Nyheter

Vasa och Österbotten visar upp sig på andra sidan Kvarken

13.4.2011
-

Vasa och Österbotten visar upp sig under denna vecka i Umeå med temat Energi från Österbotten. Platsen är Glashuset i Umeå centrum. Umeå har utnämnts till Europas kulturhuvudstad år 2014 och Glashuset är ett landmärke som har byggts enkom för kulturhuvudstadsåret, där man visar upp olika teman förknippade med kulturhuvudstadsåret.

Vasa och Österbotten visar upp sig under denna vecka i Umeå med temat Energi från Österbotten. Platsen är Glashuset i Umeå centrum. Umeå har utnämnts till Europas kulturhuvudstad år 2014 och Glashuset är ett landmärke som har byggts enkom för kulturhuvudstadsåret, där man visar upp olika teman förknippade med kulturhuvudstadsåret.

- Vi fick inbjudan att komma och vara värdar i Glashuset för en vecka och vi nappade ivrigt på idén, berättar Vasa stads marknadsföringschef Rita Kuha.

Österbotten visas upp genom olika teman under hela veckan. Varje veckodag bjuder på massor med program och många österbottningar finns på plats.

- Glashuset står mitt på Rådhustorget och det rör sig en hel del människor här, fortsätter Kuha.
- Man känner nog till Vasa här och vi får höra mycket om de gamla goda tiderna med tax free och allt. Det är få som har hört om att man idag kan ta reguljärflyg till Vasa.

Veckan inleds med kulturevenemang och festivaler. På tisdag presenteras utbildningsmöjligheterna. Temat på onsdag är interaktiv kommunikation, och på torsdag står teater och litteratur i fokusen. Fredag är turismens dag.

- Vi vill öka intresset att besöka Österbotten, berättar Kenth Nedergård vid Österbottens Turism.
- Det är ju inte så svårt att komma hit och inte så långt heller. Regionens tvåspråkiga kultur, evenemang och festivaler erbjuder mycket att uppleva också för dem som kommer från andra sidan Kvarken.

Veckan på Glashuset kulminerar på temana hantverk, konstindustri, bildkonst och museer på lördag och söndag.

I evenemangssamarbetet deltar Vasa stad, Seinäjoki stad, Södra Österbottens förbund, Österbottens förbund, Kvarkenrådet samt KulturÖsterbotten.


Närmare uppgifter

Rita Kuha, Vasa stad
tfn 0400 42 49 06

Kenth Nedergård, Österbottens turism
tfn 044 512 66 15

Program

Program och webb-tv