Uutiset

”Meillä on paljon opittavaa toisiltamme, siksi Merenkurkun laivayhteys tärkeä myös rakentamiselle”

26.5.2016
-

Kestävän rakentamisen verkosto Uumajan seudulta ja Västerbottenista vieraili Vaasan seudulla 19.–20.5. tutustumassa projektipäällikkö Mauritz Knutsin johdolla seudulla toteutettuihin ja suunnitteilla oleviin energiatehokkaisiin rakennuksiin ja ratkaisuihin.

Pohjola talossa 600pxPohjola-talon kunnostusprojektiin tutustumassa.

Kestävän rakentamisen verkosto Uumajan seudulta ja Västerbottenista vieraili Vaasan seudulla 19.–20.5. tutustumassa projektipäällikkö Mauritz Knutsin johdolla seudulla toteutettuihin ja suunnitteilla oleviin energiatehokkaisiin rakennuksiin ja ratkaisuihin.

Kahdeksan hengen delegaatio vieraili tutustumassa YA!:n uuteen Kungsgårdenin kampusalueeseen, ja siihen miten tulevaisuuden kirvesmiehet koulutetaan. Mikael Snellman Lemminkäiseltä ja Kari Rintamäki Granlundilta puolestaan esittelivät Klemettilään rakennettavaa Wasa Station -hanketta, jonka rakentaminen viimeisten tietojen mukaan alkaa noin vuoden kuluttua.

Suomen kauneimmalla merenrantakampuksella ryhmälle esiteltiin kolmen korkeakoulun yhteistä opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothniaa sekä siellä erityisesti rakennustutkimukselle pyhitettyä laboratoriota. Keskustassa Hovioikeudenpuistikolla esiteltiin Pohjola-talon kunnostusprojektia ja siellä käytettyjä teknisiä ratkaisuja.

Runsorissa vieraat saivat tutustua Vaasa Parksin Futura IV-toimitaloon ja sen energiaratkaisuihin. Runsorista siirryttiin Suvilahden tutustumaan energiaomavaraiseen asuntoalueeseen, joka valmistui Vaasan Asuntomessuille vuonna 2008. Asuinalueen energiaomavaraisuus saavutetaan uuden löydetyn energialähteen, uusien kehitettyjen energiankeräys- ja jakelutapojen sekä uuden kaatopaikkakaasun hyödyntämistavan ansiosta.

Technobotnia 600pxVierailulla opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothniassa.

Kaksipäiväisen vierailun päätteeksi Vaasan kaupunki esitteli hieman kaupungin historiaa ja erityispiirteitä sekä valotti tämän hetkisiä suunnitelmia kaavoituksen ja kaupunkikehityksen näkökulmasta. Viimeisenä vierailukohteena oli Sundomin koulu ja Sundom Smart Gridiin tutustuminen. Sundomissa tuotetaan aurinkopaneeleilla päiväkodin ja koulun tarvitsema energia ja tutkitaan Living Lab -periaatteen mukaisesti ylijäävän energian siirtoa verkkoon myytäväksi.

Mikael Berglund, Nätverket för hållbart byggande -verkoston puheenjohtaja, oli tyytyväinen vierailuun ja pohdiskeli kuinka samanlaisia Uumaja ja Vaasa ovat.

– Kummallakin kansainvälisellä seudulla ja opiskelijakaupungilla on rakentamisen suhteen samanlaisia haasteita. Energiatehokkuuden ja kestävän rakentamisen edistäminen sekä tasapainoilu vanhan ja uuden rakennuskannan välillä, se on tuttua kummallekin.

– Ja suuri oivallus tämän vierailun myötä on ollut Merenkurkun laivaliikenteen tärkeys. Tarvitsemme toimivaa, ympäristöystävällistä yhteyttä seutujemme välillä ja edemmäs maailmalle, jotta tietojen vaihto onnistuu vielä laajemmin, alasta riippumatta, hän jatkaa.

Michael Jalmby, Nätverket för hållbart byggande -verkoston koordinaattori, oli samoilla linjoilla ja pohti kuinka paljon seuduilla löytyy opittavaa toisiltaan.

– Meillä Ruotsissa ollaan rakentamisen puolella ehkä hieman edellä, mutta teidän seutunne voisi tarjota meille paljon uutta juuri teknisissä ratkaisuissa, energiateknologiaverkostonne on vahva. Myös yhteinen kieli yhdistää meitä ja helpottaa tietojenvaihtoa ja kanssakäymistä, Jalmby päättää.

Cleantech Kvarken -hankkeen puitteissa järjestetty vierailu oli kestävän rakentamisen verkoston ensimmäinen matka Suomeen. Vaasan seudulta ryhmiä on käynyt tutustumassa Uumajaan jo useasti aikaisempien kestävän rakentamisen hankkeiden toiminta-aikoina.

ryhma 600pxKoko ryhmä Sundom skolan katolla.

 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]