Nyheter

VASEK erbjuder fem företag en skuggstyrelse för ett halvt år

6.7.2016
-

VASEK erbjuder fem tillväxtvilliga företag, verksamma i Vasaregionen, en skuggstyrelse för ett halvt år. De här företagen får en skuggstyrelse på några medlemmar och sammansättningen skapas utgående från företagets nuläge eller utmaningar.

varjohallitus1Externa experter ger ny kompetens till företag

Ett företags ideala styrelse består av en grupp individer, vars sammanlagda kompetens bildar en kraftkälla för företaget. Vilken kompetens styrelsemedlemmarna förväntas besitta beror på i vilken utvecklingsfas företaget befinner sig.

– Det är inte alls likgiltigt vem som sitter med i styrelsen, eftersom den ska fungera som en av företagets grundpelare. Styrelsen får gärna ha sådan kompetens som företagaren inte själv har, poängterar Mikael Hallbäck, företagsrådgivare på VASEK.

– Små och medelstora företag tar ofta en eller flera familjemedlemmar med i styrelsen. Men har de här personerna kompetens att ge något mervärde för företaget? I stället vore det bättre om de här företagen hade en extern styrelse, en så kallad skuggstyrelse, som består av neutrala personer som är experter inom sina områden, fortsätter han.

En skuggstyrelse är inte juridiskt eller ekonomiskt ansvarig för de befattade besluten så som företagets egentliga styrelse är. Skuggstyrelse sätts ihop för en bestämd tidsperiod för att hjälpa företaget igenom utvecklingsfasen. Poängen med en skuggstyrelse är att den ska lära ett företag jobba med en riktig styrelse.

Skuggstyrelse också för ditt företag?

varjohallitus2VASEK erbjuder fem tillväxtvilliga företag, verksamma i Vasaregionen, en avgiftsfri skuggstyrelse för ett halvt år. De här företagen får en skuggstyrelse på några medlemmar och sammansättningen skapas utgående från företagets nuläge eller utmaningar. I skuggstyrelsen sitter exempelvis en av VASEKs företagsgivare, en ekonomiexpert och en individuellt för varje företag utvald expert inom någon bransch. Företagaren kan, om hen så vill, be sin bokförare att delta i skuggstyrelsen.

– Skicka fritt formulerad ansökan till oss där du berättar om företagets nuläge, vilka delområden som du tycker att behöver utvecklas i företaget eller berätta om befintliga eller framtida utmaningar som du önskar få en lösning till, uppmanar Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster.

Företagen som får en skuggstyrelse förväntas förbinda sig till verksamheten eftersom företaget och experterna kommer att träffas med ungefär 4 veckors mellanrum under 5–6 månader.

Skicka din ansökan senast 15.8 till kjell.nydahl@vasek.fi. Vi informerar de företag som väljs 26.8. Möten mellan företaget och skuggstyrelsen startas i början av september.

 

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]