Världsarvet i fyra fantastiska rätter
När man inom ramen för projektet Spotlight High-Low Coast funderade kring hur man skulle uppmärksamma firandet av Världsarvets 10-årsjubileum, dök tanken på en världsarvsmeny upp.
När man inom ramen för projektet Spotlight High-Low Coast funderade kring hur man skulle uppmärksamma firandet av Världsarvets 10-årsjubileum, dök tanken på en världsarvsmeny upp. En fyra rätters meny gjord på råvaror från Kvarkens skärgård och Höga kusten – komponerad av en välmeriterad och känd matkreatör.
Valet föll på åländske kocken Michael Björklund, känd från TV och som vinnare av Årets Kock i både Sverige och Finland. Michael kom dessutom på en femte plats i den internationella matlagningstävlingen Bocuse d’Or. För ålänningarna är Björklund mest känd som Micke och grundare av Smakbyn, som omfattar både krog, bränneri och bod.
Duktiga producenter
Björklund har under sin karriär satsat på att lyfta fram den nordiska maten och råvarorna. Eftersom han dessutom älskar nya utmaningar, passade uppdraget honom som hand i hanske.
– Området kring Världsarvet vid Höga Kusten och Kvarkens skärgård är lite som ett andra hem för mig, och jag är otroligt imponerad av alla duktiga företagare och producenter som finns här, berättar Björklund.
Just småföretagens roll är den som även Peter Källberg, projektchef på VASEK, som är en av medfinansiärerna och delgenomförare i projektet, gärna lyfter fram.
– Vi är väldigt glada över att de lokala företagarna får en möjlighet att delta med sina produkter i rätterna, säger Källberg.
Vacker som en tavla
I menyn som Björklund komponerat, och som presenterades ombord på M/S Wasa Express i Umeå i slutet av augusti, ingår råvaror som han delvis känner sig bekväm att jobba med, men som delvis är ganska nya för hans egen del. En sådan är till exempel surströmming.
– Aptitretaren kan för många vara den första kontakten med surströmming, och det blir en väldigt mild och snäll sådan då den lilla biten surströmming från Ulvön serveras med en len potatispuré, rödlök, vispad crème fraiche och lite brynt smör, förklarar Björklund.
Förrätten är vacker som en tavla och består av tartar på röding från Bergö på en spegel av Västerbottensostkräm. Kompositionen kröns av krutonger av Malaxlimpa, gurka och tomatfiléer samt sikrom från fyrön Ritgrund i Kvarken.
Bär i förädlad form
Vid presentationen av menyn ombord på Wasalines fartyg deltog förutom Björklund även representanter från projektet, media och personalen ombord, och alla var lika hänförda av den goda maten. Inte heller huvudrätten gjorde någon besviken.
– Här har vi en nötinnerfilé tillsammans med mörkokt kind från Nordingrå, stuvade kantareller, en grönsaksragu med sidfläsk samt en sirap gjord på tranbär från Replot. Den serveras med en kompott på mandelpotatis, berättade Björklund.
Finalen består av en lättfrusen havtornsmousse på bär från Vallgrund i sällskap av hallonsorbét, chokladcrunch och en kinuskisås.
Locka nya besökare
Den unika menyn kommer att serveras i M/S Wasa Express à la carte-restaurang under september månad och inom projektet hoppas man att den kommer att locka många nya resenärer till både Höga Kusten, Kvarkens skärgård, Vasa och Umeå.
– Genom Spotlight High‐Low Coast kommer företags- och marknadsföringsverksamheten i Kvarkenregionen att öka, tillägger Källberg.
För VASEKS del i projektet ligger fokus på att lyfta fram turismföretagen i regionen och stöda dem.
– Framöver kommer fler möjligheter till detta att skapas inom projektet. Under hösten kommer vi att söka företagare som tillsammans med företag från svenska sidan kan skapa produktpaket som lockar till besök i vår gemensamma region, berättar Källberg.
Projektet High-Low Coast är EU-finansierat genom INTERREG Botnia-Atlantica och ägs av Kvarkenrådet. VASEK är en delaktör i projektet.
Projektet är ett gränsöverskridande världsarvs- och turismprojekt med uppgift att ta fram produktpaket och marknadsföringsmaterial för att attrahera fler besökare att ta del av världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård och dess närregioner på ett hållbart sätt.
[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name]
Text och bilder: Anna Sand, BySand