Vasaregionens Livskraftsstrategi på remissrunda – arbetet färdigställs i höst
Livskraftsstrategin uppgörs för åren 2016-2020 och enligt VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback är det fråga om kommunernas gemensamma viljeyttring om hur regionens konkurrenskraft ska bibehållas.
I början av år 2014 startade utarbetandet av den gemensamma livskraftsstrategin utgående från Vasaregionens kommundirektörers beslut. Målet med Livskraftsstrategin är att förstärka regionens konkurrenskraft och livskraft. Strategiarbetet har genomförts i samarbete mellan representanter för regionens kommuner och VASEK och genom att höra olika intressentgrupper.
Livskraftsstrategin uppgörs för åren 2016-2020 och enligt VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback är det fråga om kommunernas gemensamma viljeyttring om hur regionens konkurrenskraft ska bibehållas.
– Kommundirektörernas möte har fungerat som styrgrupp för strategiarbetet och arbetsteamet har bestått av mig samt Susanna Slotte-Kock och Nina Hautio från Vasa stad. Ifjol ordnades workshoppar och ett företagsorienterat scenarioseminarium kring strategiarbetet, och arbetsteamet har använt resultaten som grund för utarbetandet av det föreliggande förslaget till livskraftsstrategi. Förslaget är nu på remissrunda hos kommunerna och hos ett stort antal intressentgrupper, av vilka vi önskar få kommentarerna angående strategin och det presenterade åtgärdsprogrammet senast den 15 september, berättar Råback.
– Vi hoppas förstås att alla parter enhälligt ska förbinda sig till strategin. Med hjälp av strategin fastställs hur utvecklingen i regionen ska se ut och var vi ska göra satsningar i fråga om till exempel energiteknologi och övriga sektorer, beträffande logistiska förhållanden samt utbildning och forskning. I det 50 sidor långa livskraftsstrategidokumentet ägnas även flera sidor åt regionens nuläge och därefter presenteras visionen av prioriteringarna i den framtida utvecklingen. En viktig del av livskraftsstrategin är den bifogade åtgärdslistan, där det även framgår vem som förväntas genomföra de presenterade åtgärderna, förklarar Råback.
Åtgärdsprogrammet är konkret
– Åtgärdsprogrammet tar livskraftsstrategin till en mera konkret nivå och i det ingår den rankning som nu görs på remissrundan. En utmaning har varit den stora variationen i omfattningen på de utvecklingsbehov som olika aktörer har presenterat. Å ena sidan finns det mindre åtgärder som redan är under arbete och å andra sidan långsiktiga mål på strateginivå. Det har varit ett krävande arbete att gruppera alla dessa till en hanterbar helhet, och det arbetet fortsätter under finslipningen som görs i höst. Åtgärdsprogrammet utgör i fortsättningen ett viktigt styrinstrument, som uppföljningen av genomförandet direkt kopplas ihop med, berättar Råback.
Utgående från remissrundan färdigställer arbetsteamet den slutgiltiga versionen av strategiframställningen och åtgärdsprogrammet, vilka på senhösten behandlas på kommundirektörmötet och inlämnas till Vasaregionens samarbetsdelegation för godkännande.
Vasaregionens livskraftsstrategi, utkast
Livskraftsstrategins åtgärdsprogram, utkast
[contact_member,name=Stefan Råback,id=20,details=Name]