vastaavat siitä, että tuotteen markkinointiväitteet täyttävät kriteerit.

– Suorassa maahantuonnissa monet unohtavat tarkistaa, mitkä säännökset on otettava huomioon, mitä lupia tarvitaan ja mitkä ovat tullin vaatimukset, VASEKin yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars sanoo ja jatkaa:

– Et tarvitsee selvittää sääntöjä yksin, autamme mielellämme selvittämään, mitä velvollisuuksia ja oikeuksia sinulla on ja minkälaisia lupia tarvitset.

Tagit: