Nyheter

”Vi har mycket att lära av varandra, därför är Kvarkenfärjan viktig även för byggande”

26.5.2016
-

Nätverket för hållbart byggande från Umeå och Västerbotten gjorde ett studiebesök till Vasaregionen 19–20 maj. Under guidning av projektchef Mauritz Knuts bekantade gruppen sig med olika energieffektiva byggnader och lösningar som genomförts eller planerats genomföras i vår region .

Pohjola talossa 600pxI centrum, på Hovrättsesplanaden, fick gruppen lära sig om renoveringen av Pohjolahuset och dess tekniska lösningar.

Nätverket för hållbart byggande från Umeå och Västerbotten gjorde ett studiebesök till Vasaregionen 19–20 maj. Under guidning av projektchef Mauritz Knuts bekantade gruppen sig med olika energieffektiva byggnader och lösningar som genomförts eller planerats genomföras i vår region .

Delegationen på åtta personer besökte Yrkesakademins Campus Kungsgården och fick lära sig hur blivande timmermän utbildas. Mikael Snellman från Lemminkäinen och Kari Rintamäki från Granlund i sin tur presenterade projektet Wasa Station som enligt de senaste uppgifterna börjar byggas i Klemetsö om ungefär ett år.

Gruppen besökte Finlands vackraste havsnära campus där de visades runt det för tre högskolor gemensamma undervisnings- och forskningscenter Technobothnia samt i synnerhet centrets laboratorium som är vigd åt byggnadsteknisk forskning. I centrum, på Hovrättsesplanaden, fick gruppen lära sig om renoveringen av Pohjolahuset och dess tekniska lösningar.

I Runsor fick besökarna ta del av Vaasa Parks kontorshus Futura IV och dess energilösningar. Följande etapp efter Runsor var bostadsområdet i Sunnanvik som är självförsörjande på energi och som var området för Bostadsmässan i Vasa år 2008. Områdets energisjälvförsörjning bygger på en ny energikälla, nya sätt att uppsamla och distribuera energi samt på ett nytt sätt att ta till vara gas från soptippen.

Technobotnia 600pxGruppen besökte Finlands vackraste havsnära campus där de visades runt det för tre högskolor gemensamma undervisnings- och forskningscenter Technobothnia

Som avslutning på tvådagarsbesöket presenterade Vasa stad delar av stadens historia och särskilda drag samt belyste aktuella planer ur planläggningens och stadsutvecklingens perspektiv. Det sista besöket gick till Sundom skola och Sundom Smart Grid. I Sundom produceras den energi som daghemmet och skolan förbrukar med solpanelerna, och helheten utgör en Living Lab, där man undersöker hur överloppsenergin kunde kopplas till nätet och säljas.

Mikael Berglund, ordförande för Nätverket för hållbart byggande, var nöjd med besöket. Han reflekterade kring hur likadana Umeå och Vasa är:

– Båda regionerna är internationella, studentstäder och har liknande utmaningar kring byggande. Att främja energieffektivitet och hållbart byggande samt balansera mellan gammalt och nytt byggnadsbestånd är bekant för båda.

– Under det här besöket har vi insett hur viktig Kvarkenfärjan faktiskt är. Vi behöver en fungerande och miljövänlig förbindelse mellan våra regioner och längre ut i världen för att informationsutbytet kan bli ännu mer omfattande, oavsett bransch, fortsätter han.

Michael Jalmby, som är koordinator för Nätverket för hållbart byggande, delade samma tankar och funderade hur mycket regionerna kan lära av varandra.

– Vi i Sverige ligger kanske litet före vad gäller byggande men er region kunde erbjuda oss mycket nytt i tekniska lösningar, ert nätverk för energiteknologi är starkt. Gemensamt språk är också en förenande faktor som också gör informationsutbytet och kommunikationen lättare, avslutar Jalmby.

Besöket arrangerades inom ramen för projektet Cleantech Kvarken och var nätverkets första resa till Finland. Grupper från Vasaregionen har besökt Umeå redan i ett flertal gånger under de tidigare projekten för hållbart byggande.

 

ryhma 600pxHela gruppen på Sundom skolas tak.

 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]