Vi kan lämna över vår planet till kommande generationer enbart genom att samarbeta
En delegation på cirka 50 personer från Groningen, Nederländerna besökte Vasa den 19 maj. I delegationen ingick regionala ministrar, Groningens borgmästare, verkställande direktörer och andra personer i ledande ställning.
En delegation på cirka 50 personer från Groningen, Nederländerna besökte Vasa den 19 maj. I delegationen ingick regionala ministrar, Groningens borgmästare, verkställande direktörer och andra personer i ledande ställning. Besöket ordnades av provins Groningen och dess huvudort och stad Groningen, och genomfördes tillsammans med finländska partners och Nederländernas ambassad i Finland. Syftet med besöket var att stärka samarbetet mellan länderna, särskilt inom områdena förnybar energi, transport och utbildning.
Delegationen besökte även Göteborg, Stockholm, Luleå och Helsingfors. Som värdar för besöket i Vasa stod Vasa stad, Österbottens förbund, Österbottens handelskammare, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Teknologicentret Merinova. Programmet för besöksdagen bestod av bland annat temadiskussioner och företagsbesök.
Vasas stadsdirektör Tomas Häyry
Groningens borgmästare Koen Schuiling
Under förmiddagen ordnades program på Hanken i Vasa. Programmet inleddes med hälsningstal av stadsdirektör Tomas Häyry, Vasa stad, och borgmästare Koen Schuiling, Groningen. Därefter höll vd Stefan Damlin (på bild nedan), Vasa Elektriska, tal om den gröna omställningen ur ett finländskt perspektiv samt om EnergySampo-samarbetet i Vasa.
– Utmaningarna med den globala uppvärmningen och de stigande energipriserna är bekanta för många samtidigt som energimarknaden förändras i en snabb takt. Med hjälp av EnergySampo-ekosystemet kan vi däremot arbeta tillsammans på systemnivå och inte bara inom våra egna enskilda områden. Vi kan också jobba med FoU tillsammans och skapa pilotprojekt på global nivå. Inget företag löser dessa problem på egen hand, förklarade Damlin.
Patrick Cnubben, New Energy Coalition, presenterade Groningens så kallade Hydrogen Valley-modell för en integrerad väteekonomi som stöder utvecklingen mot ett vätebaserat samhälle. Hydrogen Valleys, som är sammankopplade, byggs för tillfället upp i hela Europa och lämpliga samarbetspartners söks även i de nordiska länderna.
I en av de fem olika temadiskussionerna diskuterades vätgas och carbon capture samt hur de kan utnyttjas i energisystem och inom industrin. Under diskussionen som leddes av Matti Malkamäki, Hycamite fick gästerna även höra mer om regionala pilotprojekt. I och med att vätgasindustrin utvecklas i en så pass snabb takt för tillfället, vore det viktigt för finländska och nordiska aktörer att bli mer synliga på den europeiska arenan. Samarbete med exempelvis Groningens Hydrogen Valley skulle därmed kunna skapa möjligheter för detta.
Nordic Battery Belt-temagruppen diskuterar
VASEKs utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim ledde en diskussionsgrupp med temat Nordic Battery Belt, det vill säga energilagring och utvecklingen av batteriindustrin i Finland, Sverige och Norge. Gästerna introducerades också till Karleby Industripark och GigaVaasa-området. ”Vi kanske inte är så pass rörda att det kommer tårar, men vi är mycket imponerade av det arbete ni har gjort med att bygga batterivärdekedjan. Ni är inte längre i startgroparna utan ni är faktiskt på gång på riktigt”, kommenterade en av delegaterna.
Anna Måtts-Fransén, logistikexpert på VASEK, ledde den tredje diskussionsgruppen med temat gröna alternativ för mobilitet. I gruppen presenterades och diskuterades former för mobilitet inom Kvarkenregionen och god praxis utifrån dem. Representanterna från Groningen-delegationen presenterade utvecklingen av digital mobilitet och såg många möjligheter till samarbete inom området för koldioxidneutral mobilitet - många av dem helt konkreta. Den elektrifierade flygindustrin och gränsöverskridande samarbete diskuterades också. ”Tekniken eller dess brister hindrar inte längre den gröna omställningen, men det är viktigt att den tekniska utvecklingen stöds politiskt och ekonomiskt. Lagar och regler ska inte hindra utvecklingen”, var något som sades under diskussionen.
I den fjärde gruppen var temat humant kapital, det vill säga konkurrens av expertis, utbildning och kunskapsfördelning, samt samarbete och delning av expertis. Under ledning av Mikael Hallbäck, direktör för Österbottens Handelskammare, identifierade gruppen att regionerna – både Groningen och Österbotten – hade väldigt likartade idéer om livslångt lärande och lärandekultur. På vardera orten finns även Energy Academy-verksamhet och inom gruppen hann man redan fundera på nästa steg i samarbetet, samt komma överens om återbesök.
Landskapsdirektör Mats Brandt, Österbottens förbund ledde en egen temagrupp för att diskutera internationella och regionala samarbetsmöjligheter samt hur man kan använda andras erfarenheter i gränsöverskridande samarbeten. Under diskussionen fick delegaterna bekanta sig med det samarbete som pågår mellan regionerna Umeå och Vasa, eftersom städerna delar ett gemensamt Kvarken - hav, kust och natur. Utöver detta har städerna ett gemensamt hamnbolag samtidigt som man håller på att inleda samarbete även på en strategisk nivå.
Efter temadiskussionerna och lunchen besökte delegationen Wärtsilä Smart Technology Hub. Därefter hade delegaterna möjlighet att besöka VEBIC och Brändö campus, Citec, Danfoss och GigaVaasa eller Westernergy.
Både arrangörerna och delegaterna var mycket nöjda med dagen, både vad gällde diskussionerna som fördes och nätverkandet. Kaisa Penttilä, Hanken och Triinu Varblane, Merinova och de andra i arrangörsteamet fick ett stort tack för de lyckade arrangemangen. För att kunna bemöta utmaningarna med energiomställningen och framtiden behöver vi samarbete, en vilja att föra diskussioner och ta steget framåt bort från fossila bränslen.
"Vårt mål är att överlämna planeten till framtida generationer, inget mindre är tillräckligt" och alla kunde inte annat än att hålla med.