Nyheter

Vasas Gigafactory-projekt fick viktiga samarbetsparter

21.12.2016
-

Vasa har stärkt sitt partnerskapsnätverk för Gigafactory-projektet. De med tanke på batteriproduktionen centrala råvaruproducenterna Keliber och Norilsk Nickel Harjavalta ingår i samarbetsnätverket som byggs upp kring projektet.

Råvaruproducenterna Keliber och Norilsk Nickel med i koalitionen

Vasa har stärkt sitt partnerskapsnätverk för Gigafactory-projektet. De med tanke på batteriproduktionen centrala råvaruproducenterna Keliber och Norilsk Nickel Harjavalta ingår i samarbetsnätverket som byggs upp kring projektet.

Vasa stad meddelade för två veckor sedan att staden ansöker om Teslas jättelika fabrik Gigafactory, som tillverkar litiumjonbatterier. I och med de första samarbetsparterna är kompetensen i projektet av världsklass då det gäller viktiga råvaror för elbilsbatterier, d.v.s. litium och nickel.

Keliber Oy är ett finländsk bolag som förbereder inledande av litiumproduktion. Produktionsanläggningen som bolaget planerar finns i Mellersta Österbotten i närheten av Europas mest betydande litiumförekomster. Bolagets mål på lång sikt är att producera 9 000 ton litiumkarbonat av batterikvalitet per år. Litiumkarbonat är ett centralt råmaterial vid tillverkning av litiumjonbatterier.

”Vasas Gigafactory-projekt ger oss en unik möjlighet att delta i ett betydelsefullt och framtidsinriktat projekt. Vi kommer att samarbeta intensivt för att detta visionära projekt ska framskrida så raskt som möjligt”, säger Keliber Oy:s verkställande direktör Pertti Lamberg.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy är en producent i världsklass då det gäller nickelmetaller och -kemikalier. Bolagets omsättning är ca 800 miljoner euro och det producerar årligen 50 000 ton nickel. Nickel används t.ex. i elbilsbatterier.

”Vasa Gigafactory är hela Finlands sak. Det är fint att få vara med i så här viktigt investeringsprojekt. Det här är också ett inspirerande exempel på ett nationellt projekt som sträcker sig över landskapsgränserna”, konstaterar Norilsk Nickel Harjavalta Oy:s verkställande direktör Joni Hautojärvi.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är nöjd med intresset som Gigafactory-projektet har väckt. Stöd och konkreta samarbetserbjudanden har kommit både från politiska beslutsfattare och olika aktörer inom näringslivet.

”Det har blivit hela Finlands gemensamma projekt. Vi bygger som bäst upp organisationen och förbereder en första träff för samarbetsnätverket i januari. Vi är starkt på gång med det här just nu”, säger Häyry.

 

Närmare uppgifter:
Tomas Häyry, Vasas stadsdirektör, 040 540 5412
Pertti Lamberg, vd, Keliber Oy, 040 5991189
Joni Hautojärvi, vd, Norilsk Nickel Harjavalta Oy, 050 384 3608

www.gigafactory.fi
www.energyvaasa.fi