Nyheter

Vasatillägg för sysselsättande

12.3.2015
-

Vasatillägget beviljas i huvudsak till företag. Föreningar kan få Vasatillägg för läroavtalsutbildning.

Vasatillägg utbetalas 200 euro/mån., då arbetsgivaren anställer en person som har varit arbetslös arbetssökande i 12 månader. Vasatillägg utbetalas för en person under högst sex (6) månader, d.v.s. sammanlagt 1 200 euro.

Staden har reserverat ett anslag på 48 000 € för Vasatillägget år 2015. Avsikten är att uppmuntra företagen att sysselsätta långtidsarbetslösa. Vasatillägget utbetalas i den ordningsföljd som ansökningarna kommer in, så länge som detta är möjligt inom ramen för anslaget.

Vad förutsätts av arbetsgivaren för att Vasatillägget ska beviljas?
  • Vasatillägget kan betalas utöver TE-byråns lönesubvention
  • Vasatillägget utbetalas, om det är fråga om läroavtalsutbildning (också till företag)
  • Hemkommunen för den person som anställs ska vara Vasa, arbetsgivarens hemkommun är inte av betydelse

 

Vasatillägget beviljas i huvudsak till företag. Föreningar kan få Vasatillägg för läroavtalsutbildning. Av arbetsgivaren krävs att verksamheten är etablerad (man ska ha varit verksam minst ett år) och att arbetsgivaren ska ha en/flera arbetstagare i ledarställning som inte är anställd(a) med lönesubvention. Av arbetsgivaren meddelade uppgifter kontrolleras vid behov.

Vad förutsätts av arbetsförhållandet för att Vasatillägget ska beviljas?

Ett krav är att den sysselsatta får lön enligt det kollektivavtal som tillämpas på anställningsförhållandet i fråga. Om inget kollektivavtal tillämpas, betalas en vanlig och rimlig lön för arbetet. Arbetstiden är minst 85 procent av den fulla arbetstiden inom branschen. Arbetsavtalet som ingåtts med den sysselsatta ska bifogas ansökan.

Arbetsförhållandets längd ska vara minst sex (6) månader. Företaget får inte ha permitteringar, uppsägningar eller skatteskulder under de nio senaste månaderna.

Mera info och ansökningsblankett